ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ REAL FM

«Κανείς νοήμων δεν μπορεί να χειροκροτήσει, αλλά ούτε και να «μουντζώσει» τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.
Διατηρούμε σαν χώρα την ζωντάνια μας, αλλά «ως επί χρήμασι εκδιδομένη». Για τα επόμενα 50 χρόνια θα ζούμε κάτω από κάποιες «ειδικές» συνθήκες.
Για 50 χρόνια μπαίνει η χώρα στο «γύψο». Οι σπατάλες που έγιναν μετά την αντιπολίτευση θα πληρωθούν από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Θα δουλέψουν πολύ σκληρά σε ένα ζυγό για να μπορέσουν να επαναφέρουν τα πράγματα εκεί που ήταν».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης στο ραδιόφωνο του REAL FM, στον Ν. Χατζηνικολάου.

Η ήττα της Ευρώπης
Είναι «χρεοκοπία» η χθεσινή εξέλιξη. Μην κοροϊδευόμαστε. Είναι τελικά η «ήττα» της Ευρώπης. Σαφώς έψαχναν μια «βελούδινη» ήττα. Ακριβώς αυτό έψαχναν. Ομολόγησαν χθες ότι έχασαν στα «σημεία», και όχι με «νοκ άουτ» από τους γιάπηδες των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των οίκων αξιολόγησης.
Δέχθηκαν να χάσουν «βελούδινα» για να μην «ξεφτιλιστούν» τελείως. Τους έδωσαν την ευκαιρία να κερδίσουν οι πελάτες τους από τα CDS, από τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Οι μόνοι ή οι πρώτοι ζημιωμένοι από αυτό το αποτέλεσμα είναι οι Αμερικανικές τράπεζες οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.

Επιμήκυνση χρέους
Είχα μιλήσει και είχα αναφερθεί πριν ενάμιση χρόνο – τότε ακουγόταν παράξενα σε πολλούς – ότι αν δεν υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους μας, δεν γίνεται τίποτα στην ουσία.
Εάν και με αυτή την σύνθεση των πραγμάτων δεν μπορούμε να σηκωθούμε και να σταθούμε όρθιοι, τότε νομίζω ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Αυτή η χθεσινή απόφαση είναι μια «βάση». Είναι δυσβάστακτη και κουραστική, αλλά μας δίνει μια ευκαιρία. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα. Όμως, είχαμε μια «ρευστότητα» στο εσωτερικό της Ευρώπης. Είχαμε μια ήττα της Ευρώπης με τους οίκους αξιολόγησης, αλλά πήραμε όμως κάποια πράγματα. Είναι μια κατάσταση την οποία πρέπει να την αναλύσουμε, να την δεχτούμε και να την αναλύσουμε.

Να δείξει υπευθυνότητα ο πολιτικός κόσμος
Θέλω να ελπίζω στην σοβαρότητα του πολιτικού κόσμου της χώρας, ο οποίος δεν θα υποδεχτεί αυτή την λύση – η οποία δεν είναι η καλύτερη, αλλά δεν είναι και η χειρότερη – με «πετροβολήματα», γιατί θα την ακυρώσουμε μόνοι μας.
Θα συνιστούσα και θα έλεγα λίγο περισσότερη σύνεση για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Δεν είναι τώρα θέμα να προσπαθήσουμε να κάνουμε «πατητή», ή να «βγάλουμε το μάτι» ο ένας του άλλου.
Να υπάρξουμε και να φανούμε και εμείς ανάλογα και αντίστοιχα της οποιασδήποτε προσφοράς μας έγινε. Έτσι το βλέπω εγώ.

Να μαζέψουμε τα «ασυμμάζευτα»
Το πρόβλημα πλέον είναι μέσα στη χώρα μας. Από έξω, ό,τι μπορούσε να γίνει έγινε, με τις όποιες ισορροπίες Ευρώπης και της Αμερικής, με τις φοβίες ότι το ευρώ μπορεί να πάθει καμιά ζημιά κλπ.

Υπεύθυνη η στάση του Τρισέ

Θα έλεγα αβίαστα ότι από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Τρισέ έδειξε την πλέον υπεύθυνη και την πιο καλή συμπεριφορά, τόσο για την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα για την προσέγγιση του προβλήματος της χώρας μας.

Ανάγκη για συνεννόηση

Ας σοβαρευτούμε τώρα εμείς εδώ. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι απαραίτητο να υπάρξει μια συνεννόηση – τουλάχιστον μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων – γιατί τα δύο της αριστεράς έχουν αποφασίσει και έχουν χαράξει εντελώς διαφορετική πορεία, για να δούμε τι θα κάνουμε.
Πολύ φοβούμαι όμως, ότι θα εξαντληθούμε σε εσωτερικούς «πετροβολισμούς», λες και το πρόβλημα είναι το πώς ο καθένας μας θα αποκομίσει και θα αυξήσει 0,5% παραπάνω την προσωπική του δημοφιλία, ή τα κομματικά ποσοστά.