ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ: «Έσβησε» ο μαχητής της φωτιάς

Το σκληρό καθήκον λύγισε 
το σωτήρα του μικρού Ανδρέα 
στο σεισμό του Αιγίου

Ο ηρωικός πυροσβέστης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος το 1995 είχε σώσει τη ζωή του 12χρονου Ανδρέα Μπογδάνου που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του μεγάλου σεισμού στο Αίγιο, άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας το Πυροσβεστικό Σώμα στο πένθος.

ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ στεγνώσουν τα δάκρυα για το θάνατο του αξιωματικού Κωνσταντίνου Καστρή, μία εβδομάδα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο Βαθύ Λακωνίας, η καταπόνηση λόγω των ατελείωτων ωρών εργασίας λύγισε τον 54χρονο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, Παναγιώτη Νίκα.
Ο ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ ήταν αιφνίδιος και σύμφωνα με τους γιατρούς οφείλεται σε έμφραγμα.
Ο 54χρονος πυροσβέστης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από συνάδελφό του που πήγε να τον παραλάβει για να πάνε μαζί στην υπηρεσία τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ του καλοκαιριού δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ κοιμόταν λίγες ώρες προκειμένου να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τυχόν εκδήλωση φωτιάς.
«ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ συναδέλφου που έδινε τα πάντα για την Πυροσβεστική. Ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Θυμάμαι το θάρρος του στη Ρικομέξ στο μεγάλο σεισμό του 1999, όπως και σε κατασβέσεις πυρκαγιών σε πλοία με υγραέριο στον Πειραιά, λέει ο στενός φίλος του ηρωικού πυροσβέστη, αντιπύραρχος Φίλιππος Παντελεάκος. Και συνεχίζει: «Παρότι διοικητής, πάντα βρισκόταν με το υπηρεσιακό τζιπ στο δρόμο για να ελέγχει τις υπηρεσίες του και την ασφάλεια του προσωπικού».
Ο 54ΧΡΟΝΟΣ αξιωματικός έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 1995 όταν απεγκλώβισε από τα συντρίμια του σεισμού που χτύπησε το Αίγιο τον μικρό Ανδρέα Μπογδάνο, μετά από επιχείρηση που διήρκεσε 21 ώρες. Η εικόνα του Παναγιώτη Νίκα την ώρα που έβγαινε από τα χαλάσματα πολυώροφης πολυκατοικίας με το 12χρονο στα χέρια έκανε το γύρο του κόσμου. Ο 28χρονος σήμερα Ανδρέας είναι υγιέστατος.
Η ΚΗΔΕΙΑ του Παναγιώτη Νίκα τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαύρας στην Ηλιούπολη, με τιμές αξιωματιοκού του Πυροσβεστικού Σώματος. Πίσω του άφησε μια γυναίκα και δύο παιδιά – ένα αγόρι και ένα κορίτσι – και πλήθος καλών φίλων που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την απουσία του.
ΤΟ ΑΓΧΟΣ και η καταπόνηση από τις πολλές ώρες απασχόλησης έχουν οδηγήσει το 2011 σε σωρεία σοβαρών περιστατικών με θύματα πυροσβέστες, κυρίως ηλικίας από 45 έως 55 ετών. Μόλις πριν από πέντε μέρες ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, Ανδρέας Σερεντέλος, υπέστη έμφραγμα. Το ίδιο έπαθε και ο διοικητής της Π.Υ. Σκοπέλου, Αθανάσιος Λυμπέρης, τον περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο νησί, όπως και ο υποδιοικητής της Π.Υ. Κομοτηνής, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Από μικρός αγαπούσε την Πυροσβεστική στην οποία εντάχθηκε σε μικρή ηλικία.
    Υπηρέτησε αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις στην Ιεράπετρα, στη Ρόδο, στη Χαλκίδα και την Εύβοια, ενώ διετέλεσε περιφερειακός διοικητής Στερεάς Ελλάδος. Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν το 1995 στο σεισμό του Αιγίου απεγκλώβισε το 12χρονο τότε Ανδρέα από τα συντρίμια.
    Στο μεγάλο σεισμό του 1999 χαρακτηρίστηκε και πάλι ως ένας από τους ήρωες πυροσβέστες που με αυτοθυσία επιχείρησαν στη Ρικομέξ.
    Τελευταίος του σταθμός η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής, στην οποία ήταν διοικητής.