ΒΑΦΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΧΑΛΑΚ

Στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου – η σχέση με την οικογένεια του πρωθυπουργού κρατά ακόμη-, ο Λιβανέζος επιχειρηματίας με τις ελληνικές ρίζες εξακολουθεί να παραμένει στην αφάνεια, αλλά πάντα στη διάθεση όσων τον χρειάζονται…

ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ θέλεις να μείνεις μακριά από τα φώτα, αν συνυπάρχεις ως «κολλητός» φίλος ενός πρωθυπουργού, δύσκολα το καταφέρνεις, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο κ. Τζορτζ Χάλακ είναι άξιος θαυμασμού. Προικισμένος με αξιοθαύμαστα επιχειρηματικά προσόντα, πολιτογραφημένος Έλληνας, ενέσκηψε σαν κομήτης τη δεκαετία του ’80, στην Ελλάδα της τότε «Αλλαγής», ως στενός προσωπικός φίλος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και ως ένας από τους εμπλεκόμενους – σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής – στην περίφημη «αγορά του αιώνα» το 1985.
    Όσοι τον είδαν το Σάββατο 25 Ιουνίου στην Αγία Μαρίνα της Εκάλης να υποδέχεται χαμογελαστός Έλληνες φίλους του στη βάπτιση της εγγονής του, μεταξύ άλλων τον κ. Νίκο Παπανδρέου και τη μητέρα του Μαργαρίτα κατάλαβαν ότι «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» ισχυρών δεσμών. Η παρουσία του Μητροπολίτη Αργεντινής και Νότιας Αμερικής Πλάτωνος, ο οποίος τέλεσε το μυστήριο, αλλά και τουλάχιστον τριών ακόμη μητροπολιτών και εκπροσώπων από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Αντιοχείας απέδειξε, λένε κάποιοι, αυτό που ψιθυρίζεται εδώ και καιρό: κ. Χάλακ είναι πολύ κοντά στην ηγεσία της Εκκλησίας, ενώ οι φήμες τον θέλουν να είναι γενναιόδωρος σε προσφορές, όπως ακριβώς τον θυμούνται κάποιοι παλιοί φίλοι του από το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι χαρακτηρίζουν τον κ. Χάλακ «αόρατο άνθρωπο», επειδή φρόντιζε πάντοτε να κινείται διακριτικά, αποφεύγοντας τις φωτογραφίες, ενώ αυτοί που τον ξέρουν καλά γνωρίζουν ότι ενοχλείται πάρα πολύ όταν γράφεται γι’ αυτόν ότι είναι έμπορος όπλων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με ρεπορτάζ εφημερίδας που αναφερόταν στον γιό του Αντριου, ο οποίος, σύμφωνα με το στόρι, διαπραγματευόταν την ενοικίαση ενός Learjet για λογαριασμό της κυβέρνησης. Στην απάντησή του ο κ. Χάλακ ξεκαθαρίζει ότι «ο ισχυρισμός του αρθρογράφου ότι είμαι έμπορος όπλων πλήττει βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου. Ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με όπλα στο παρελθόν ή στο παρόν και ποτέ δεν θα ασχοληθώ με τέτοιου είδους επιχειρήσεις στο μέλλον». Στις 25 του περασμένου μήνα η εικόνα έξω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Εκάλη μαρτυρούσε ότι κάτι σημαντικό λάμβανε χώρα, αφού οι λιμουζίνες και οι σωματοφύλακες είχαν πλημμυρίσει τον χώρο. Ο κ. Χάλακ κατέφτασε μαζί με τη σύζυγό του Νάντα, η οποία είναι στο πλευρό του παραπάνω από 35 χρόνια, προκειμένου να εορτάσει τη βάφτιση της εγγονής του με ορισμένους Έλληνες φίλους του, αλλά και φίλους του που ήρθαν από τον Λίβανο και από άλλες χώρες. Φορώντας ένα sur mesure κοστούμι – οι πληροφορίες τον θέλουν να ράβεται μόνιμα σε έναν από τους καλύτερους οίκους της Saville Row στο Λονδίνο από τη δεκαετία του ’80 – συνομίλησε με αρκετούς από τους καλεσμένους του. Όπως και σε κάθε άλλη κοινωνική του εκδήλωση, έτσι και στη βάφτιση της μικρής Μαρίας-Ιζαμπέλας ο Ελληνολιβανέζος επιχειρηματίας φρόντισε να μείνει μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ό,τι συνέβαινε δηλαδή και παλιά, όταν συνέτρωγε με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί και στην περίφημη ροζ βίλα, για την ανέγερση της οποίας είχε δανείσει στον τότε πρωθυπουργό 65 εκατ. παλιές καλές δραχμές. Το χιούμορ του ήταν απαραίτητο στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, όταν δεν ήταν στα κέφια του, ενώ οι παντός είδους γνωριμίες του στον αραβικό κόσμο αποδείχτηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες και τότε και τώρα.

ΤΑ ΣΙΚ ΣΤΕΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ PRIVE ΔΕΙΠΝΑ

    Δεν είναι τυχαίο λένε κάποιοι ότι ο Τζορτζ Χάλακ – Γιώργος για κάποιους – είναι πάντα παρών όταν πρόκειται για δουλειές μεταξύ της κυβέρνησης και χωρών της Μέσης Ανατολής. Φημολογείται ότι στην εντυπωσιακή έπαυλη που διατηρεί στη Δροσιά οργανώνει κατά καιρούς δείπνα για φίλους του επιχειρηματίες, όπως τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας «Δωδώνη» κ. Λευτέρη Κόντο. Ο τελευταίος, που διατηρεί εδώ και χρόνια στενή σχέση με την κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, τον πρωθυπουργό και τα αδέρφια του Νίκο και Αντρίκο, έδωσε και αυτός το «παρών» στη βάφτιση της μικρής Μαρίας-Ιζαμπέλας, που σχεδόν συνέχεια ήταν στην αγκαλιά της μητέρας της Μαρίας. Αν υπερηφανεύεται για κάποια πράγματα ο κ. Χάλακ αυτά είναι, πρώτον, η ελληνική του καταγωγή, την οποία φροντίζει πολύ συχνά να αναφέρει, τονίζονατς ότι ο πατέρας του που πέθανε το 1986 στην Αθήνα υπηρέτησε ως έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από το 1940 μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Το δεύτερο είναι οι διασυνδέσεις του με ηγέτες από όλον τον κόσμο, τις οποίες, όπως λέει ο ίδιος, έχει αξιοποιήσει για το καλό της Ελλάδας, που είναι η πατρίδα του. Του αρέσει να δειπνεί σε σικ στέκια της Αθήνας και των βορείων προαστίων, ενώ διατηρεί ακόμα φιλικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο γνωρίζονται από τα χρόνια που ήταν μέλη του στενού πυρήνα του Ανδρέα. Παρόλο που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας μας, έχει μάθει πλέον να μιλάει σχετικά καλά τα ελληνικά, ενώ το καλοκαίρι ταξιδεύει με θαλαμηγό στα νησιά μαζί με τη σύζυγό του και μέλη της οικογένειάς του. Παρ’ όλη την αγάπη του για τη χώρα μας δεν είχε ποτέ – όπως είχε αναφέρει σε μια από τις σπάνιες δηλώσεις του – καμία επιχειρηματική ασχολία, ούτε κανένα όφελος από οποιαδήποτε επιχείρηση στην Ελλάδα, παρά τις ισχυρές γνωριμίες του με μέλη της οικογένειας Παπανδρέου. Μάλλον, όπως επισημαίνουν κάποιοι, πρέπει να είναι ο μόνος που το έκανε…

Πίσω από μεγάλες συμφωνίες
    Ο κ. Τζορτζ Χάλακ είναι ένας άνθρωπος – μυστήριο. Οι δουλειές του λέγεται ότι επεκτείνονται σε όλο σχεδόν τον κόσμο και αφορούν όχι μόνον μεγάλα επιχειρηματικά deals, αλλά μέχρι διακρατικές συμφωνίες με σοβαρό οικονομικό περιεχόμενο. Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Στην αγορά υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ εμπλακεί υπογράφοντας προσωπικά κάποια επιχειρηματική συμφωνία, δεν διαθέτει εταιρεία στη χώρα μας και δραστηριοποιείται μέσω ενός δικτύου εταιρειών συμφερόντων του, οι οποίες εδρεύουν σε διάφορες χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στην αγορά τον αναφέρουν συχνά ως τον «αόρατο μεσάζοντα».
Έχει μεγαλώσει στον Λίβανο και κινείται μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Λονδίνου. Το εύρος των γνωριμιών και των επαφών του είναι εντυπωσιακό. Έχει στενές σχέσεις με αξιωματούχους στις ΗΠΑ και ένα ευρύτατο δίκτυο διασυνδέσεων στον αραβικό κόσμο. Μεταξύ των επώνυμων φίλων του στην Αθήνα συγκαταλέγεται και ο πρώην γερουσιαστής Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Πολύ καλά δικτυωμένος είναι και με Έλληνες πολιτικούς, ενώ αρκετοί από αυτούς δίνουν το «παρών» στη δεξίωση που δίνει κάθε χρόνο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Αποφεύγει τον Τύπο, δεν δίνει συνεντεύξεις και προσπαθεί να κρατά χαμηλό προφίλ. Η Ελλάδα έμαθε για τον κ. Τζορτζ Χάλακ όταν μαζί με τον κ. Θέμη Λαμπρινόπουλο, τον κ. Γιώργο Κατσιφάρα και τον κ. Κάρολο Παπούλια εμφανίστηκε ως δανειστής του Ανδρέα Παπανδρέου για το σπίτι της Εκάλης.
Ιδιαίτερα καλές προσβάσεις λέγεται ότι διατηρούσε στη Λιβύη και οι φήμες τον ήθελαν πίσω από ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για μια διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Λιβύης, όπου η ΕΥΔΑΠ θα αναλάμβανε τον λιβυκό φορέα ύδρευσης, το «Ελ. Βενιζέλος» το αεροδρόμιο της Τρίπολης και άλλα ανάλογα. Σε κυβερνητικά κλιμάκια κάτι είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται για το μεγάλο deal με τη Λιβύη, αλλά με την εξέγερση κατά του Καντάφι, όπως είναι φυσικό, το σχέδιο κατέρρευσε. Μια άλλη δουλειά που έγινε πέρυσι και την οποία η αγορά χρεώνει σε αφανή διαμεσολάβηση του κ. Τζορτζ Χάλακ είναι η πώληση του 75% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη γερμανική ThysenKrupp στην Abu Dhabi Mar. Το 30% της Abu Dhabi Mar ανήκει στον Λιβανέζο διεθνή επιχειρηματία κ. Ισκαντάρ Σάφα.