ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;

Άρθρο της Γενικής Διευθύντριας - Εκδότριας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑ

Που το πάει πια ο -κατά δική του δήλωση- “μεταμφιεσμένος Έλληνας” Νίκος Παπανδρέου; Ποιος του δίνει το δικαίωμα να το παίζει παρατηρητής και να κάνει τον τιμητή των πάντων λες και ήρθε ουρανοκατέβατος στη χώρα μας, λες και η οικογένειά του δεν ήταν αυτή που πρωταγωνίστησε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δεκαετίες ολόκληρες; Με ποια ιδιότητα παρεμβαίνει συνεχώς στα πολιτικοοικονομικά πράγματα της χώρας;
Ο αδελφός του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει εδώ και μερικές μέρες νέο σάλο με ένα άρθρο του στο περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση όπου προφανώς λέει όσα δεν μπορεί να πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λόγω του θεσμικού του ρόλου,  στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.  Δεν ξέρουμε αν ο κ. Νίκος Παπανδρέου έχει αναλάβει το ρόλο του “λαγού” για λογαριασμό  του αδερφού του και πρωθυπουργού, αλλά η στήλη έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με τις παρεμβάσεις του στα πολιτικά δρώμενα γιατί όσα λέει έχουν άλλη βαρύτητα όταν λέγονται από τον αδερφό του πρωθυπουργού.
Η κατάσταση όμως έχει ξεφύγει. Στο επίμαχο άρθρο του ο Νίκος Παπανδρέου μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ πως όλοι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου συντηρούνται από τα λεφτά της τρόικα.
«Όλοι οι βουλευτές ζουν με τα δανεικά της τρόικας… χωρίς να το πολύ-λένε εκείνοι που βγάζουν το ψωμί τους καταγγέλλοντάς την» σημειώνει μεταξύ άλλων στο άρθρο του, Ούτε τώρα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις; Τι εννοεί δηλαδή αυτός ο κύριος; Τα χρήματα για την εκταμίευση των οποίων ο Έλληνας στενάζει και υποφέρει δεν πάνε για εξόφληση τοκοχρεολυσίων της χώρας; Ξέρει ο κ. Νίκος Παπανδρέου κάτι που δεν ξέρουμε όλοι οι υπόλοιποι; Γιατί οι κυβερνητικοί μας τα λένε αλλιώς...
Μέχρι που θα φτάσει η προκλητικότητα του; Τον είδαμε να ταξιδεύει για επενδύσεις χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο. Σχολιάζει τα πάντα και τους πάντες, διαβάζουμε για εταιρείες στις οποίες συμμετέχει,  θυμόμαστε τις προ μηνών καταγγελίες-βόμβες του τέως γενικού διευθυντή αμυντικών επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βασιλάκου για το ρόλο που ο αδελφός του πρωθυπουργού διαδραμάτισε-σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο- στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και πόσα ακόμη... Τι είναι τελικά ο αδελφός του πρωθυπουργού κύριος  Νίκος Παπανδρέου; Είναι συγγραφέας, είναι οικονομολόγος, είναι εντολοδόχος του αδερφού του ή της κυβέρνησης, είναι ερευνητής επενδύσεων, είναι αφανής ειδικός σύμβουλος;

Να υπενθυμίσουμε βέβαια και κάτι ακόμη. Από το ίδιο περιοδικό πέρυσι τον Αύγουστο ο κ. Νίκος Παπανδρέου είχε πετάξει πάλι τη βόμβα του. Τότε είχε επικρίνει ουσιαστικά την κυβέρνηση και εμμέσως το στενό φίλο του πρωθυπουργού και υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο για την στρατηγική στον τουρισμό. Σε  εκείνο το άρθρο του με τίτλο «Η τέλεια καταιγίδα στον Τουρισμό» σημείωνε πως «Εκείνο που δεν έχει καταλάβει η νέα διακυβέρνηση είναι ότι το υπάρχον μοντέλο τουρισμού που χτίζαμε τόσα χρόνια έχει λήξει οριστικά» έγραφε χαρακτηριστικά.
Στο νέο του άρθρο καταπιάνεται πάλι με θέματα τις αρμοδιότητας Γερουλάνου. Αυτή τη φορά τα πολιτιστικά. Τυχαίο; Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων πως «…Θα υποφέρει για ένα διάστημα η πολιτιστική μας παραγωγή. Σε όγκο σίγουρα, αλλά όχι από ποιότητα. Ναι, έχουμε τεράστιο έλλειμμα. Πληρώνουμε για τη ζωή που κάναμε ως έθνος μέχρι τώρα».
Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση όμως προκαλεί η θέση του σύμφωνα με την οποία «αυτά που χτίσαμε, μεταξύ άλλων, ήταν η σύγχρονη δημοκρατία μας… Και τα κόμματα και οι συνδικαλιστές και οι ακτιβιστές επωφελήθηκαν -έμμεσα- από την τεράστια πολιτιστική άνθηση που στήριξε το έλλειμμα». Μοιάζει λες και προήλθε από παρθενογένεση. Δεν συμμετείχε ο αδερφός του σε όλες αυτές τις κυβερνήσεις που έφεραν τον τόπο σε αυτό το σημείο; Αλλά και ο ίδιος δεν υπήρξε σχεδόν πάντα άτυπος σύμβουλός του; Πως έρχεται τώρα να κάνει αφ΄υψηλού κριτική; Τις ευθύνες της οικογένειά του τις μέτρησε; Προφανώς όχι γιατί ιδιαίτερα όταν μιλάει για “ακτιβιστές που επωφελήθηκαν” στο μυαλό του κάθε Έλληνα έρχεται το πάρτι με τα εκατομμύρια ευρώ  στις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ελληνικός λαός κύριοι Παπανδρέου δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Θυμάται πολύ καλά την πορεία της οικογένειας Παπανδρέου μέσα στο χρόνο. Αν όμως ο νυν πρωθυπουργός θέλει να πείσει τον κόσμο πως όντως “μπροστά στο εθνικό συμφέρον, δεν λογαριάζει ούτε κομματικούς φίλους, ούτε οποιοδήποτε άλλο μικρό ή μεγάλο συμφέρον' όπως μας λέει και μας ξαναλέει θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το ρόλο του αδερφού του.