Ο ΕΦΕΤ «ξέχασε» πρόστιμα 7 εκατ. €

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία μετά από καταγγελίες για κακοδιοίκηση και ατασθαλίες

ΣΟΒΑΡΕΣ καταγγελίες για κομματικά και οικονομικά συμφέροντα, που έχουν απλώσει το πλοκάμια τους στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και μπλοκάρουν την επιβολή προστίμων στις εταιρείες που παρανομούν, ελέγχουν οι δικαστικές αρχές. Ένα στα δύο πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εταιρείες από το 2005 μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί, με αποτέλεσμα τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο να φτάνουν τα 7.342.704 ευρώ.
Παράλληλα, την τελευταία τριετία εκκρεμούν περισσότερες από 211 υποθέσεις, οι οποίες είχαν ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι! Ενώ είχαν γίνει οι έλεγχοι, δεν συντάχθηκαν οι εκθέσεις ή δεν συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή για να αποδοθούν τα πρόστιμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με ντοκουμέντο ο εισαγγελέας έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα στον ΦΕΤ για «διαφυγόντα έσοδα από μη επιβολή χρηματικών προστίμων για παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων και από την καθυστέρηση στη σύνταξη των εκθέσεων ελέγχου των επιχειρήσεων».


Καταγγελία
Η επέμβαση του εισαγγελέα βασίστηκε σε καταγγελία σχετικά με κακοδιοίκηση κακοδιαχείριση και ατασθαλίες στον ΕΦΕΤ, που έγινε εγγράφως στο γραφείο του πρωθυπουργού πριν από μερικούς μήνες. Στο έγγραφο-φωτιά που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, καταγγέλλεται ότι «ο γενικός διευθυντής του ΕΦΕΤ, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εργαστηριακών Ελέγχων Επιχειρήσεων της Κεντρικής υπηρεσίας και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αξιολόγησης Εγκρίσεων, ως τριμελής επιτροπή, ουδέποτε επέβαλλαν τα χρηματικά πρόστιμα που προβλέπονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα εκατομμυρίων ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο».
    Επίσης, γίνεται αναφορά για επιλεκτική δημοσίευση της επιβολής χρηματικών προστίμων, με βάση κομματικά και οικονομικά κριτήρια. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι «κατά το χρονικό διάστημα από την 1η/6/2009 έως 28/1/2010, το Δ.Σ. του ΕΦΕΤ επέβαλε χρηματικά πρόστιμα σε περίπου 500 επιχειρήσεις, όμως απέκρυψε τη δημοσιότητα με ελεγχόμενα κίνητρα (κομματικά – οικονομικά) περί τις 400 επιχειρήσεις που τους επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα για παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων».
    Στο ντουκουμέντο καταγγέλλεται ότι «υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις, των οποίων η σύνταξη των εκθέσεων ελέγχου καθυστερούν σκοπίμως πλέον του τριμήνου, φτάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις και το έτος με τις ευλογίες και την παρότρυνση της διοίκησης του φορέα».
    Σχολιάζοντας το θέμα, η εκπρόσωπος των εργαζομένων και μέλος του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ Ασπασία Μαρούγκα αποδίδει τις καθυστερήσεις στην έλλειψη προσωπικού, καθώς και στην ανάγκη να δεθεί καλά η υπόθεση, για να μην πάρουν ενστάσεις.

Στο συρτάρι
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 βρέθηκαν σε εκκρεμότητα 600 υποθέσεις από ελέγχους που είχαν κάνει οι αστυκτηνίατροι και δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία και δεκάδες υποθέσεις παρελθόντων ετών, πολλές από τις οποίες αφορούσαν τα μεγαλύτερα πρόστιμα.
    Για παράδειγμα, εκκρεμούσε η έκθεση για εταιρεία που εξήγαγε νοθευμένα προϊόντα γάλακτος και τελικά της επεβλήθησαν 500.000 ευρώ, καθώς και η υπόθεση γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στην οποία βρέθηκαν ποντίκια στις αποθήκες και της καταλογίστηκαν 200.000 ευρώ.
    Από την πλευρά του, νέος πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας έδωσε εντολή η διαδικασία σύνταξης των εκθέσεων να ολοκληρώνεται μέσα σε ένα τρίμηνο και να μη μεταφέρονται υποθέσεις στον επόμενο χρόνο.