Έπαιρναν μίζες από τα πιάτα των αστέγων

Στενός συνεργάτης του π. Αντιδημάρχου Σκιαδά ο «εγκέφαλος»

10.000 ευρώ ζήτησαν από τον προμηθευτή τροφίμων για να προτιμηθεί σε διαγωνισμούς του δήμου

ΣΑΝ ΚΕΡΑΥΝΟΣ εν αιθρία έπεσε στον δήμο Αθηναίων η σύλληψη του διευθυντή του Κέντρου Αστέγων Ηρακλή Ευσταθίου για χρηματισμό, καθώς και οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος του προέδρου του ιδρύματος Ιωάννη Σφακιανάκη και ενός ακόμα συνεργάτη του. Οι κατηγορίες αφορούν στην παθητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση, στην παράβαση καθήκοντος και αυτή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Την υπόθεση έφερε στο φως ο ίδιος ο δήμαρχος, μετά από καταγγελία που έκανε προμηθευτής για εκβιασμό. Ο Γιώργος Καμίνης κάλεσε την Αστυνομία να δράσει άμεσα, ώστε η υπόθεση να φτάσει στη Δικαιοσύνη. Αμέσως μόλις η αστυνομική επιχείρηση κατέδειξε τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ο δήμαρχος ζήτησε την παραίτηση του προέδρου, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης να «κάνουν φύλλο και φτερό» όλες τις συμβάσεις προμηθειών που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα. «Στα χρόνια που δουλέψαμε μαζί, η συνεργασία μας ήταν άψογη και δεν είχε δώσει αφορμές. Έχω εκπλαγεί», λέει ο Λευτέρη Σκιαδάς, πρώην πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ.

Η καταγγελία
Ένας 45χρονος επιχειρηματίας που συνεργάζεται με το Κέντρο Αστέγων τα τελευταία 4 χρόνια και προμηθεύει έτοιμα τρόφιμα κατήγγειλε στον δήμαρχο πως ο διευθυντής του ιδρύματος του ζήτησε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο μέλλον σχετικά με διαγωνισμούς προμήθειας, αλλά και για να μεσολαβήσει ώστε να πληρωθούν οι οφειλές του δήμου έναντι της εταιρείας του. Ο Γ. Καμίνης ειδοποίησε την Αστυνομία και στήθηκε η επιχείρηση. Στο πλαίσιο της μαρτυρίας του, ο 45χρονος προμηθευτής κατήγγειλε στην Αστυνομική Διεύθυνση ότι ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, καθώς και ο 43χρονος συνεργάτης του, απαίτησαν ποσοστό 10% επί των προηγούμενων οφειλών του δήμου – ύψους 406.000 ευρώ – προς την εταιρεία του, προκειμένου να του αποδεσμεύσουν τα οφειλόμενα χρήματα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καταγγέλλων, δεν ενέδωσε στις εκβιαστικές απαιτήσεις και τις παραινετικές προτροπές του. Σε τηλεφωνικό ραντεβού που κλείστηκε υπό τις οδηγίες αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο 45χρονος προμηθευτής συναντήθηκε με τον διευθυντή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων σε παράπλευρο σημείο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Κηφισιάς, όπου του παρέδωσε το ποσό των 10.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο συνάντησης επανέβησαν και τον συνέλαβαν. Λόγω παρέλευσης του αυτόφωρου δεν συνελήφθησαν ο Ι. Σφακιανάκης και ο συνεργάτης του.
    Ο Γ. Καμίνης ευχαρίστησε δημοσίως την Ελληνική Αστυνομία για την άμεση ανταπόκριση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και ξεκαθάρισε πως η δημοτική Αρχή θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε όποιο στέλεχος του δήμου εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς να υποστεί τις συνέπειες που ο νόμος ορίζει. Εξαιρετικά επικριτικός στη δήλωσή του ήταν ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης: «Χρειάστηκαν μόλις 7 μήνες για να πληγεί η αξιοπιστία του Ιδρύματος Αστέγων του δήμου Αθηναίων, με ενέργειες που εκθέτουν τη νέα δημοτική Αρχή. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η λάσπη πάντα επιστρέφει πίσω στα πρόσωπα εκείνων που την πετάνε», σημειώνει χαρακτηριστικά.
    Ωστόσο, αμέσως μετά την καταγγελία κατά του Ι. Σφακιανάκη, η Νομική Υπηρεσία του δήμου αποφάσισε πως παρανόμως τέθηκε επικεφαλής της συγκεκριμένης επιτροπής και αποσύρθηκε από τη θέση.

Συνδικαλιστής
Ο Ιωάννης Σφακιανάκης είναι δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, με πλούσιο συνδικαλιστικό παρελθόν. Διαμερισματικός σύμβουλος τα τελευταία 4 χρόνια, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και εκλεγμένος γενικός σύμβουλος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία. Όσοι τον ξέρουν, το μόνο που βρίσκουν να του καταλογίσουν είναι ο παλαιοκομματικός τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται.