Τελευταίο χαρτί Ευαγγελάτου για τον «Κορασίδη»

Ψάχνει αγοραστή ή στρατηγικό επενδυτή στην εγχώρια 
επιχειρηματική σκηνή

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο Γιάννης Ευαγγελάτος για να αποφύγει το «ναυάγιο» της «Ραδιοκορασίδης». Ο σημερινός ιδιοκτήτης της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, που ίδρυσε ο Ανδρέας Κορασίδης, παίζει ένα από τα τελευταία του «χαρτιά» για να σώσει την εταιρεία, καθώς όλο και πληθαίνουν οι φήμες στην αγορά που τη θέλουν να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.
      Ο επιχειρηματίας, ο οποίος επέστρεψε στο «τιμόνι» της Ραδιοκορασίδης μετά την αποεπένδυση του ομίλου MIG, του Ανδρέα Βγενόπουλου πριν από δύο χρόνια περίπου, αναζητά τη λύση στους «κόλπους» της επιχειρηματικής αγοράς.
    Γεγονός το οποίο μεταφράζεται ως προσπάθεια να βρει στρατηγικό επενδυτή, χωρίς εκείνος να εγκαταλείψει την επιχείρησή του και αν δεν ευοδωθεί κάτι τέτοιο σκέφτεται το ενδεχόμενο της πώλησης σε μεγάλη ανταγωνιστική αλυσίδα που στο παρελθόν του είχε κάνει κρόυση, αλλά τότε εκείνος αρνήθηκε.
    Βέβαια, ακόμη και αυτό το τελευταίο σενάριο μάλλον εξωπραγματικό φαίνεται, με επιχειρηματικές πηγές, αφού η δυσμενής οικονομική συγκυρία και μάλιστα σε έναν κλάδο όπως αυτόν των ηλεκτρικών ειδών, όπου η πτώση του τζίρου αγγίζει το 30% περίπου, συρρικνώνει τις πιθανότητες για να βρεθεί αγοραστής και μάλιστα που ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Μια χώρα όπου τα μεγέθη ακόμη και των μεγάλων των ηλεκτρικών πιέζονται σημαντικά λόγω της κάμψης της καταναλωτικής ζήτησης.   
    Το άλλο «αγκάθι» είναι πως η οικονομική κατάσταση της «Ραδιοκορασίδης» είναι δυσμενής και σίγουρα ένας επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει σε μια «χαμένη υπόθεση», όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί.
    Οι πληροφορίες θέλουν σήμερα να λειτουργούν λιγότερα από 10 καταστήματα, έναντι 50 σημείων λιανικής πώλησης που διατηρούσε στις αρχές του 2000 η αλυσίδα, ενώ το μερίδιο αγοράς έχει καταποντιστεί από το 13% την ίδια περίοδο σε μόλις 0,4% σήμερα.
    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει από τα καταστήματα που έχει κλείσει το εμπόρευμα και το εκποιεί στο κατάστημα του Περιστερίου σε τιμές κόστους.
   
ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ

    Στοιχείο που επιβεβαιώνει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του ομίλου είναι και η κατάθεση μηνύσεων που έχουν υποβάλει οι υπάλληλοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Κάποιοι λένε, ότι 300 εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν πάνω από 8 μήνες. Το ύψος των δεδουλευμένων – συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών – εκτιμάται ότι αγγίζει το ποσό των 4 εκατ. ευρώ.
    Ένα ακόμη γεγονός που επιβεβαιώνει τις δυσκολίες της εταιρείας, είναι η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης ΒΙΑΝΕ, παλαιά αντιπρόσωπος των διεθνών οίκων ηλεκτρικών ειδών Panasonic και Haier. Στην εταιρεία αυτή πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Γιάννης Ευαγγελάτος.
    Πώς όμως, η Ραδιοκορασίδης έφτασε σε οριακό σημείο; Η αρχή έγινε από το 2006, όταν πνιγμένη από τα χρέη προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές – τα οποία άγγιζαν τα 300 εκατ. ευρώ – εντάχθηκε στο άρθρο 44. Διεγράφη το 1/3 των χρεών της και πέρασε στον έλεγχο του Ευαγγελάτου, που ήταν μάλιστα ένας εκ των βασικών προμηθευτών της αλυσίδας. Οι ρόλοι αντιστράφηκαν τρία αργότερα, όταν μετά την αποχώρηση Βγενόπουλου, ήταν η σειρά του Γιάννη Ευαγγελάτου να… χτυπήσει την… πόρτα του άρθρου 99 προκειμένου να προστατευθεί από τους πιστωτές η αλυσίδα, προσπάθεια όμως που απέβη άκαρπη.

«Οι πληροφορίες θέλουν σήμερα τον όμιλο να λειτουργεί 10 καταστήματα από 50 σημεία πώλησης, που είχε το 2000».
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com