ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Άρθρο της Γενικής Διευθύντριας - Εκδότριας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑ

Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται! Ή τουλάχιστον δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει και για όλους. Διαφωνεί κανείς πως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής πραγματικότητας; Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα να ψηφίζονται και το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος. Υπάρχει κανείς που να βάζει το χέρι του στη φωτιά πως τελικά θα εφαρμοστούν κατά γράμμα; Άλλωστε γιατί απέτυχε το πρώτο μνημόνιο; Απλούστατα γιατί δεν εφαρμόστηκαν σωστά όσα περιελάμβανε...Για αυτό αποδείχτηκε αναποτελεσματικό. Αυτό πληρώνουμε σήμερα...
Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου να ζητήσει μεγαλύτερες θυσίες από έναν λαό που σπαράσσεται εδώ και ενάμιση χρόνο από τα εξοντωτικά της μέτρα. Έναν λαό που βλέπει τη ζωή του να μετατρέπεται σε συντρίμμια γιατί κάποιοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν για όλους όσα ψηφίζουν. Και μετά έχουν την απαίτηση να μη διαμαρτύρεται ο απλός πολίτης. Να μην αγανακτά, να μη βγαίνει στους δρόμους, να μην αποδοκιμάζει τους πολιτικούς. Κι όταν το κάνει τον ποτίζουν δακρυγόνα...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα νόμων που δεν εφαρμόζονται είναι αυτοί που αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Επειδή οι κυβερνώντες δεν μπορούν να εντοπίσουν και να συνετίσουν τους κατ΄επάγγελμα φοροφυγάδες την πληρώνουν πάντοτε οι υπόλοιποι νομιμόφρονες πολίτες. Αλλά και σε απλούστερα θέματα παρατηρείται μια περίεργη ανοχή. Ανοχή για τον αντικαπνιστικό νόμο, ανοχή για τα τραπεζάκια στα πεζοδρόμια, ανοχή για τα διπλοπαρκαρισμένα και πόσα ακόμη! Όταν λοιπόν δεν εφαρμόζονται τέτοιες απλούστερες ρυθμίσεις πως περιμένει ο Έλληνας να τηρηθούν οι νόμοι για τα σοβαρότερα ζητήματα;

Όλως τυχαίως οι μόνοι νόμοι που  έχουν εφαρμοστεί πλήρως και με αξιοσημείωτη ταχύτητα και απίστευτους αυτοματισμούς αφορούν εκείνα τα μέτρα που πλήττουν τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα (πχ μείωση μισθών και συντάξεων, αυξήσεις εμμέσων φόρων κλπ).
Μας έχουν πάρει στο...ψιλό και οι ξένοι. Τον περασμένο Μάρτιο είχε δημιουργηθεί ολόκληρο ζήτημα με τον “τροικανό”  Σερβαν Ντερούζ ο οποίος είχε πει το αυταπόδεικτο, δηλαδή ότι η «Ελλάδα ψηφίζει νόμους που δεν εφαρμόζονται». Και να ήταν μόνο αυτό....
Λείπει ο μηχανισμός που θα εφαρμόσει τους νόμους σημειώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Ελλάδα ο Γερμανός οικονομολόγος, Ντάνιελ Γκρος.
«Ας πάρουμε την περίπτωση της Ελλάδας. Έχουμε έναν εξαιρετικό υπουργό Οικονομικών και έναν πρωθυπουργό καλών προθέσεων, οι οποίοι υπέγραψαν ότι εντός ενός έτους θα είχαν εφαρμόσει ορισμένα πράγματα. Οι σχετικοί νόμοι είχαν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, αλλά λείπει ο μηχανισμός που θα εφαρμόσει τους νόμους», επισημαίνει ο κ. Γκρος. Και σαν να μην έφταναν αυτά μια πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορά διάφορους δείκτες ποιότητας των δικαστικών συστημάτων και της αποτελεσματικότητας της απονομής της δικαιοσύνης κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε υποδεέστερη των Χωρών της Αφρικής  με πρώτη την παρατήρηση ότι η Ελλάδα είναι ένα Κράτος που δεν εφαρμόζει τους νόμους!
 Αν θέλουμε λοιπόν μια δίκαιη κοινωνία, αν θέλουν οι κυβερνώντες ίση κατανομή των βαρών, όπως πρόσφατα μας είπε ο υπουργός Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, θα πρέπει επιτέλους να γίνονται πράξη όσα ψηφίζονται! Χωρίς χατίρια, χωρίς παρεκκλίσεις.... Ολοι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Κι όχι κάποιοι “κολλητοί” να είναι....πιο ίσοι από τους άλλους!
Η εφαρμογή και πολύ περισσότερο η αποτελεσματικότητα των νόμων που ψηφίζει το κάθε κοινοβούλιο αναδεικνύει και την σοβαρότητα του κάθε κράτους. Είμαστε λοιπόν σοβαρό κράτος ή είμαστε “παπατζήδες”; Είναι κοινώς αντιληπτό πως είμαστε ένα κράτος που  νομοθετεί ασταμάτητα, χωρίς να έχει εξετάσει ποτέ εάν αφενός οι νόμοι αυτοί εφαρμόζονται και αφετέρου εάν οι νόμοι αυτοί είναι αποτελεσματικοί. Δεν πάσχουμε από νόμους αλλά από την εφαρμογή τους.

Δυστυχώς αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως οι νόμοι γίνονται πιο... ελαστικοί όσο ψηλότερα στην κλίμακα της ιεραρχίας βρίσκεται το άτομο ή ο αξιωματούχος που κατηγορείται ή που εμπλέκεται.  Με νόμους...λάστιχο όμως δεν πάμε πουθενά.
Ειδικά αυτές οι υποθέσεις, που αφορούν “υψηλά ιστάμενους”, είναι ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας για την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και θα πρέπει να εκδικάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για να εμπεδωθεί στον Έλληνα το αίσθημα της δικαιοσύνης.
Η Ελλάδα έχει έμπειρους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και η υπόθεση με τα παράνομα στοιχήματα έδειξε πως υπάρχει και διάθεση να συγκρουστούν με την καμαρίλα και τη σαπίλα, που έχουν ριζώσει εδώ και χρόνια σε διάφορους τομείς.
Συνεπώς επιτέλους πρέπει να αλλάξει η λογική των κυβερνήσεων και να κάνουν πράξη όσα ψηφίζουν στο κοινοβούλιο. Δώστε κύριοι εξουσιαστές στον Έλληνα την αίσθηση ότι ζει σε ένα κράτος με νόμους κι όχι σε ένα ξέφραγο αμπέλι όπου ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει όποτε του καπνίσει και όπως του καπνίσει ,χωρίς να λογαριάζει τίποτα...