Το παρελθόν «έκαψε» τον Κόκκαλη στο Ιλλινόις

Μετά τον αποκλεισμό του, ανεξάρτητος ελεγκτής τον δικαίωσε ηθικά

Η προσπάθεια του Σωκράτη Κόκκαλη να καταστήσει την Intralot παγκόσμια δύναμη, μέσα από τις λοταρίες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, εξελίσσεται σε μεγάλη περιπέτεια, με σημαντικές αποτυχίες, τις οποίες η διοίκηση της εισηγμένης, προσπαθεί να «κουκουλώσει», όπως η οριστική απώλεια της λοταρίας στο Ιλλινόις και τα προβλήματα σε άλλες χώρες.    Αδύνατο σημείο για την εταιρία του Σωκράτη Κόκκαλη, παραμένει η Αμερική, στην οποία η Intralot ποντάρει ιδιαίτερα, ενώ φαίνεται ότι δεν του «βγαίνει» σε καλό η Αυστραλία.
    Η αρχή των υπερατλαντικών προβλημάτων για την Intralot, έγινε από τη Νεμπράσκα, στην οποία είχε κάνει το πρώτο συμβόλαιο στην αμερικανική αγορά. Οι αρχές της πολιτείας, δεν έμειναν ικανοποιημένες από την Intralot και προχώρησαν σε διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε ο μεγάλος αντίπαλος της ελληνικής εισηγμένης, G-Tech, η οποία διεκδικεί τώρα και τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα. Η λοταρία της Νεμπράσκα ξεκίνησε να «τρέχει» από την G-Tech από τις αρχές του μήνα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία, με σημαντικά έσοδα για την εταιρία. Η Intralot όμως επιμένει ότι η απώλεια της λοταρίας της Νεμπράσκα, δεν είχε ουσιαστικές οικονομικές επιπτώσεις για τα μεγέθη της εταιρίας, αφού ήταν το μικρότερο από τα 12 συμβόλαιο που διαχειρίζεται στην Αμερική.
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως η Intralot αντιμετώπισε στο Ιλλινόις, και εκφράζονται ανησυχίες ότι η απώλεια της εκεί λοταρίας, πέρα από την οικονομική ζημιά που επιφέρει στην Intralot, μπορεί να προκαλέσει ντόμινο απώλειας και άλλων λοταριών στην πέραν του Ατλαντικού χώρα.
    Κι αυτό γιατί, η κόντρα της εταιρίας του Σωκράτη Κόκκαλη με την πολιτεία, περιλάμβανε αποκαλύψεις για την Intralot που έπληξαν τη φήμη της και εξελίχθηκε σε φιάσκο για την ελληνική εισηγμένη, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες.
    Η περιπέτεια και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στο Ιλλινόις, δεν έγιναν γνωστά στην Ελλάδα, καθώς η Intralot, αν και εισηγμένη, δεν φρόντισε να ενημερώσει τους μετόχους του, αποκρύπτοντας το πρόβλημα.
    Η εταιρία του Σωκράτη Κόκκαλη, διεκδίκησε τη λοταρία του Ιλλινόις, στον διαγωνισμό του 2010, αλλά αποκλείστηκε και το έργο δόθηκε στην κοινοπραξία Northstar. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot USA, μετά από εντολή του διευθύνοντος συμβούλου της Intralot Κων/νου Αντωνόπουλου κατέθεσε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της λοταρίας δεν έγινε με δίκαιο τρόπο και η Northstar ειχε προνομιακή μεταχείριση.
    Η ένσταση της Intralot προκάλεσε ασυνήθιστα σκληρή επίθεση από το τμήμα εσόδων του Ιλλινόις, αφήνοντας υπονοούμενα για τη διοίκηση της ελληνικής εταιρίας.
    «Τα ερωτήματα για το παρελθόν ορισμένων σημαντικών στελεχών της Intralot, ούτως ή άλλως θα καθιστούσαν εξαιρετικά δυσχερή την προσπάθεια της ελληνικής εταιρίας να συναντήσει τα «standards ακεραιότητας» που θέτει η πολιτεία για την ανάληψη του management μιας σημαντικής δραστηριότητας», ανέφερε στην απάντηση (23 σελίδων), το τμήμα εσόδων της πολιτείας του Ιλλινόις. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Intralot «συνάντησε προσκόμματα στις άδειες που είχε στη Βουλγαρία και στη Νότια Αφρική, ενώ η αντίστοιχη δραστηριότητά της στην Αυστραλία ήταν «πενιχρή». Έτσι έγινε γνωστό ότι η εταιρία του Σωκράτη Κόκκαλη, είχε δεχθεί πολλές επιθέσεις στην Βικτώρια της Αυστραλίας,  λόγω των μικρών εσόδων της λοταρίας που είχε αναλάβει εκεί, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις του Δημοσίου να είναι σχεδόν μηδενικές και τις αρχές να προσπαθούν να βρουν λύση.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕ ΗΤΤΑ

    Η διαμάχη της Intralot με την πολιτεία του Ιλλινόις κατέληξε σε ανεξάρτητα Γενικό Ελεγκτή της περιοχής, ο οποίος πριν από λίγες μέρες έβγαλε το πόρισμά του. Τι ανέφερε; Ότι πράγματι έγιναν λάθη και παραλείψεις στην ιδιωτικοποίηση της λοταρίας της πολιτείας. Ουσιαστικά, ο Αμερικανός ελεγκτής δικαίωνε την Intralot.
    Λογικά, μετά την εξέλιξη αυτή, ο διαγωνισμός έπρεπε να ακυρωθεί και να επανπροκηρυχθεί. Η διεύθυνση Οικονομικών του Ιλλινόις, όμως, αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η Intralot να υποστεί μεγάλη ήττα που συνοδεύτηκε από σημαντική οικονομική ζημιά και πλήγμα στη φήμη της. Η διοίκηση όμως της εταιρίας μίλησε για ηθική δικαίωση.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

    Είναι συνήθης τακτική για την Intralot να παρουσιάζει μόνο τα θετικά στοιχεία των κινήσεών της, αφήνοντας όμως αναπάντητα ερωτηματικά για την επιτυχία τους ή όχι. Αυτό συμβαίνει και στην τελευταία συμφωνία εισόδου στην αγορά της Τσεχίας.
    Η Intralot την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε τη συμφωνία με την εταιρία Fortuna Sazkova Kancelar a.s., θυγατρική του ομίλου Fortuna Entertainment, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στοιχήματος προκαθορισμένης απόδοσης, η οποία διαθέτει σημεία πώλησης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
    Η συμφωνία της Intralot με την Fortuna, προβλέπει την προμήθεια σταδιακά έως και 3.500 τερματικών για τη λειτουργία των ευρείας γκάμας τυχερών παιχνιδιών που διαχειρίζεται η Fortuna στην Τσεχία και η διάρκεια του συμβολαίου, που προβλέπει την υποστήριξη της Intralot, είναι τα 10 χρόνια. Το ερωτηματικό στη συμφωνία αυτή είναι πως η Intralot δεν αναφέρει κανένα οικονομικό στοιχείο. Ούτε πόσο θα είναι το ποσό που θα εισπράξει για τα 3.500 τερματικά, ούτε πόσα θα παίρνει για την τεχνική υποστήριξη της Fortuna.

Η ελληνική εισηγμένη κατηγορήθηκε για τα χαμηλά έσοδα της λοταρίας στην Αυστραλία


Τον…ξέχασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Όσα προβλήματα παρουσιάζονται στις διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη με την Intralot, δεν γίνονται γνωστά στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κατ’ επέκταση τους μετόχους της εισηγμένης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαμάχη με την πολιτεία του Ιλλινόις, δεν έγινε γνωστή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την Intralot, ενώ η ανακοίνωση της απώλειας της λοταρίας στην αμερικανική πολιτεία αναφέρει μεν ότι υπήρξε οικονομική ζημιά, δεν αναφέρει όμως το ύψος αυτής της ζημιάς. Παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν παρενέβη και δεν ζήτησε εξηγήσεις.
    Το ίδιο συμβαίνει και με την συμφωνία της Intralot με την Fortuna στην Τσεχία, στην οποία δεν υπάρχει κανένα οικονομικό στοιχείο, σχετικά με το ύψος των εσόδων που, θα αποκομίσει η ελληνική εισηγμένη. Με βάση όμως όσα προβλέπονται στο Χρηματιστήριο, οι εισηγμένες είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν ποσά για τις συμφωνίες που κάνουν και όχι θεωρίες.
    Σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν παρενέβη, κατά τη συνήθη τακτική της, κάτι που θα έπρεπε να κάνει αυτεπάγγελτα, αφού δεν υπάρχει, όπως τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες, κάποια καταγγελία από μέτοχο της Intralot.

Πουλάει τη βίλα
    Άρχισε τις περικοπές στις εταιρίες του ο Σωκράτης Κόκκαλης και συνεχίζει με την προσωπική του περιουσία. Μάθαμε ότι έχει αναθέσει σε μεγάλο μεσιτικό γραφείο την πώληση της μιας από τις δύο βίλες του στη Μύκονο. Κάποιοι λένε ότι θεωρεί πρόκληση σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης για τη χώρα, εκείνος να έχει δύο βίλες. Κάποιοι άλλοι λένε ότι θέλει να απαλλαγεί από τη μία από τις δύο βίλες για να γλιτώσει το «χαράτσι» της εφορίας που φέτος είναι πολύ βαρύ. Διαλέγετε και παίρνετε…
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com