«Άφαντος» ο… βατοπαιδινός Πάπιστας

Έκλεισε τα γραφεία του ομίλου σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, ενώ κινδυνεύει με φυλακή

Χάθηκαν τα ίχνη του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Αθανάσιου Πάπιστα, πρωταγωνιστή στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, η στενή σχέση του οποίου με τον ηγούμενο Εφραίμ, του κοστίζει πολύ ακριβά και τον απειλεί πλέον ακόμα και με φυλακή, μετά από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με «ύποπτες» συναλλαγές ακινήτων.
   
    Η δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ασκήθηκε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Άννα Καραμόσογλου, καθώς ο πανίσχυρος την περίοδο εκείνη επιχειρηματίας κ. Πάπιστας φέρεται να αγόραζε ακίνητα από ιδιώτες σε τιμές πέντε και έξι φορές πιο πάνω από την τιμή που κατέβαλλαν οι τελευταίοι για την απόκτησή σου.
    Οι αγοραπωλησίες αυτές έγιναν την περίοδο 2006-2007 και αφορούν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και ενός ακινήτου στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης. Εκεί δηλαδή που ήταν και τα γραφεία του ομίλου Πάπιστα. Και λέμε «ήταν», γιατί ο Αθανάσιος Πάπιστας, μετά την έκρηξη του σκανδάλου του Βατοπαιδίου και την εμπλοκή του στην υπόθεση της αγοράς 64 οικοπέδων «φιλέτων» της μονής, στη Νέα Ραιδεστό και τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με τον μοναχό Εφραίμ, εξαφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη. Εγκατέλειψε τη βίλα του στο Πανόραμα, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, πούλησε και στη συνέχεια άφησε και το στρατηγείο του ομίλου του στη Θέρμη, στο δρόμο προς την Χαλκιδική.
    Οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Πάπιστα να επικεντρώνεται στην δραστηριότητά του στην Αθήνα, με την εταιρεία του «Αστική Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.», μια από τις 14 που αριθμεί ο όμιλος σε Ελλάδα και Κύπρο, η έδρα της οποίας ήταν στη λεωφόρο Βάρης. Και λέμε πάλι «ήταν», γιατί δεν υπάρχει κανείς εκεί! Ένα δεκαψήφιο νούμερο 80111ΧΧΧΧ Χ δεν απαντά, ενώ το τηλέφωνο και το φαξ του ομίλου εταιριών Πάπιστας (σύμφωνα με το site του ομίλου) δεν είναι καταχωρημένα στον ΟΤΕ. Προφανώς δεν μπορεί να είναι απόρρητο, αλλά εγκαταλελειμμένα. Στο site (το μη ανανεωμένο προφανώς και εγκαταλελειμμένο και αυτό) μάλιστα τα τελευταίο νέο από τις δραστηριότητες του ομίλου, είναι καταχωρημένο στις 9 Οκτωβρίου 2008 και αφορά στη χορηγία του 10ου συνεδρίου Info-World 2008. Καμία σχέση με την επιχειρηματική δράση της Αστικής Ανάπτυξης Ακινήτων, για αγορές, ακίνητα κλπ.
    Η τελευταία επίσημη εμφάνιση που έκανε ο κ. Πάπιστας ήταν όταν κλήθηκε να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τον Νοέμβριο του 2008, στην οποία μάλιστα υποστήριξε ότι δεν γνώριζε μέχρι τότε τον ηγούμενο Εφραίμ.

ΟΙ «ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ» ΑΓΟΡΕΣ

    Η ποινική δίωξη του Αθανάσιου Πάπιστα, αφορά αγοραπωλησίες που έγιναν την περίοδο 2006-2007. Τότε ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, ίδρυσε την εταιρεία «Ανθεμιάς», η οποία αγόρασε τα 64 από τα 74 οικόπεδα – «φιλέτα» από τη μονή Βατοπαιδίου, μόλις αυτή τα πήρε στο πλαίσιο της ανταλλαγής για τη λίμνη Βιστωνίδα, (τα συμβόλαια είχε κάνει η Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη) έναντι ποσού 16,1 εκατ. ευρώ με συμβόλαιο που υπεγράφη στις 18 Φεβρουαρίου 2007. Κάποια από τα οικόπεδα στις περιοχές Καρδία, Πανόραμα, Ραιδεστό, Θέρμη και Ωραιόκαστρο εμφανίστηκαν ότι αγοράστηκαν από την εταιρεία του Αθ. Πάπιστα «Ανθεμιάς» σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από αυτή που τα είχε αγοράσει η μονή Βατοπαιδίου από το Δημόσιο, αλλά και από αυτή που είχαν καταβάλλει κάτοικοι της περιοχής Νέας Ραιδεστού (ιδιαίτερα) για να τα αποκτήσουν. Οι κάτοικοι της Νέας Ραιδεστού είχαν απειλήσει μάλιστα με αγωγές για την ακύρωση της πώλησης των οικοπέδων. Τότε αποκαλύφθηκε βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκοβίνος να συνομιλεί με τον ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων Μάρκο Καραμπέρη, φίλο του κ. Πάπιστα, διαπραγματευόμενος την απόσπαση ανταλλαγμάτων για να μη προχωρήσουν δικαστικά οι διεκδικήσεις των ακτημόνων κατοίκων της Νέας Ραιδεστού για ακύρωση κάποιων από τις παραχωρήσεις των οικοπέδων – «φιλέτων» στη μονή Βατοπαιδίου και κατ’ επέκταση η πώλησή τους στην «Ανθεμιάς».
    Στον φάκελο που έχει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης, που αφορά έρευνες της Εξεταστικής Επιτροπής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αναφέρεται ότι κατά την έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών των εταιριών του Αθ. Πάπιστα εντοπίστηκαν καταθέσεις της μονής Βατοπαιδίου, οι οποίες εταιρείες έχουν έδρα την Κύπρο. Ο κ. Πάπιστας, το 2007, μετά την αγορά των 64 οικοπέδων, ίδρυσε την δεύτερη εταιρεία στην Κύπρο, την Capital Holding Real Estate Ltd (η πρώτη Papistas Trading Europe Ltd είχε ιδρυθεί το 2004) η οποία διαχειριζόταν τα περιουσιακά στοιχεία της μονής Βατοπαιδίου. Στο Δ.Σ. της «Ανθεμιάς» όμως μετέχει ο Κύπριος Άθως Κοιρανίδης, οικονομικός σύμβουλος της μονής Βατοπαιδίου, ιδιοκτήτης της εταιρείας Rassadel Corporation Ltd, η οποία φέρεται να έπαιξε ρόλο εγγυητή για να εξασφαλίσει η μονή Βατοπαιδίου δάνειο 134 εκατ. ευρώ. Η εισαγγελία θα ζητήσει, κατά την ανάκριση του κ. Πάπιστα, να ανοίξουν οι λογαριασμοί των κυπριακών εταιρειών του επιχειρηματία και του συνεργάτη του, κάτι που δεν είχε καταφύγει να κάνει η Βουλή.

Η εισαγγελία θα ζητήσει να ανοίξουν οι λογαριασμοί των κυπριακών εταιρειών του επιχειρηματία και στενού συνεργάτη του

Η αγορά εκτάσεων στην Κάλυμνο σε εξευτελιστικές τιμές

    Μπορεί στις δραστηριότητες του ομίλου Πάπιστα να μην αναφέρεται καμία ενέργεια μετά τον Οκτώβριο του 2008, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2009 μια από τις εταιρείες του επιχειρηματία αγόρασε από κατοίκους της Καλύμνου 5.600 στρέμματα βοσκοτόπων. Η αγορά προκάλεσε αναστάτωση στο νησί, λόγω της εμπλοκής του κ. Πάπιστα στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, και ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, άρχισε έρευνα, καθώς οι φερόμενοι σαν ιδιοκτήτες των τεράστιων εκτάσεων που άλλαξαν χέρια εμφανίζονταν να τα κατέχουν με προικοσύμφωνα. Εκτός από αυτό, απορία προκάλεσε η πληροφορία που είχαν οι υπηρεσίες ότι ορισμένα τμήματα εξαγοράς των ακινήτων ήταν εξαιρετικά χαμηλά, σχεδόν εξευτελιστικά, αφού έγινε λόγος για πώληση γης έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ! Η έρευνα της Κτηματικής Υπηρεσίας δεν απέφερε τίποτε, καθώς η αγοραπωλησία έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ καμία από τις εκτάσεις δεν ανήκε στο δημόσιο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Αθ. Πάπιστας πήγε στην Κάλυμνο, αναφέροντας ότι ο όμιλος προγραμματίζει να αξιοποιήσει τα ακίνητα με την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων.
    Πάντως, όσοι παρακολουθούσαν την ελάχιστη δραστηριότητά του μετά το σκάνδαλο, έλεγαν ότι η νόμιμη αγορά των εκτάσεων στην Κάλυμνο σε πολύ χαμηλές τιμές, έγινε για να «καλύψει» την υπόθεση της αγοράς των οικοπέδων στη Θεσσαλονίκη σε πολύ χαμηλότερες από αυτές που είχαν αγοραστεί από τους ιδιώτες.