Παραπλανητική η διαφήμιση για το παριζάκι «Εν Ελλάδι»

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ CRETA-FARM

«Δεν είναι μυστικό, είναι το ελαιόλαδο», είναι το κεντρικό μήνυμα της νέας καμπάνιας της Creta Farm για το παριζάκι «Εν Ελλάδι», τονίζοντας με κάθε τρόπο την καινοτομία του προϊόντος, μέσω της μέγιστη δυνατής υποκατάστασης του ζωικού λίπους με αγνό, παρθένο κρητικό ελαιόλαδο.
    Παρ’ όλα όπου οι καταναλωτές φαίνεται να πείθονται, καθώς μέσα σε 10 χρόνια η κρητική
αλλαντοβιομηχανία κατάφερε να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις της αγοράς, από εκεί που είχε μερίδιο μόλις 1%, έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αποκάλυψε πως δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα αλλαντικά, που πολλές φορές έχουν κριθεί ένοχα για την παιδική παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Δεν είναι μυστικό... Προκαλεί παχυσαρκία!

    Επιπλέον, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, η οποία από το Δεκέμβριο του 2008 με σήμα της πιστοποιούσε ότι τα προϊόντα «Εν Ελλάδι Gourmet», ζαμπόν μπούτι και φιλέτο γαλοπούλα της Creta Farm συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισε να σταματήσει και η σχετική σήμανση αποσύρθηκε. Μάλιστα, σε επιστολή τους προς την εισηγμένη αλλαντοβιομηχανία, υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν τους μηχανισμούς ελέγχου για τα συγκεκριμένα τρόφιμα.
    Στην ίδια κατεύθυνση, και η Παιδιατρική Εταιρία ήρε (στις 9/11/2009) την εμπιστοσύνη προς την αλλαντοβιομηχανία, επίσης ζητώντας να μη χρησιμοποιείται το όνομά της στα διαφημιστικά σποτ.

Προς την
CRETA FARM

Υπ’ όψιν κ. Ν. Σανιδά
Κύριε Σανιδά,
Σας γνωρίζουμε ότι το Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.) στη συνεδρίαση του την 06/11/09, επανεκτιμώντας το όλο θέμα και δεδομένου ότι δε διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου των πιστοποιούμενων προϊόντων, ούτε τον τρόπο προβολής, δε δεχόμαστε να χρησιμοποιείται στο εξής (06/11/09) η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και το όνομα του Προέδρου για την προώθηση των προϊόντων.
Ο Πρόεδρος
Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Γεν. Γραμματέας
Ε. ΚΟΚΚΟΡΗ


Από την πλευρά της η Creta Farm, αντιδρώντας, έστειλε εξώδικο στην Καρδιολογική Εταιρία. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η αλλαντοβιομηχανία βρίσκεται σε διαμάχη (δικαστική και εξωδικαστική) για την εν λόγω πατέντα. Όπως φαίνεται από τους εργαστηριακούς ελέγχους που διεξήγαγε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το κατά τα άλλα υγιεινό παριζάκι της εταιρίας έχει τελικά περισσότερα λιπαρά από τα υπόλοιπα και, φυσικά πολλές παραπάνω θερμίδες. Συνεχίζοντας το χορό των μηνύσεων, η Creta Farm, άσκησε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βασιζόμενος στα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου, αλλά και σε δικά του στοιχεία, ο κ. Λιοδάκης, κατήγγειλε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών την παραπλανητική διαφήμιση προϊόντος της εταιρίας που αφορά τα παιδιά.

Ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ΑΝΑΦΟΡΑ στις 15/3/2010 του Λιοδάκη Στυλιανού του Εμμανουήλ.
    ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

    Προσφάτως διαπίστωσα ότι η εταιρεία ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ διαφημίζει τα αλλαντικά προϊόντα της σε εφημερίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, internet κλπ.) υποστηρίζοντας ακροφυγώς ότι ενδείκνυνται προς κατανάλωση από μικρά παιδιά δια της φράσεως «Τώρα η Μαμά ΞΕΡΕΙ!»
    Σε υποστήριξη της παραπλανητικής αυτής διαφήμισής της, επικαλείται στο επίμαχο δημοσίευμα, τις δήθεν επιστημονικές απόψεις του κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλου που υπογράφει ως καθηγητής Παιδιατρικής παραποιώντας τον τίτλο του (για να κάνει σπουδαία την άποψή του), αφού από τις 14-4-2007 δεν είναι ενεργός καθηγητής, αλλά συνταξιούχος ομότιμος καθηγητής. Το δημοσίευμα αυτό αποτελεί μέρος της συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε η ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ σε συνεργασία με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κωνσταντόπουλος, στην Αίγλη Ζαππείου την 14-10-2009.
    Στο σημείο λοιπόν αυτό θέτω ως μέρος της παρούσης αναφοράς μου το επίμαχο δημοσίευμα με την ελεγχόμενη άποψη, του ομότιμου καθηγητή κ. Κωνσταντόπουλου και κατ’ επέκταση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας που έχει ως εξής:
    Ειδικότερα στο δημοσίευμα αυτό ο κ. Κωνσταντόπουλος διαφημίζει αλλαντικά της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ και συνιστά ανεπιφύλακτα ως ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ και ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ να ενταχθούν άφοβα στο διαιτολόγιο των μικρών παιδιών μας για την πρόληψη της παχυσαρκίας.
    Όμως η προτροπή αυτή είναι παραπλανητική με βάση τις εξής διαπιστώσεις:
    Τα αλλαντικά γενικώς είναι γνωστό ότι προκαλούν παχυσαρκία. Επιπλέον, είναι ανακριβές ότι στο συγκεκριμένο προϊόν της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ (που εικονίζεται στην ελεγχόμενη διαφήμιση με πτερά να πετάει) αντικαταστάθηκε το ζωικό λίπος από ελαιόλαδο, αφού ακόμη και στην ετικέτα του εν λόγω προϊόντος, αναγράφεται ότι περιέχει ζωικό λίπος (3,1%) και ελαιόλαδο (10%), ενώ σε άλλα αλλαντικά (που υποτίθεται ότι δεν ενδείκνυται με βάση την διαφήμιση αυτή για τα παιδιά) η περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος που αναφέρεται στην ετικέτα είναι 3%. Η ανακρίβεια αυτή επαληθεύεται και από τη θερμογόνο δύναμη του διαφημιζόμενου από την ελληνική παιδιατρική εταιρεία προϊόντος (194,3 kcal/100g έναντι 103 kcal/100g ανταγωνιστικού προϊόντος). Ως εκ τούτου η άποψη αυτή εκτός από ανυπόστατη, προκαλεί και αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος άλλων κατασκευαστικών αλλαντικών.
    Όπως προκύπτει και από την ετικέτα, το διαφημιζόμενο από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία προϊόν, περιέχει και πολλές πρόσθετες ουσίες (όπως αντιοξειδωτικά, συντηρητικά, χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης κλπ.). Το κακό με τα πρόσθετα τροφίμων είναι ότι η πιθανή επιβλαβής δράση τους στην υγεία μας διαφαίνεται μετά από μακροχρόνια χρήση τους, οπότε και αποσύρονται. Ούτε γνωρίζουμε με βεβαιότητα τις συνέπειες της χρόνιας άθροισης τους στον οργανισμό μας, ούτε τη συνεργική τους δράση με τα πρόσθετα άλλων τροφίμων. Για παράδειγμα το νιτρώδες νάτριο (Ε250) και γλουταμινικό μονονάτριο (Ε621) που αναγράφονται στην ετικέτα του επίμαχου προϊόντος της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ελέγχονται ως επιβλαβή για την υγεία μας. Παραθέτουμε απόσπασμα από τον Οδηγό Του Υπουργείου Υγείας για τα πρόσθετα τροφίμων:
    «Νιτρώδες νάτριο: α) τα νιτρώδη αντιδρούν με την αιμογλοβίνη του αίματος και εμποδίζουν τη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται μεθαιμογλοβιναιμί. Η χρήση νιτρωδών απαγορεύεται στις βρεφικές τροφές, επειδή στο βρεφικό οργανισμό επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την πρόκληση μεθαιμογλοβιναιμίας.
    β) Τα νιτρώδη είναι δυνατόν να αντιδράσουν με δευτεροταγείς και τριτοταγείς αμίνες με αποτέλεσμα τη δημιουργία νιτροζαμινών που θεωρούνται δυνητικά καρκινογόνα. Ως εκ τούτου η υπερβολική κατανάλωση τροφών που περιέχουν μεγάλα ποσοστά νιτρωδών δεν συστήνεται».
    «Γλουταμινικό μονάτριο: όταν λαμβάνεται σε λογικές δόσεις και στις ποσότητες που επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στα τρόφιμα δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Πειράματα στα ζώα έδειξαν ότι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκληθούν διαταραχές στα κύτταρα του εγκεφάλου».
    Κατόπιν τούτων είναι ανεδαφικό να συστήνεται από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία αλλαντικό για την υγιεινή διατροφή των παιδιών μας.
    Είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία ότι στις βιομηχανικές χοιροτροφικές μονάδες γίνεται χρήση πρόσθετων διατροφής χοίρων για την αύξηση της παραγομένου κρέατος (με αντίστοιχη μείωση του λίπους) και ότι μερικές από τις ουσίες αυτές είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον άνθρωπο (π.χ. ορμόνες, αντιβιοτικά, χρώμιο, αρσενικό, ψευδάργυρος). Πιθανόν, οι ουσίες αυτές, σε κάποιο ποσοστό να περνούν στα αλλαντικά και άρα ένας επιστήμονας δεν μπορεί να προτείνει την κατανάλωσή τους (και ιδίως παιδίατρος), χωρίς να αποδεικνύει με μελέτες και μετρήσεις την άποψή του.
    Ομοίως, χωρίς πλήρη χημικά αναλυτικά δεδομένα, χωρίς συγκριτική μελέτη με ανταγωνιστικά προϊόντα και βιβλιογραφική κάλυψη, διαφημίζεται από τον κ. Κωνσταντόπουλο και κατ’ επέκταση από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ένα συγκεκριμένο προϊόν της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ με ισχυρισμούς που για όλα τα ανωτέρω εκτιμώ ότι ελέγχονται ως παραπλανητικοί.
    Επειδή οι ανωτέρω πράξεις ελέγχονται και τιμωρούνται ζητώ την έρευνα του θέματος για την απόδοση ποινικών ευθυνών, καθώς η προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας κατά το Σύνταγμα αποτελεί υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη, πολύ περισσότερο του επιστημονικού κόσμου. Δηλώνω παράσταση πολιτικής αγωγής για ηθική βλάβη και προτείνω ως μάρτυρες, τους:
Θ. Καρπάθιος,
Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής,
Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Κ. Τζιά,
Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων, Ε.Μ.Π.
Δ. Μπακιρτζής,
Διδάκτωρ Αναλυτικής Χημείας, Λέκτορας
πανεπιστημίου Ulster UK.
Π. Ταούκης
Αναπλ. Καθηγητής Χημείας Τροφίμων,
Ε.Μ.Π.
Μ. Μανωλαράκης,
Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου
Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής.
Α. Αβραμίδης,
Μηχανολόγος Μηχανικός


Εγκληματικό ψέμα σε βάρος της υγείας των παιδιών μας

ΣΤΟ… ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ CRETA FARM

Εκατονταπλάσιο όριο πάνω από το ισχύον «δώρο» από τη Νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ
Η εταιρία παρά τις συνεχιζόμενες παραβάσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καλύπτεται σκανδαλωδώς από ένα κλοιό προστασίας από όλους τους φορείς της Πολιτείας, γεγονός που της επιτρέπει να είναι ο απόλυτος άρχοντας μιας ολόκληρης περιοχής, στην οποία οι «υπήκοοι» της δεν τολμούν να μιλήσουν. Ένα από τα πολλά παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς είναι και αυτό που ακολουθεί.
    Ενώ, σε όλη την Ελλάδα το όριο των επεξεργασμένων λυμάτων βιολογικού καθαρισμού που διατίθενται για άρδευση είναι 40mg/lit BOD και 120mg/lit COD, η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Ρεθύμνης και το τμήμα ΠΕΧΩΔΕ της Περιφέρειας κρήτης έχουν επιτρέψει από το 2000 στη μονάδα το όριο των 1.200 mg/lit BOD και 4.500mg/lit COD! Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο!

Σπατάλη νερού με την αντοχή των αρμόδιων φορέων
    Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της χοιροτροφικής μονάδας, αρκούν 320 κυβικά νερό ημερησίως για τη λειτουργία της. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται άνω των 1.200 κυβικών ημερησίως ενώ γίνονται ενέργειες για την τροφοδότηση της με άλλα 480 κυβικά ημερησίως με αποφάσεις της ΔΕΥΑΑ, του Δήμου Αρκαδίου, της Νομαρχίας και της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης (λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές).
    Έχοντας υπόψη τη μέχρι τώρα απαράδεκτη περιβαλλοντική συμπεριφορά που έχει επιδείξει η εταιρεία, όπως για παράδειγμα με την εναπόθεση επί μια δεκαετία τεραστίων ποσοτήτων κοπρολάσπης μέσα στον υδροβιότοπο του Γεροποτάμου που κάλυπταν μία έκταση 10 στρεμμάτων, έχουμε το δικαίωμα να εικάσουμε ότι ο μοναδικός σκοπός για τον οποίο χρειάζονται τέτοιες ποσότητες νερού είναι η αραίωση των λυμάτων, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία.

Απαλλαγή της εταιρίας από πρόστιμο της Πολεοδομίας!!!
    Βέβαια για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πρίνου, τα παραπάνω δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως στα πλαίσια της πολιτικής εκφοβισμού που ασκεί η εταιρία, όποιος κάτοικος τολμήσει να καταγγείλει την Creta Farm, την επόμενη μέρα θα δεχθεί επίσκεψη από την Πολεοδομία.
    Μετά από καταγγελίες σε κατοίκους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή στην Πολεοδομία Ρεθύμνης, με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων σε αυθαίρετες κατασκευές, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής προχώρησε επίσης σε καταγγελίες στην Πολεοδομία για τις αυθαίρετες κατασκευές της μονάδας.
    «Μετά την αγωγή που κατέθεσε, για να τους δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε καταθέσαμε αίτηση να μετρηθούν τα αυθαίρετα τετραγωνικά της Creta Farm. Η απάντηση που πήραμε από την πολεοδομία ήρθε μετά από 10 μήνες, η οποία έλεγε λίγο πολύ, ότι τους δημιουργούμε πολλά προβλήματα με τέτοιες αιτήσεις, καθώς φορτώνονται με υπερβολικό φόρτο την υπηρεσία. Μας απάντησαν λοιπόν εγγράφως, ότι δεν διαθέτουν τόσο προσωπικό, για να μετρήσουν τόσα τετραγωνικά και μέτρησαν μόνο της τελευταίας άδειας που όλα ήταν εντάξει», αναφέρει ο κ. Χαράλαμπος Κιαγιάς, καθηγητής, Α.Τ.Ε.Ι. κρήτης, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αρκαδίου Γεροποτάμου.
    Τελικά, αναγκάστηκαν να προβούν στον έλεγχο των εγκαταστάσεων της εταιρίας, στην οποία βρέθηκαν περίπου 10.000 τετραγωνικά μέτρα αυθαιρέτων. Με μία απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ένα πρόστιμο 511.000 ευρώ μηδενίσθηκε, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΡΙΝΟΥ (Πρόεδρος: Ν. Τουρνάκης)

    Σχετικά με 1) την Εισήγηση της προϊσταμένης αρχής Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της 30-4-2010, 2) τις εκθέσεις αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβάλλοντος της 12-1-2010 (απόφαση Νομάρχη Αρ. Πρωτ. Οικ. Δ.Π. 7304/18-9-08), 3) τα πρακτικά της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ελέγχου Σταβλισμού Ζώων – Πτηνών και Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Ζωικών Προϊόντων της 29-3-2010 της Νομαρχιακής Αυτ/σης Ρεθύμνης.
    Που αφορούν τη χοιροτροφική μονάδα Creta Farm που βρίσκεται στην περιοχή Λατζιμά του Δ. Αρκαδίου στο Ν. Ρεθύμνης και των αποφάσεων που λαμβάνονται με βάση αυτές.
    Α. Όσον αφορά την εισήγηση του προϊσταμένου Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος για την ενημέρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το θέμα της της Ρύπανσης στο Λατζιμά την 30-4-2010 επισημαίνουμε:
    Η βιομηχανική χοιροτροφική μονάδα της Creta Farm στο Λατζιμά του Ν. Ρεθύμνης είναι πολύ υψηλής δυναμικότητας (1800 χοιρομητέρες). Η εν λόγω βιομηχανία έχει υπερδιπλάσια δυναμικότητα αυτής που η κοινοτική οδηγία 2008/1/ΕΚ ορίζει ως υψηλά ρυπογόνο βιομηχανική δραστηριότητα (750 χοιρομητέρες) και επιβάλλει ειδικούς όρους λειτουργίας για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (Οδηγία 2008/1/ΕΚ,IPPC). Ποια άλλη βιομηχανική δραστηριότητα στο Λατζιμά εντάσσεται στις διατάξεις αυτής της νομοθεσίας; Με ποια λογική βάζετε στο ίδιο «τσουβάλι» τις δραστηριότητες ενός πρατηρίου καυσίμων, μιας βιοτεχνίας κατασκευής επίπλων ή ενός συνεργείου με αυτές ενός Μέγα – χοιροτροφείου; Τι σχέση έχουν (ποιοτικά και ποσοτικά) οι παραγόμενοι ρύποι ενός βιομηχανικού χοιροτροφείου παραγωγής 35.000 χοίρων ετησίως με μια βιοτεχνία παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος; Μην αναζητάτε τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις το Λατζιμά στο μυρμήγκι. Δείτε επιτέλους τον Ελέφαντα!!!

ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com