ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Τζον Κατσιματίδης

Ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ μιλάει και επιτίθεται με σφοδρότητα στους Έλληνες πολιτικούς που ενέκριναν με την ψήφο τους το μνημόνιο

«Γκρεμίστε τη γραφειοκρατία για να φέρουμε τα λεφτά μας στην Ελλάδα!»

Ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας δεν κρύβει την πικρία του για το μπλοκάρισμα των επενδυτικών του σχεδίων στην Ελλάδα και δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης


John Catsimatidis. Νισύριος στην καταγωγή, με ιστορία που αξίζει να γίνει όχι απλώς βιβλίο αλλά ταινία. Το γνωστό στέλεχος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας απευθύνεται στους Έλληνες πολιτικούς με μια αυστηρή προειδοποίηση: «Μη πουλήσετε ελληνική γη! Δεν θα το επιτρέψουμε εμείς από εδώ, οι Ελληνοαμερικοίν!». Ταυτόχρονα καλεί τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να πατάξει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που διώχνουν, όπως λέει, τους επενδυτές, ενώ εκφράζεται με πικρία για το μπλοκάρισμα των επενδυτικών του σχεδίων πριν από 20 χρόνια στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, καθώς, όπως λέει, οι τότε κυβερνώντες τον αντιμετώπισαν ως «αμερικανάκι» και «κορόϊδο».

- Πώς βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία;

Τα πράγματα στην Αμερική και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα μέρη, δεν είναι καλά. Οι πολιτικοί ξοδεύουν πιο πολλά χρήματα από αυτά που έχουν. Ο νόμος που κυριαρχεί στον κόσμο είναι τα χρήματα να πηγαίνουν εκεί όπου οι επιχειρηματίες κάνουν τα καλύτερα deals. Αν δει κάποιος την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, είναι η πεντηκοστή στη σειρά Πολιτεία (από τις 50) σε οικονομική ανάπτυξη διότι ο ηλεκτρισμός είναι πολύ ψηλά και τα σωματεία των εργαζομένων ισχυρά. Οπότε όσοι θέλουν να φτιάξουν ένα εργοστάσιο πηγαίνουν στο Τέξας. Εκεί δεν υπάρχουν φόροι της Πολιτείας, δεν υπάρχουν φόροι του δήμου και δεν ενοχλείται από τα εργατικά σωματεία.
- Για την Ελλάδα τι σκέφτεστε;
Η Ελλάδα θέλει βοήθεια. Το μεγαλύτερο έσοδο που έχει είναι από τον τουρισμό. Πρέπει να προωθήσουμε τον τουρισμό, διότι με τον τουρισμό μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Αν μπορούμε να φέρουμε ανθρώπους να ξοδέψουν χρήματα, το πρόβλημα διορθώνεται γρηγορότερα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει ισορροπία στην οικονομία. Για πολλά χρόνια δεν υπάρχει ισορροπία. Υπήρχαν προβλήματα. Το πρόβλημα με το Συνταξιοδοτικό είναι μεγάλο, δεν μπορεί οι γυναίκες να συνταξιοδοτούνται στα 53 και οι άνδρες στα 55. Οι Γερμανοί δουλεύουν μέχρι τα 67 για να πληρώσουν τα δικά μας σπασμένα. Στην Αμερική η σύνταξη είναι στα 65. Λοιπόν, ίσως όχι να το λύσουμε σήμερα, όμως σε 15-20 χρόνια εκείνοι που είναι 45 χρονών τώρα όταν συνταξιοδοτηθούν πρέπει να είναι 66-67. Με άλλα λόγια, δεν λέω να κάνουμε κακό στους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν σύνταξη, αλλά μακροπρόθεσμα, σε 15-20 χρόνια από τώρα, να αλλάξουν τα πράγματα. Μιλάμε όμως για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Για τη σχέση Ελλάδα – Ε.Ε. τι έχετε να πείτε;
Η Ε.Ε. πρέπει να σώσει την Ελλάδα. Πρέπει. Γιατί άμα πέσει η Ελλάδα θα πέσουν όλοι τους. Θα πέσουν η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ε.Ε. θα γίνει ένα απατηλό όνειρο.
- Η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη;
Όχι, στην πραγματικότητα δεν τη χρειάζεται, αλλά θέλουμε την Ευρώπη. Η Αμερική έχει 300.000.000 πληθυσμό. Όλη η Ευρώπη είναι το ίδιο. Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία είναι 2,5 δισεκατομμύρια πληθυσμός. Και εκείνοι δουλεύουν για ψίχουλα. Δουλεύουν για να μας στέλνουν προϊόντα. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ιαπωνία, μετά το 1945 με τον πόλεμο, ήταν ότι δούλεψαν πολύ σκληρά το ’50, το ’60, το ’70, επειδή το πρόβλημα τους ήταν ότι ήθελαν να ζουν όπως οι Αμερικανοί. Η οικονομία της Ιαπωνίας όμως έπεσε. Η Κίνα δεν έχει πρόβλημα ακόμα, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον.
- Τι θα θέλατε να πείτε στον Έλληνα πρωθυπουργό;
Όταν τον είδα τον συμβούλεψα να τοποθετήσει έναν υπουργό που να έχει την εξουσία να διαλύσει τη γραφειοκρατία. Όταν θέλουμε να φέρουμε χρήματα στην Ελλάδα μέσω επιχειρήσεων ή επενδύσεων, να μη χρειάζεται να πηγαίνουμε σε 10 διαφορετικούς υπουργούς.
- Εσείς προσπαθήσατε αρκετές φορές να κάνετε δουλειές στην Ελλάδα αλλά στο τέλος σταματήσατε. Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ένιωσα απογοήτευση. Η διαφθορά βασίλευε από τότε. Το 1990 ήθελα να δημιουργήσω και να στήσω την κινητή τηλεφωνία, ενώ είχαμε στείλει αεροσκάφη τζετ για να δημιουργήσουμε αεροπορική εταιρεία, τη Hellenic Air. Ήμασταν έτοιμοι αλλά σταμάτησαν όλα.
- Γιατί;
Ρωτήστε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό. Ήμουν πιο νέος, πριν από 20 χρόνια, θέλαμε να κάνουμε δουλειές στην Ελλάδα, όχι για να βγάλουμε χρήματα. Χρήματα έχουμε. Θέλαμε να κάνουμε δουλειές στην Ελλάδα γιατί θέλαμε να κάνουμε ένα καλό. Εγώ ήθελα να μπορώ να πηγαίνω στην Αθήνα, να κάτσω στο καφενείο, να πιω έναν καφέ. Αυτό ήθελα.
- Τελικά δεν κάνατε κάποια δουλειά ούτε εσείς ούτε και πολλοί άλλοι.
Κανείς δεν το έκανε γιατί μας έβλεπαν ως Αμερικανούς. Εμείς θέλαμε να κάνουμε καλό και μας έβλεπαν ως κορόιδα. Λοιπόν, στο τέλος ποιος κέρδισε και ποιος έχασε; Εμείς ή εκείνοι;
- Θα αποφασίζατε να κάνετε τώρα επενδύσεις στην Ελλάδα;
Πρέπει να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα, να μην υπάρχει γραφειοκρατία. Να μην υπάρχει τοίχος. Να μην υπάρχει διαφθορά. Εδώ στην Αμερική ανοίγεις μια εταιρεία σε 2-3 μέρες, στην Ελλάδα δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Γραφειοκρατία, μίζες, διαφθορά… Εύχομαι να έχουν διορθωθεί κάπως τα πράγματα τώρα. Εδώ και 15 χρόνια δεν έχω κάνει κάποια προσπάθεια να κάνω δουλειά στην Ελλάδα. Είμαι απογοητευμένος ακόμα. Σήμερα πια πηγαίνουμε στην Ελλάδα για διασκέδαση, για διακοπές, γιατί είναι η πατρίδα μας, όχι για να κάνουμε δουλειά.
- Σήμερα, πως βλέπετε την οικονομία της Αμερικής;
Έχουμε και εμείς προβλήματα. Με τον πρόεδρο που έχουμε τώρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους επιχειρηματίες. Ο Κλίντον ήταν καλύτερος. Οι επιχειρηματίες δεν φοβόντουσαν τον Κλίντον. Δούλευε πολύ σκληρά για όλα τα ζητήματα. Ο Ομπάμα είναι αλλιώς…. Έχω πρόβλημα μαζί του. Ίσως γιατί πιστεύει ότι εμείς οι επιχειρηματίες είμαστε οι εχθροί του. Έτσι το βλέπω. Ευχόμαστε να αλλάξει γνώμη για να μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα.

Είπε για…
…ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Όταν τον είδα, τον συμβούλεψα να τοποθετήσει ένα υπουργό που να έχει την εξουσία να διαλύσει τη γραφειοκρατία. Όταν θέλουμε να φέρουμε χρήματα στην Ελλάδα μέσω επιχειρήσεων ή επενδύσεων, να μη χρειάζεται να πηγαίνουμε σε 10 διαφορετικούς υπουργούς»

…ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ
«Με τον πρόεδρο που έχουμε τώρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους επιχειρηματίες. Ο Κλίντον ήταν καλύτερος. Έχω πρόβλημα με τον Ομπάμα. Ίσως γιατί πιστεύει ότι εμείς οι επιχειρηματίες είμαστε οι εχθροί του».

«Σκέφτομαι την υποψηφιότητα στη Νέα Υόρκη»

- Να έρθουμε τώρα στη Νέα Υόρκη…
Το πρόβλημα στη Νέα Υόρκη τώρα είναι η θητεία του δημάρχου Μπλούμπεργκ σε λίγο τελειώνει και ήταν ένας καλός δήμαρχος για 10 χρόνια. Αν δεν υπάρξει ένας νέος καλός δήμαρχος, θα έχει μεγάλο πρόβλημα η πόλη και πολλοί με παροτρύνο7υν να θέσω υποψηφιότητα.
- Το σκέφτεστε σοβαρά;
Το σκέφτομαι, αλλά ακόμα δεν έχω υποβάλει υποψηφιότητα γιατί έχει πολύ δουλειά και απίστευτο τρέξιμο.
Με εννιά εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη αυτή, πρέπει να τρέχεις συνέχεια, να βλέπεις όσους περισσότερους μπορείς.

«Αν αποφασίσουν να πουλήσουν νησιά, θα μας βρουν μπροστά τους»

- Τι μήνυμα έχετε να στείλετε στον Έλληνα πολίτη;
Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει. Όταν ήρθε ο πατέρας μου στην Αμερική δούλευε 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα. Δεν τον έβλεπα καθόλου. Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αν δεν είχα δουλειά εδώ στο γραφείο, θα έβγαινα στους δρόμους να πουλάω μήλα. Αγοράζεις το μήλο για μια δεκάρα, το πουλούσες για 20 σεντ. Αυτό είναι το σύστημα.
- Στους Έλληνες που δεν έχουν δεουλειά τι έχετε να πείτε;
Πρέπει να βρουν δουλειά. Μπορεί να μην είναι αυτή που θέλουν να κάνουν, είναι όμως καλύτερο από το τίποτε. Σήμερα στην Ελλάδα τις πολλές δουλειές τις έχουν πάρει μετανάστες και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Όπως ακριβώς συμβαίνει κα με την Αμερική που ήρθαν πολλοί από το Μεξικό ή από την Κίνα, από την Κεντρική ή τη Νότια Αμερική να δουλέψουν στις ΗΠΑ, γιατί θεωρούν ότι υπάρχουν δουλειές. Έτσι, πολλοί Αμερικανοί έχασαν τις δικές τους. Στην Ελλάδα έρχονται από την Αλβανία ή από αλλού. Οι Έλληνες όμως εργοδότες πρέπει να αποφασίσουν και να δίνουν τις δουλειές σε Έλληνες.
- Η Ελλάδα είναι στο ΔΝΤ. Έγινε μια σύμβαση και η χώρα δίνει πάρα πολλά σε αυτούς που μας έδωσαν τα χρήματα. Πώς το σχολιάζετε; Μάλιστα μια μεγάλη τουρκική εταιρεία ζήτησε να αγοράσει τρία νησιά…
Δεν πρέπει να πουλήσουμε τη χώρα μας. Οι πρόγονοί μας πέθαναν γι’ αυτό το χώμα. Είναι δικό μας και δεν πρέπει να το δώσουμε σε κανέναν. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ πρέπει να αλλάξουν το σύστημα και να μην πληρώνουμε μεγάλο τόκο. Αν κατεβάσουν τον τόκο στο μισό, μπορούμε να τα πληρώσουμε και να πάμε καλά. Όμως πρέπει να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα και να μη μας ζητάνε να δώσουμε το χώμα μας και το αίμα των προγόνων μας. Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι δεν θα αποφασίσουν να πουλήσουν νησιά. Θα μας βρουν μπροστά τους αν συμβεί αυτό!

«ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ 2-3 ΜΕΡΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΙΖΕΣ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ»