Εμπόλεμη ζώνη η ΝΔ!

ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ «ΦΑΗΛΩΝ»…

Εκρηκτικό κλίμα διαμορφώνουν στη ΝΔ οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, αλλά και η διάθεση που εκδηλώνουν πλέον ανοιχτά πρόσωπα χωρίς θεσμικό ρόλο στο κόμμα, να επιβάλουν στελεχικό ξεκαθάρισμα ενόψει πιθανών εκλογών.
    Η ηγεσία της ΝΔ βολεύεται με το γεγονός ότι όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που τη φέρνει στην πρώτη θέση.
Όμως τα ποσοστά είναι τραγικά και δείχνουν ότι με σταθερό τρόπο η ΝΔ μετατρέπεται σε Πολιτική Άνοιξη. Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» το κόμμα του κ. Σαμαρά πήρε το εντυπωσιακό 17%! Αυτό έχει κάνει πολλά σημαντικά στελέχη να ασκούν σκληρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις προοπτικές του κόμματος, όταν μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου από την αμυντική στάση που τηρεί τώρα θα περάσει στην αντεπίθεση εκβιάζοντας την ψήφο του ελληνικού λαού.

Νεοδημοκρατική συρρίκνωση
    Ανάμεσα σε αυτά τα στελέχη είναι και ο Δημήτρης Αβραμόποουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζει το φόβο ότι η ΝΔ συρρικνώνεται. Τα ίδια λένε και οι θιασώτες του φιλελευθερισμού, μεταξύ των οποίων ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης. Οι απανωτές δηλώσεις Βουλγαράκη για τη δημοσκόπηση κατρακύλα της ΝΔ επέτεινε τον εσωκομματικό πανικό. Μπορεί ο πρώην υπουργός να είναι εκτός κόμματος, ωστόσο έχει τον κόσμο του, και μάλιστα πολλούς νεοδημοκράτες, κάτι που προκαλεί ζυμώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο η Συγγρού απέφυγε να ασχοληθεί με τις συγκεκριμένες δηλώσεις, προκειμένου να μην κορυφωθεί η επιζήμια γι’ αυτή κουβέντα. Η επένδυση στα λάθη και μόνο της κυβέρνησης και όχι στις δικές της θέσεις το μόνο που κατάφερε είναι να συμπαρασύρεται στο βυθό. Την ίδια στιγμή, γκρίνια στους κόλπους της ΝΔ έχει προκαλέσει ο νέος γύρος πιέσεων προς την ηγεσία από τους μόνιμους συνοδοιπόρους του κ. Σαμαρά, να προχωρήσει σε κινήσεις αντικατάστασης του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού. Αυτό εκφράζεται με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα στα οποία γίνεται ρητή αναφορά στην εγκύκλιο Λυκουρέζου για παραιτήσεις στελεχών εν όψει πιθανών εκλογών, στηλιτεύοντας τη στάση της συντριπτικής πλειονότητας που αρνείται να υποβάλει την παραίτησή του.

Προκαλείται αναβρασμός
    Ωστόσο, εκείνο που έχει προκαλέσει αναβρασμό μεταξύ των «γαλάζιων» είναι η ανοιχτή παρότρυνση στον πρόεδρο της ΝΔ να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση του δυναμικού της ΝΔ. Η ίδια εντολή βέβαια του δόθηκε κατά τις εσωκομματικές εκλογές. Αυτός όμως περιορίστηκε στο «βόλεμα» κολλητών και φίλων καθώς και στη διατήρηση ενός στενού κύκλου συνεργατών. Επιλογή που από διάφορα κέντρα στο εσωτερικό του κόμματος επαναφέρει την άποψη της «παρέας», κάτι που επίσης υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε από τον κόσμο της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές.

Παρασκηνιακός πόλεμος

    Οι κακές γλώσσες λένε ότι διεξάγεται ένας σκληρός παρασκηνιακός πόλεμος. Το σύστημα Σαμαρά που είδε φως και μπήκε στη ΝΔ, επιχειρεί να κερδίσει τα πάντα. Θέσεις στο κόμμα και κυρίως θέσεις στα ψηφοδέλτια. Να διωχθούν δηλαδή οι μη αρεστοί και ανεξέλεγκτοι και να πάρουν τις θέσεις τους οι ίδιοι. Ο κ. Σαμαράς κινείται σε αυτή τη λογική καθώς θέλει την επομένη των εκλογών να ελέγξει τη ΝΔ ολοκληρωτικά. Όμως φοβάται να βγει άγαρμπα και να πάρει κεφάλια για να μην μετατραπεί το μικρό του κόμμα σε εμπόλεμη ζώνη. Άλλωστε και ο ίδιος βλέπει στελέχη και τους δίνει εντολή να ξεκινήσουν τον προεκλογικό τους αγώνα.

Με… διπλό πρόσωπο…

    Και μέσα σε όλα αυτά έντονες συζητήσεις προκαλεί το διπλό πρόσωπο που τηρεί ο κ. Σαμαράς σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Από τη μια μιλάει για μείωση του κράτους και από την άλλη λοξοκοιτάει προς την πλευρά των συνδικαλιστών, εμπαίζοντας τους μέσω του υπεύθυνου του τομέα Γιάννη Μανώλη. 
«Παιχνίδι» κάνει και με τους αγανακτισμένους, ενώ εσχάτως άρχισε τις επαφές και με πρόσωπα όπως ο κ. Γλέζος για να δείξει ότι απευθύνεται σε όλους τους χώρους. Μόνο που ένας μεγάλος χώρος του κόμματός του βρίσκεται σε πρωτοφανή σύγχυση και δεν ξέρει τι να υπερασπιστεί, βλέποντας την ηγεσία του να μην ξέρει που πατάει και που βρίσκεται.
Προκαλεί το διπλό πρόσωπο που τηρεί ο κ. Σαμαράς σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Από τη μια μιλάει για μείωση του κράτους και από την άλλη λοξοκοιτάει προς την πλευρά των συνδικαλιστών, εμπαίζοντάς τους μέσω του υπεύθυνου του τομέα Γιάννη Μανώλη. «Παιχνίδι» κάνει και με τους αγανακτισμένους, ενώ εσχάτως άρχισε τις επαφές και με πρόσωπα όπως ο κ. Γλέζος για να δείξει ότι απευθύνεται σε όλους τους χώρους