Οι μεγάλες business του Κοπελούζου στον «θησαυρό» του LNG

Το καύσιμο LNG αποτελεί τον νέο «θησαυρό» για τον οποίο διαγκωνίζονται Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν καταθέσει το αίτημα τους για δραστηριοποίηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
    Οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Την αρχή έκαναν ο όμιλος Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη με τη δημιουργία του ομίλου Μ&Μ Gas, αλλά ισχυρός παίκτης στην αγορά της ενέργειας και συγκεκριμένα στα LNG αναδεικνύεται και ο Δημήτρης Κοπελούζος.
    Μετά την έγκριση που έλαβε ο τελευταίος από την ολομέλεια της ΡΑΕ για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας του, Gastrade προκειμένου να δημιουργήσει πλωτό τέρμιναλ υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ανακατεύεται εκ νέου η τράπουλα του ανταγωνισμού. Η επένδυσή του σε μια περιοχή όπως η Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει γεωστρατηγική σημασία στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, έχει τον δικό του συμβολισμό.
    Ο Υπεράκτιος Σταθμός Παραλαβής και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο Θρακικό πέλαγος θα κατασκευαστεί περί τα 22 χλμ., νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.
    Ο υπεράκτιος αυτός σταθμός θα παρέχει φυσικό αέριο μέσω υποθαλάσσιου και στη συνέχεια μέσω χερσαίου αρωγού στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με σύνδεση στην περιοχή της Αμφιτρίτης.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προτεινόμενος σταθμός ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας, δυναμικότητας παροχής 500.000 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά ώρα (Nm3/m) και αποθηκευτικής ικανότητας 135.000 m3 έως 145.000 m3 υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
    Το προτεινόμενο έργο θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της αξιοπιστίας του Εθνικού Συστήματος.
    Η ετήσια δυναμικότητά του σε πλήρη ανάπτυξη θα ανέλθει στα 2,6 δις Nm3. Η ποσότητα αυτή αναμένεται να διατίθεται τελικά ως εξής:
    * 800 εκατ. Nm3 για την τροφοδοσία δύο νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 400MW έκαστος που θα δημιουργηθούν στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με εξαγωγικό προσανατολισμό προς τη γείτονα Τουρκία με την οποία ήδη λειτουργεί η διασύνδεση 400kV-500kV. Για τη μία μονάδα ο όμιλος έχει άδεια ενώ η δεύτερη θα ζητηθεί από τη ΡΑΕ.
    * Η Τουρκία προβλέπεται να είναι σημαντικός εισαγωγέας Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα επόμενα χρόνια.
    * 800 εκατ. Nm3 στην υπόλοιπη εσωτερική αγορά, κυρίως σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
    * 1.000 εκατ. Nm3 εξαγωγή μέσω των βορείων συνόρων της χώρας (κυρίως προς Βουλγαρία).
    Η διάθεση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης θα αυξάνεται προοδευτικά και αναμένεται να καλύψει την πλήρη δυναμικότητα του σταθμού, ήτοι 2,6 δις Nm3. Προμηθευτής της Gastrade με φυσικό αέριο θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η Gazprom.
    Το έργο θα εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στην περιοχή, τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου.
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com