Ρώσικες επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις

Οι άξονες στρατηγικής της Τράπεζας από τη Σιβηρία και οι στόχοι της

 
Την ώρα που οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης των αναπτυξιακών σχεδίων των επιχειρήσεων, μια ρωσική τράπεζα έχει αναλάβει τον ρόλο του «αιμοδότη» τους με νέα κεφάλαια.

    Η Κedr Bank, η πρώτη ρωσική τράπεζα που ήρθε στην Ελλάδα το 2007 και είναι έτοιμη να επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας το δεύτερο υποκατάστημά της, στηρίζει την ανάπτυξή της κυρίως στην επενδυτική τραπεζική.
    Χορηγεί δάνεια σε εταιρείες και διαμεσολαβεί για την εξαγορά τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα με το 70% αυτών των δανειοδοτήσεων να κατευθύνονται προς ξένους επενδυτές και το υπόλοιπο 30% σε εγχώριους παίκτες. Ταυτόχρονα έχει αναλάβει τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» στον τομέα ενίσχυσης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς τη Ρωσία, φέρνοντας σε επαφή Ρώσους και Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν συνεργασία μεταξύ τους.
    Το αυξημένο ενδιαφέρον των Ρώσων για νέες επενδύσεις στη χώρα μας λόγω του ότι πολλά ακίνητα βγαίνουν στο… σφυρί, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Kedr Bank, Ντενίς Φεντόροφ, έχει οδηγήσει την τράπεζα σε ρυθμούς δυναμικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Ένας ακόμη λόγος για την έντονη ανάπτυξή της είναι και το γεγονός πως αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών και επισκεπτών που επιλέγουν την χώρα μας για την αγορά εξοχικής κατοικίας, άρα και η ανάγκη για στεγαστικά δάνεια.
    Μόλις πριν από λίγες μέρες το ρωσικό πιστωτικό ίδρυμα, έδωσε την έγκρισή του για το πρώτο σκέλος δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε εταιρεία Ρώσου επιχειρηματία, ο οποίος εξαγόρασε οικόπεδο στην Βόρεια Πελοπόννησο και ετοιμάζεται να δημιουργήσει 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην περιοχή.
    Στηριζόμενη στην ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και το θετικό ισοζύγιο του ισολογισμού της μητρικής εταιρείας, η τράπεζα ανοίγει με μεγαλύτερη ευκολία τον «κρουνό» της χρηματοδότησης προς ελληνικές αλλά κυρίως ξένες εταιρείες. Έτσι έχει χτίσει ένα ισχυρό πελατολόγιο ενώ προσελκύει και νέους πελάτες μέσω των ελκυστικών επενδυτικών και πιστωτικών προϊόντων που παρέχει, όπως στεγαστικά δάνεια σε Ρώσους υπήκοους, αλλά και σε Έλληνες για την αγορά ακινήτων στη Ρωσία, λογαριασμούς – καταθέσεις στις δύο χώρες, τραπεζικές μεταφορές κλπ.
    Ένας από τους στόχους και προσωπικό στοίχημα του κ. Φεντόροφ «είναι να ανοίξουν ακόμη περισσότερο οι δουλειές μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και να ενισχυθούν οι εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις».

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

    Δεν είναι τυχαίο πως η Kedr Bank, που αριθμεί περισσότερα από 200 υποκαταστήματα σε 40 πόλεις της Ρωσίας, έχει αναλάβει επίσης τον ρόλο του μεσολαβητή για την ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς την ρωσική αγορά.
    Ρώσοι επιχειρηματίες θέλουν να συνεργαστούν με Έλληνες στον τομέα του ελαιόλαδου, των τυριών, των ψαριών, των μαρμάρων και του τσιμέντου και η ρωσική τράπεζα τους παρέχει βοήθεια στην αναζήτηση συνεργατών στην χώρα μας.
    Την ίδια εξυπηρέτηση απολαμβάνουν και οι Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να κάνουν εξαγωγές στην Ρωσία διότι η τράπεζα διαθέτει ένα ευρύ πελατολόγιο, το οποίο αποτελείται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε επικερδείς και με προοπτική τομείς (ξυλουργεία, ρωσικά πετρέλαια, εμπόριο και παροχή υπηρεσιών, συμβουλευτικές εταιρείες, εταιρείες λιανικής και χονδρικής πώλησης).
    Γι’ αυτό και στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το πελατολόγιό της με σημαντικές ελληνικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, αφού η ίδια θα σταθεί αρωγός τους.
    Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Φεντόροφ, έχουν ήδη αναθέσει στην τράπεζα την εκπόνηση business plan για την ανάπτυξη των εργασιών τους στη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα για να τους προτείνουν ακίνητα, προσωπικό και να τους φέρουν σε επαφή με εύρωστους πελάτες σε διάφορες ρωσικές πόλεις.

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

    Μπορεί η Kedr Bank αυτή τη στιγμή να δραστηριοποιείται με μόλις ένα κατάστημα στην Ελλάδα, αλλά διαθέτει άδεια, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για τη δημιουργία ακόμη τριών.
    Επόμενη αγορά – στόχος, σύμφωνα με τον κ. Φεντόροφ, είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ στα σχέδια της είναι το άνοιγμα και στον Πειραιά λόγω της ισχυρής εφοπλιστικής παρουσίας στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
    Στόχος του ρωσικού τραπεζικού ομίλου, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου μετέχουν με συνολικό ποσοστό 33%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Σαουδική East Capital, είναι να προσεγγίσει τους περίπου 500 χιλιάδες ρωσόφωνους πολίτες. Την ίδια ώρα υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: είναι η μεγάλη ελληνόφωνη κοινότητα της Ρωσίας που επίσης είναι αξιόλογο κοινό. Ένας από τους λόγους που η τράπεζα πήρε τη μεγάλη απόφαση να αναπτύξει παρουσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας από την Ελλάδα, είναι οι στενοί θρησκευτικοί και ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά και τα δείγματα γραφής που είχε η διοίκηση στη Σιβηρία. Εκεί, επειδή κατοικούν και εργάζονται πολλοί Έλληνες, η τράπεζα τους έχει αξιοσημείωτα θετική πορεία.
    Άλλος ένας ακόμη λόγος που η τράπεζα αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά είναι το ότι η αντιπρόεδρος του τραπεζικού ομίλου Ναντέζντα Κολοφιντίνα είναι ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας της. Η ίδια μάλιστα επισκέπτεται συχνά την χώρα μας, αφού εδώ ζει και εργάζεται η κόρη της.

Ρώσοι επιχειρηματίες και εταιρίες που θέλουν να προχωρήσουν σε «δουλειές» στο χώρο του τουρισμού στην Ελλάδα, συνεργάζονται μαζί της. Το ίδιο και Έλληνες που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές στη Ρωσία

ΠΑΓΩΣΑΝ ΤΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΓΩΣΕ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Σε αναμονή άλλες τρεις ρωσικές τράπεζες… 
    Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα τριών ρωσικών τραπεζικών ομίλων που θέλουν να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα και ακόμη περιμένουν την απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
    Εδώ και καιρό οι διοικήσεις τους έχουν υποβάλλει αίτημα στην ΤΤΕ για να ανοίξουν καταστήματα στη χώρα μας, τα οποία παραμένουν στο συρτάρι του διοικητή της, Γιώργου Προβόπουλου, χωρίς να ασχολείται κανείς μαζί τους. Ο «σνομπισμός» προς τους επενδυτές έχει προκαλέσει θερμοκρασίες Σιβηρίας και στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, αφού είναι ένας από τους λόγους που αναβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προγραμματισμένη για τις 5-6 Ιουλίου συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς. Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι Ρώσοι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αγνοεί τους επενδυτές, φέρνοντας ως παράδειγμα την αδιαφορία του ελληνικού κράτους και τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην Κέρκυρα από τον Ρώσο μεγιστάνα, Ρομάν Αμπράμοβιτς και άλλες πολλές ακόμη περιπτώσεις.
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com