Οι αναλυτές τρομάζουν τον «mr Jumbo»

Ο Απ. Βακάκης ετοιμάζει συνένωση καταστημάτων και μείωση ωραρίου λειτουργίας

Το εμπόριο στην Ελλάδα δεινοπαθεί και η κατακόρυφη πτώση των λιανικών πωλήσεων δεν έχει αφήσει κανέναν αλώβητο. Ούτε και τα Jumbo με τη μέση απόδειξη των 4-5 ευρώ ανά πελάτη. Ο Απόστολος Βακάκης, φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, έλεγε στις αρχές του χρόνου ότι «ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα εμείς θα έχουμε κέρδη». Τώρα, στο τέλος της χρονιάς, μπορεί να μην καταγράφει ζημιές, αλλά όλα δείχνουν ότι ο mr Jumbo παίρνει τα μέτρα του και προχωρά σε συνενώσεις καταστημάτων, μείωση ωραρίου λειτουργίας, συρρίκνωση προσωπικού.
    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Βακάκη, ο τζίρος των Jumbo θα παρουσιάσει αύξηση στη χρήση 2010-2011 της τάξης του 2% και καθαρή κερδοφορία στο επίπεδο των 60 εκατ. ευρώ.
    Οι ρυθμοί των βασικών μεγεθών του μάλιστα στο πρώτο πεντάμηνο της χρήσης κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια της πρόβλεψης αυτής.
    Παρ’ όλα αυτά ο Δεκέμβριος παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Jumbo θα παρουσιάσει πτώση των καθαρών κερδών κατά 24% για την τρέχουσα χρήση.
    Ο κ. Βακάκης, επιμένει ότι βρίσκεται, ακόμα και με την πτώση αυτή, εντός του προϋπολογισμού, αλλά έχει αρχίσει να ανησυχεί. «Η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις τη αυτόματα» είπε στους μετόχους της εταιρείας, που έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν, μετά την πρόβλεψη ότι πιθανότατα στο τέλος της χρήσης δεν θα διανείμει μέρισμα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
    Σύμφωνα με τον Απ. Βακάκη, ένας σημαντικός λόγος συμπίεσης των κερδών και «στραγγαλισμού» της προσπάθειας για αύξηση του τζίρου, αποτελεί η αύξηση κατά 4 μονάδες του ΦΠΑ σε σχέση με πέρσι. Προτίμησε όμως να τον απορροφήσει και αυτό… κινητοποίησε τους αναλυτές που έστειλαν προειδοποιήσεις. Ενδεικτικά η Proton σημείωσε ότι «το ασθενές μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αντανακλάται στους λιανοπωλητές και το αποτέλεσμα μπορεί να έχει υποτιμηθεί».
    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Proton μία από τις σημαντικές απειλές για την Jumbo προέρχεται από την περιορισμένη αύξηση της ζήτησης στη βασική δραστηριότητά της, αυτή της πώλησης των παιχνιδιών.
    Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή η μείωση των νέων γενήσεων και η μείωση του ανωτάτου ορίου ηλικίας που τα παιδιά αγοράζουν παιχνίδια, περιορίζουν το μέγεθος της αγοράς.
    Από την άλλη πλευρά, η Marfin Analysis εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα η Jumbo θα αντιμετωπίσει ισχυρότερο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα αν υπάρξει κάποια μετοχική σύμπραξη μεταξύ των άλλων παικτών της αγοράς.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
    Όλα αυτά συνθέτουν ένα περιπετειώδες σκηνικό στο οποίο θα υποχρεωθεί να κινηθεί ο Απ. Βακάκη. Ο ίδιος πιστεύει ότι η κρίση είναι παροδική και άρα οι συνθήκες μεταβατικές. Ωστόσο, έχει ανασύρει ήδη από τα συρτάρια το πλάνο των μέτρων προστασίας του ομίλου από την κρίση, από τα οποία μέτρα δεν λείπει ούτε το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει. Το πρώτο μέτρο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή είναι η συνένωση σημείων πώλησης του δικτύου, που σημαίνει ότι από τα καταστήματα που θα κλείσουν, μετά τη συγχώνευση, θα υπάρχει περισσευούμενο προσωπικό, το οποίο δεν θα μπορεί να απορροφηθεί στα συγχωνευμένα καταστήματα. Ήδη οι πρώτες περικοπές έγιναν στο υπερκατάστημα Jumbo στη Βαρυμπόμπη, που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2007 και ήταν το μεγαλύτερο στα βόρεια προάστια. Από τις αρχές της εβδομάδας λειτουργεί το ισόγειο, καθώς ο πρώτος όροφος έκλεισε.
    Παράλληλα ο κ. Βακάκης σχεδιάζει, τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας, ώστε να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες, ιδιαίτερα στα καταστήματα που έχουν μικρότερη επισκεψιμότητα. Αν αποδειχθεί ότι η κρίση μετατρέπεται σε μόνιμη κατάσταση και δεν είναι παροδική όπως εκτιμά ο κ. Βακάκης, τότε το πλήρες ωράριο λειτουργίας, αυτό δηλαδή που ισχύει τώρα, λέγεται ότι θα περιοριστεί μόνο στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και σε ελάχιστα άλλα σημεία.
    Οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί δοκιμαστικά το μέτρο να εφαρμοστεί στις αρχές του νέου χρόνου, αν ο τζίρος που θα κάνει τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν είναι ικανοποιητικός.

Η Marfin Analysis εκτιμά ότι η εισηγμένη θα αντιμετωπίσει ισχυρότερο ανταγωνισμό

Ετοιμάζει επενδύσεις παρά την κρίση
    Ο Απ. Βακάκης δεν σκέφτεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να αλλάξει τα επενδυτικά του σχέδια, πηγαίνοντας κόντρα και στην κρίση αλλά και στις επισημάνσεις των αναλυτών, που αναφέρουν ότι υποτιμά τις δύσκολες συνθήκες και το οικονομικό μέλλον στην Ελλάδα. Οι αναλυτές μάλιστα σχολίασαν με απορία τη δήλωση του κ. Βακάκη ότι «προς το παρόν κινούμαστε στη λογική των επεκτάσεων, επιδιώκοντας να προσαρτήσουμε τζίρο σε μια αγορά που φθίνει εκμεταλλευόμενοι παράλληλα την υψηλή ρευστότητά μας.
    Ο όμιλος ολοκλήρωσε το επενδυτικό του πρόγραμμα για το 2010 με το άνοιγμα έξι νέων καταστημάτων. Τα πέντε ήδη λειτουργούν, ενώ το έκτο στα Ιωάννινα, θα ανοίξει τις πύλες του αύριο. Το δίκτυο του ομίλου αποτελείται τώρα από 50 καταστήματα, εκ των οποίων τα 43 στην Ελλάδα, τα 3 στην Κύπρο και στα 4 στη Βουλγαρία. Για τις επενδύσεις του 2010 ο κ. Βακάκης ξόδεψε 45 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα προγραμματίζει να ξοδέψει και το 2011 για το άνοιγμα άλλων έξι καταστημάτων, τριών στη Βουλγαρία, δύο στην Ελλάδα και ενός στην Κύπρο.
    Πάντως, στελέχη της αγοράς έλεγαν πως παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις του κ. Βακάκη για υλοποίηση, ο ίδιος στις συζητήσεις με τους συνεργάτες του, έλεγε πως όλα εξαρτώνται από το αν η κρίση πλήξει περισσότερο ή λιγότερο τον όμιλο. Επεσήμανε δε πως και ο ίδιος ανησυχεί και προβληματίζεται. Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από τις επισημάνσεις των αναλυτών των χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίες τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα φειδωλές σε ενθάρρυνση για επενδύσεις.