Η σιδηρά κυρία της Δικαιοσύνης

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Η Ρένα Ασημακοπούλου έσπασε το άβατο έπειτα από 177 χρόνια στην ιστορία του ανώτατου δικαστηρίου

ΕΣΠΑΣΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 177 το άβατο στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Για πρώτη φορά επελέγη γυναίκα στη θέση του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου. Πρόκειται για την κυρία Ρένα Ασημακοπούλου, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία για τα δύο επόμενα χρόνια θα έχει τα ηνία της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.
Η κυρία Ασημακοπούλου επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Γυναίκα, όμως, επελέγη και ως γενική επίτροπος Διοικητικών Δικαστηρίων. Είναι η κυρία Ελένη Διακομανώλη, η οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν επίτροπος.
    Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε και στην κάλυψη δύο θέσεων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, δύο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ενός του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου είναι οι κύριοι Αθανάσιος Κουτρομάνος και Γεώργιος Χρυσικός, αντιπρόεδροι στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ο κ. Μιχαήλ Ζύμης και η κυρία Ευφροσύνη Κραμποβίτη, ενώ αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη ο κ. Αναστάσιος Γκότσης.

«Επιλογή-ορόσημο»

Η επιλογή της κυρίας Ασημακοπούλου στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης «ορόσημο» για την ιστορία του Ανωτάτου δικαστηρίου. Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η νέα πρόεδρος είναι ακέραιος άνθρωπος, με βαθιά γνώση της επιστήμης της. Η διαδρομή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου πάντως είναι μακρά και σημαντική. Γεννημένη στη Χατζή Πυλίας του Νομού Μεσσηνίας, μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1969. Τη χρονιά εκείνη διορίστηκε βοηθός εισηγητού, το 1972 πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών και το 1974 πρωτοδίκης Μεσολογγίου. Στον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών προήχθη το 1985, στον βαθμό του εφέτη το 1990, στον βαθμό του προέδρου Εφετών το 2003, στον βαθμό του αρεοπαγίτη το 2005 και στον βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου το 2010.
    Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου – που διαδέχεται τον κ. Γιώργο Καλαμίδα – ανήκει στην κατηγορία εκείνη των δικαστών που έχουν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο έργο του και πιστεύουν πως ό,τι έχουν να πουν το λένε με τις αποφάσεις τους. Με σθένος μειοψήφησε σε πολλές υποθέσεις, πηγαίνοντας κόντρα ακόμη και σε παραπεμπτικές αποφάσεις του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά για τις υποθέσεις του Κτηματολογίου αλλά και της ΔΕΚΑ. Η κυρία Ασημακοπούλου είχε επίσης μειοψηφήσει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υποστηρίζοντας ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι αντισυνταγματική, θέση που υιοθέτησε και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
    Ακόμη, είχε μειοψηφήσει δύο φορές εκφράζοντας την άποψη ότι ο πρώην ανακριτής της υπόθεσης της Siemens κ. Νίκος Ζαγοριανός έπρεπε να τεθείς σε αργία μετά τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Συμμετείχε ακόμη στη σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε τον Γιώργο Κοσκωτά, ενώ είχε ταχθεί υπέρ εργαζομένων σε υποθέσεις που αφορούσαν σε εργατικά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Οι νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου
Ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος γεννήθηκε το 1948 στην Καρδίτσα. Διορίστηκε πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών το 1974 και πρωτοδίκης Ηλείας το 1976. Προήχθη στον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών το 1989, στον βαθμό του εφέτη το 1993, στον βαθμό του προέδρου Εφετών το 2004 και στον βαθμό του αρεοπαγίτη στις 8/8/2006.
Ο κ. Κουτρομάνος ασχολήθηκε με την υπόθεση δολοφονίας του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ενώ τάχθηκε υπέρ της δικαίωσης θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Πρόσφατα ήταν εισηγητής στην υπόθεση της διαθήκης του Νίκου Καζαντζάκη.
    Ο κ. Γεώργιος Χρυσικός γεννήθηκε το 1948 στη Ρόδο. Διορίστηκε δόκιμος ειρηνοδίκης το 1974, πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών το 1975 και πρωτοδίκης Σύρου το 1977. Προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών το 1990, στον βαθμό του εφέτη το 1994, στον βαθμό του προέδρου Εφετών το 2005 και στον βαθμό του αρεοπαγίτη το 2007. Έχει ταχθεί υπέρ της παραπομπής των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ΔΕΚΑ στο εδώλιο, όπως επίσης και υπέρ της παραπομπής των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Κτηματολογίου.

Αντιπρόεδροι Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ο κ. Μιχαήλ Ζυμής γεννήθηκε στο Νέο Ροεινό Ναυπλίου. Μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1979 και έγινε σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2001. Έχει μειοψηφήσει υπέρ της πληρωμής των συμβασιούχων.
    Η κυρία Ευφροσύνη Κραμποβίτη γεννήθηκε το 1947 στη Νιγρίτα Σερρών. Διορίστηκε έμμισθος πάρεδρος Πρωτοδικείου Πειραιά το 1981, πρωτοδίκης το 1983 και σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2002.