Παρέμβαση εισαγγελέα για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος από δικηγόρους

Διατάχτηκε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες του ποινικολόγου καθηγητή Ποινικού Δικαίου κ. Αλέξανδρου Κατσαντώνη σε άρθρο του στο «ΘΕΜΑ»

Αίσθηση δημιούργησαν τα όσα ανέφερε για δικηγόρους – «λευκαντές» βρόμικου χρήματος σε άρθρο του στο «ΘΕΜΑ» της 27ης Μαρτίου ο ποινικολόγος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ.  Αλέξανδρος Κατσαντώνης. Οι αναφορές του καθηγητή για παράβαση του νόμου περί «ξεπλύματος» από δικηγόρους που ειδικεύονται στην υπεράσπιση κατηγορουμένου για «ξέπλυμα» προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρίας Ελένης Ράικου.
Με αφορμή το άρθρο του κ. Κατσαντώνη, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η κυρία Ελένη Σίσκου, εισαγγελέας Πρωτοδικών.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Σίσκου εντάσσεται στο δυναμικό των εισαγγελέων που στελεχώνουν το τμήμα εκείνο της Εισαγγελίας το οποίο διερευνά αποκλειστικά οικονομικά εγκλήματα που στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
    Η κυρία Σίσκου ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες του έμπειρου ποινικολόγου, ο οποίος στο άρθρο του μιλούσε (και) για «προκλητική απραξία των νόμων των σχετικών με το «ξέπλυμα», αναφορικά με τη μη σύννομη συμπεριφορά δικηγόρων», που όμως «φαίνεται να μην απασχολεί ιδιαιτέρως τις δικαστικές και κυρίως τις εισαγγελικές αρχές της χώρας».
    Μάλιστα, ο κ. Κατσαντώνης αποκάλυπτε και δίωξη δικηγόρου ο οποίος είχε καταστεί με τις πράξεις του, ούτε λίγο ούτε πολύ, «συμμέτοχος» του πελάτη του, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαφθορά. Η δίωξη όμως αυτή δεν έλαβε ποτέ δημοσιότητα όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε ανάλογες υποθέσεις.
    «Δεν έγινε ποτέ γνωστό ότι διώχθηκε δικηγόρος διότι έδωσε βοήθεια ή και συμβουλές στον πελάτη του κατηγορούμενο για πράξεις διαφθοράς, προκειμένου ο τελευταίος να πετύχει τον σκοπό του», υπογράμμιζε ο κ. Κατσαντώνης.
    Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής ανέφερε ότι δικηγόρος «κατέθεσε χρήματα εξ ονόματος του πελάτη του, αγόρασε εταιρείες (συνήθως offshore) για λογαριασμό του ή μετέφερε περιουσιακά στοιχεία ως εικονικός ιδιοκτήτης…».
    Παρ’ όλα αυτά, έμεινε στο… απυρόβλητο των ποινικών ευθυνών, αν και η σχετική νομοθεσία (Ν. 3691/2008) θέτει περιορισμούς για τους δικηγόρους, όπως και για άλλους κλάδους (λογιστές, συμβολαιογράφους, οικονομικούς συμβούλους κ.ά.), που μπορεί να παίξουν σοβαρό ρόλο στην τέλεση του κακουργήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα. Και όλα αυτά ενώ ο δικηγόρος «έχει υποχρέωση στο πλαίσιο του «καθήκοντος αληθείας» του, που πρέπει να τον καθοδηγεί, να υπερασπίζεται τον κατηγορούμενο όπως ο νόμος ορίζει και όχι να τον υπηρετεί ο ίδιος ως «λευκαντής» βρόμικου χρήματος.
    Στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει, ο κ. Κατσαντώνης έχει κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα για όλα όσα έχει καταγγείλει.