ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΠΑΜΠΟΥΚΗ

Με «ορεκτικό» τα λιμάνια στο τραπέζι των αποκρατικοποιήσεων

Γέφυρα επικοινωνίας με τους Έλληνες εφοπλιστές «ρίχνει» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Χάρης Παμπούκης, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν τόσο στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων όσο και στο ευρύτερα επιχειρηματικό, σε μία περίοδο που η χώρα αναζητά τον δρόμο προς την ανάπτυξη. Μάλιστα εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα παίξει το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα προβλέπει την ολική άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που βρίσκονται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.
    Άλλωστε αυτή είναι και η βάση προϋπόθεση που θέτει ο εφοπλιστικός κόσμος προκειμένου να αρθούν εμπόδια στο βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί ο εφοπλισμός παγκοσμίως και που είναι οι off shore εταιρείες. Αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές βλέπουν θετικά την είσοδό τους στις αποκρατικοποιήσεις συμμετέχοντας κυρίως στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια, τις μαρίνες και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ο κ. Παμπούκης μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τα συλλογικά όργανα του εφοπλισμού και με μεμονωμένους εφοπλιστές για να διερευνήσει τις προθέσεις τους για το πόσο είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν αναδειχθεί πρώτοι στις αγορές πλοίων από την δευτερογενή αγορά αφού επί συνόλου 256 αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων πλοίων έχουν αποκτήσει τα περισσότερα.
    Συγκεκριμένα, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει 29 πλοία και βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης ενώ ακολουθούν με 24 οι Κινέζοι και έπονται με μόλις 13 οι Νορβηγοί, με 12 οι Γερμανοί και με 7 οι νοτιοκορεάτες.
    Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνον το πρώτο δίμηνο και εκτιμάται ότι έχουν βελτιωθεί ακόμα περαιτέρω τα μερίδια των Ελλήνων τους επόμενους μήνες. Εξάλλου πρωταγωνιστές είναι και στην αγορά των νέων παραγγελιών με το μερίδιο του λέοντα να έχουν τα containerships. Με το πλήθος των παραγγελιών να είναι παρόμοιο πρακτικά οι Έλληνες αγοράζουν ένα ποντοπόρο πλοίο κάθε ημέρα.