Τα Applebee’s έφεραν… εμφύλιο

Το λουκέτο της αμερικανικής αλυσίδας εστίασης δίχασε την οικογένεια Τζάνες


Τζάνες εναντίον Τζάνες με… φόντο το Applebee’s. Το αιφνίδιο λουκέτο στα έξι καταστήματα της αμερικανικής αλυσίδας στην χώρα μας πριν από έναν μήνα ήταν η αιτία για τον ενδοοικογενειακό «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Τζάνες, μιας από τις πιο ιστορικές κοσμικές οικογένειες της Αθήνας.
            Στο ένα στρατόπεδο βρίσκεται η προέδρος της διαχειρίστριας εταιρείας των Applebee’s, Milomel Hellas, Μαρία Τζάνες και ο σύζυγός της Χαρίλαος Γκορίτσας και στον αντίπαλο η μητέρα της επιχειρηματία, Χάιδω.
            Ο αρνητικός θόρυβος που ξέσπασε γύρω από το όνομα της οικογένειας μετά το κλείσιμο των Applebee’s, το δικαστικό μέτωπο που έχει ανοίξει με τους εργαζόμενους, τα εξώδικα που θυροκολλούνται σωρηδόν στα γραφεία και σε ένα από τα σπίτια τους στο Κολωνάκι, αλλά και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί προς τους πιστωτές αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για την δημιουργία του «εμπόλεμου σκηνικού».
            Η κα Χάιδω Τζάνες βλέποντας τη φήμη του ονόματός του να δέχεται πλήγμα μετά από μακροχρόνια παράδοση στο εμπόριο και το επιχειρείν, με μια λιτή αλλά εύγλωτη ανακοίνωση αποποιείται κάθε ευθύνης για τις ενέργειες και τις δραστηριότητες της κόρης της και του συζύγου της.
            Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει πως «εγώ η Χάιδω Τζάνες, το γένος Παπαδιαμαντοπούλου, δηλώνω, ότι ουδεμία ευθύνη είχα και έχω για τις οικονομικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες της κόρης μου Μαρίας και του γαμπρού μου, Χαρίλαου Γκορίτσα.
            Κάθε προσπάθεια, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ανάμειξης του ονόματος και εμπλοκής της προσωπικότητας μου στις υποθέσεις τους είναι άστοχη και ατυχής. Ο υιός μου Σταμάτης Τίμος και η εγγονή μου Ελιάνα Τζάνες Γκορίτσα είχαν ανέκαθεν και έχουν την αμέριστη στήριξη, συμπαράσταση, μητρική αγάπη και ευχή μου».
            Στην ουσία με την συγκεκριμένη της δήλωση διαχωρίζει τη θέση της στο θέμα των χειρισμών για τα Applebee’s, αφήνοντας να εννοηθεί πως για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η αλυσίδα, αλλά και το λουκέτο στα καταστήματα ευθύνονται ορισμένες λανθασμένες κινήσεις από την πλευρά των διαχειριστών της ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
            Επιχειρηματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η 81χρονη Χάιδω Τζάνες ήταν επιφυλακτική από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε πως η κόρη της και ο γαμπρός της αποφάσισαν να φέρουν τα Applebee’s στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο κλάδος της εστίασης είναι απαιτητικός και ιδιαίτερος.

ΤΑ «ΣΥΝΝΕΦΑ»
            Πάνω από την οικία των Τζάνες στο Χαλάνδρι και το Κολωνάκι είχαν μαζευτεί τον τελευταίο χρόνο απειλητικά «σύννεφα» που προμήνυαν το ξέσπασμα της καταιγίδας.
            Η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να καταφέρει πλήγμα και στην άλλοτε εταιρεία – πρότυπο του casual dining, την Applebee’s. Η πρόεδρος της Milomel Hellas, διαχειρίστριας εταιρείας της αμερικανικής αλυσίδας στην Ελλάδα, Μαρία Τζάνες κατέβαλε προσπάθειες για να κρατήσει ανοιχτά τα μαγαζιά, τέσσερα στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για να περιορίσει τις δαπάνες.
            Όμως, το τελευταίο διάστημα η κατάσταση επιδεινωνόταν. Οι πιστωτές απαιτούσαν τα χρήματα των επιταγών τους κι εκεί ξεκίνησε το «γαϊτανάκι» των χρεών, το οποίο τελικά έγινε θηλιά. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν απλήρωτοι για τρεις μήνες, κι ενώ μέχρι την έσχατη στιγμή, οι υπεύθυνοι έκαναν προσλήψεις για το πόστο των σερβιτόρων, το πρωί της 15ης Ιουλίου εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, όλα τα καταστήματα κατέβασαν ρολά.
            Αυτό που ενόχλησε ιδιαιτέρως την κα Χάιδω Τζάνες ήταν το γεγονός πως οι υπεύθυνοι της Milomel – εν προκειμένω η κόρη της και ο γαμπρός της – δεν έδωσαν εξηγήσεις σε κανέναν και δεν προειδοποίησαν για το τι μέλλει γενέσθαι με αποτέλεσμα όλη η οικογένεια να μπει στο στόχαστρο.
            Πόσω μάλλον όταν πριν από πέντε χρόνια, με αφορμή την βράβευση του καταστήματος στη Γλυφάδα, το οποίο βραβεύτηκε ως το πρώτο σε εβδομαδιαίες πωλήσεις, όλοι μιλούσαν για το «θαύμα» της Applebee’s και πόσω μάλλον όταν το όνομα των Τζάνες έχει ταυτιστεί με την επιτυχημένη πορεία της φίρμας Mont Blanc στην ελληνική αγορά, με τη σκυτάλη της επιχείρησης να έχει περάσει στον Τίμο Τζάνες, αδελφό της Μαρίας.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
            Η ολοσχερής καταστροφή δύο καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας κατά την διάρκεια των επεισοδίων τον Δεκέμβριο του 2008, η απότομη πτώση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα, ακόμη και αυτών που δηλώνουν φανατικοί για τα πιάτα της αμερικανικής αλυσίδας, αλλά και οι έντονες συνέπειες από την ανυπαρξία έργων που υπέστη ο κατασκευαστικός κλάδος, από τον οποίο προέρχεται ο κ. Χαρίλαος Γκορίτσας, πρώην πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, επηρέασαν την ρευστότητα και τα οικονομικά μεγέθη της Applebee’s. Τα κέρδη ανέκοψαν την πορεία τους το 2008 και η εταιρεία άρχισε να καταγράφει ζημίες. Το 2009 έκλεισε με απώλειες 924.000 ευρώ έναντι 18.000 ευρώ κέρδη έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ το 2010 δεν δημοσίευσε ισολογισμό.

Με ανακοίνωση της η Χάιδω Τζάνες αποποιείται κάθε ευθύνης για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της κόρης της, Μαρίας και του γαμπρού της, Χαρίλαου Γκορίτσα

ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤHΣ MILOMEL

Ασφαλιστικά μέτρα από τους εργαζόμενους
            Οι εργαζόμενοι στα Applebee’s Θεσσαλονίκης έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της Milomel Hellas στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να δεσμευθεί μέρος της περιουσίας της εταιρίας, όσο και το ύψος των οφειλών της προς εκείνους.
            Η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, αλλά η απόφαση δεν είχε εκδοθεί, αφού αναμένονταν οι καταθέσεις των ενόρκων.
            Στο δικαστήριο από την πλευρά της οικογένειας Τζάνες δεν παραβρέθηκε κανείς πέραν της δικηγόρου τους, η οποία παρακολούθησε την δίκη, χωρίς όμως να προβεί σε καμία τοποθέτηση.
            Οι επτά εργαζόμενοι της επιχείρησης είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, ενώ για έναν μήνα αυτοδιαχειρίζονταν το κατάστημα της Applebee’s για να ενισχυθούν οικονομικά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Από την αρχή της κινητοποίησής τους μάλιστα, περιφρουρούσαν τον εξοπλισμό της επιχείρησης, ακόμη και αν αυτό τους έφερε σε αντιπαράθεση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος ήθελε να αποσυρθούν τα μηχανήματα και να αξιοποιήσει τον χώρο.
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com