SOS για τις συντάξεις Αυγούστου

Στα 360 εκατ. το έλλειμμα του ΕΤΕΑΜ, ενώ η ανεργία αυξάνει 
τις απώλειες του ΙΚΑ

Στο κόκκινο και το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων

Πάνω από 10 δις οφειλόμενα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς

Θα καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις στους δικαιούχους του ΙΚΑ τον ερχόμενο Αύγουστο; Θα δοθούν στην ώρα τους οι επικουρικές συντάξεις των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων; Οι δικαιούχοι του επιδόματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού θα υποστούν και άλλες περικοπές; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν χιλιάδες συνταξιούχους αλλά και τις διοικήσεις των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων που δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν κάθε μήνα τις συντάξεις.
    Πιο τρανταχτό παράδειγμα, είναι το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, το ΕΤΕΑΜ που εξασφάλισε τελευταία στιγμή το ποσό για να καταβληθούν προχθές οι συντάξεις όμως δεν εκφράζεται από τη διοίκηση η αισιοδοξία ότι το ίδιο θα συμβεί με την επόμενη υποχρέωση του ταμείου, στις 20 Αυγούστου. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς έχει να κάνει και με το μέλλον των επικουρικών συντάξεων καθώς εντός του Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα καταθέσει στη Βουλή μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου τομέα ασφάλισης.
    Το ΕΤΕΑΜ μπαίνει μέσα κατά 30 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου, το έλλειμμα να αγγίζει τα 360 εκατ. ευρώ. Από την άλλη το ΙΚΑ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα έχει άνοιγμα πάνω από 2,5 δις ενώ ήδη το έλλειμμα του υπολογίζεται στα 270 εκατομμύρια ευρώ. Μια λύση που προτείνεται στη διοίκηση του ΕΤΕΑΜ είναι ο δανεισμός με repos όπως κάνει συστηματικά εδώ και καιρό το ΙΚΑ με εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που λήγουν τέλος του 2011 και του 2012. Η κατάσταση στο ΕΤΕΑΜ αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερα αφού το Υπουργείο σχεδιάζει την ένταξη σε αυτό ελλειμματικού επικουρικού ταμείου των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ το οποίο αδυνατεί επίσης να καλύψει τις συντάξεις των συνταξιούχων του. Αυτές οι κινήσεις βέβαια δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 θα ισχύσει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, για τους εργαζόμενους, με τις παροχές να είναι σημαντικά μειωμένες, αντίστοιχες με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
    Την ίδια στιγμή οι απώλειες στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ 300 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας.
    Βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, η εισφοροδιαφυγή, αλλά και η μαζική έξοδος στη σύνταξη.   
Το μεγαλύτερο τίμημα καλείται να σηκώσει το ΙΚΑ, που βλέπει τα έσοδα από τις εισφορές να περιορίζονται λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης της ανεργίας. Ωστόσο, στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που αναζητά επειγόντως ρευστό για το εφάπαξ βοήθημα.

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ
    Οι κυριότερες πληγές των ασφαλιστικών ταμείων είναι τέσσερις:
1.    Η αύξηση της ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης. Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας κοστίζει 300 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και μαζί με τα επιδόματα το τίμημα φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.
2.    Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, που κατ’ επέκταση περιορίζει και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι χαρακτηριστικό πως η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 6% φέτος οδηγεί σε απώλειες 700 εκατομμυρίων ευρώ για το ΙΚΑ. Κάθε μία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει 115 εκατομμύρια λιγότερες εισφορές ετησίως.
3.    Η αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τα ταμεία να χρειαστούν επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια τα επόμενα πέντε χρόνια.
4.    Η ανασφάλιστη εργασία, αλλά και η άρνηση μερίδας εργοδοτών να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές. Η «μαύρη εργασία» φτάνει σήμερα το 25% και στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί στο 12% την επόμενη τριετία.
Σημειώνεται πως ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων δεν πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές. Με βάση τα στοιχεία, το ποσοστό αυτό είναι 36% στον ΟΑΕΕ, 33% στον ΟΓΑ και 26% με 26% στο ΙΚΑ.
    Τα οφειλόμενα στο ΙΚΑ έχουν φτάσει τα 5,9 δισεκατομμύρια στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών τα 3,9 δισεκατομμύρια και στα υπόλοιπα ταμεία φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο.
    Δηλαδή συνολικά ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο τέλος της χρονιάς το ΙΚΑ θα έχει άνοιγμα πάνω από 2,5 δις και μια λύση που προτείνεται είναι ο δανεισμός με repos

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Οι αναλογιστικές οδηγούν σε περικοπές
    Τριπλό μαχαίρι θα μπει στις επικουρικές συντάξεις. Θα καθιερωθεί νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, εκτός από την επιβολή έκτακτης εισφοράς και τη μείωση των επικουρικών στα ελλειμματικά Ταμεία. Οι ανατροπές στις επικουρικές έρχονται να προστεθούν στις νέες επιβαρύνσεις ασφαλισμένων και συνταξιούχων αλλά και στις αναπροσαρμογές στα βαρέα και ανθυγιεινά.
    Προβλέπεται η αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών ταμείων (καθώς και των ταμείων πρόνοιας – εφάπαξ), η οποία θα αφορά τόσο την περαιτέρω μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων όσο και την εξάλειψη των ελλειμμάτων, τη σταθεροποίηση των δαπανών σε βιώσιμο επίπεδο και, κυρίως, την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Ταμείων με αυστηρή διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
    Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναλογιστικών μελετών σε 40 επικουρικά ταμεία με στόχο να γίνουν μειώσεις από 1/1/2012 σε όσα αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμα. Πάντως σήμερα το σύνολο των επικουρικών ταμείων εμφανίζει κρυφά – αναλογιστικά ελλείμματα. Στόχος, ο περιορισμός και κάτω του 20% (έναντι της κύριας σύνταξης), όχι μόνο για όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον αλλά και για τους παλαιούς συνταξιούχους. Από το υπουργείο Εργασία εκτιμάται ότι η μείωση θα είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιμούν ότι θα φτάσει και το 30%.
    Οι επικουρικές που θα ξεπερνούν τα 300 ευρώ, θα περικοπούν κατά 3% - 10% (τύπου ΛΑΦΚΑ). Έτσι, θεσπίζεται από 1/9/2011 ειδική μηνιαία εισφορά για τους συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης, οι συντάξεις των οποίων είναι άνω των 300 ευρώ. Σκοπός της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων φορέων και κλάδων επικουρικής σύνταξης, όπως αυτά θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών.