ΜΗΝ ΞΑΝΑΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

Άρθρο της Γενικής Διευθύντριας - Εκδότριας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑ

Η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τις αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης είναι κωμικοτραγική. Όλοι συμφωνούν πως η χώρα μας έλαβε μια σημαντική οικονομική ανάσα, αλλά δεν ξέρουν πως να εκμεταλλευτούν το “δώρο” των Βρυξελλών. Υπάρχει κι ένα μούδιασμα στην κυβέρνηση γιατί θα υποχρεωθεί να στριμώξει κι άλλο το λαό και δε θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος, αλλά και στην αντιπολίτευση γιατί δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τι γραμμή πρέπει να κρατήσει απέναντι στα όσα συνέβησαν στη Σύνοδο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως μπορεί να έβαλε πλάτη πάλι η ΕΕ αλλά χατίρι δε μας έκανε και το θέμα πλέον είναι πως θα εκμεταλλευτούμε εμείς αυτή τη νέα στήριξη. Το πλάνο των Βρυξελλών για την Ελλάδα απαιτεί χρόνο για να εφαρμοστεί και προφανώς βγαίνει εκτός των ορίων της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Συνεπώς δημιουργείται ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Θα διεκδικήσει ο κ. Παπανδρέου τους επόμενους μήνες με τον αέρα και των θετικών για τη χώρα μας εξελίξεων της περασμένης Πέμπτης νέα λαϊκή εντολή; Με το πρόσχημα της ανάγκης για μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία  θα “τρέξει” το νέο πρόγραμμα, θα πάει σε εκλογές; Θα αρχίσει πάλι τα εκβιαστικά διλήμματα;
Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ιστορική, αλλά δεν παύει να βάζει την Ελλάδα σε ένα βαθύ τούνελ του οποίου η άκρη ούτε καν αχνοφαίνεται....Και για αυτό το μέσο βοήθειας όλοι συμφωνούν πως είναι η τελευταία μας ευκαιρία πριν βυθιστούμε στην άβυσσο. Μα αυτό δεν έλεγαν και πέρυσι για το μνημόνιο; Αυτό δεν είπαν και στις 11 Μαρτίου στην έκτακτη σύνοδο όταν συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα σχετικά με την επιμήκυνση και τη μείωση επιτοκίων; Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως πρόκειται για νέο πρόγραμμα το οποίο προφανώς θα απαιτήσει νέες θυσίες του λαού. Οι χώρες-δανειστές μας ζητούν πλέον εγγυήσεις κι όχι λόγια του αέρα για μεταρρυθμίσεις.
Συνεπώς η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη. Αν επιδιώξει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής παραμερίζοντας την ουσία θα έχει υποπέσει στο πρώτο και μεγαλύτερο σφάλμα. Οι Ευρωπαίοι δεν επέλεξαν να βοηθήσουν τον Παπανδρέου για να ξαναβγεί πρωθυπουργός. Οι Ευρωπαίοι σύρθηκαν σε μια συμφωνία για να μη δουν το οικοδόμημα της ευρωζώνης να καταρρέει εξαιτίας της Ελλάδας.
Η συμφωνία της Πέμπτης έχει πολλά θετικά σημεία. Η ρευστότητα για την Ελλάδα δεν θα διακοπεί, επιτυγχάνονται μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, για πρώτη φορά συμφωνήθηκε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα μόνο στην περίπτωση της Ελλάδος όμως και επίσης η ανάκαμψη της ανάπτυξης της Ελλάδας μέσω ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» φαίνεται πλέον πιο εφικτή. Αυτό είναι και το  σημαντικό αυτή τη στιγμή δηλαδή να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη, με λίγα λόγια να ρίξουν χρήμα στην αγορά για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις. Πού φτάνουμε δηλαδή; Πάλι στο ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!! Λεφτά υπάρχουν από την Ευρώπη αλλά πού θα πάνε;
Το ζητούμενο λοιπόν για τον Έλληνα πολίτη είναι αν θα  πιαστεί ή όχι σε ένα νέο ιστό υποσχέσεων, ο οποίος θα έχει την ίδια βάση με αυτήν που μάθαμε δύο χρόνια πριν. Αν δηλαδή θα κλείσει ο φαύλος κύκλος με το ίδιο επιχείρημα. Αν θα μας πουν πάλι οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ πως θα έρθουν λεφτά από τα κοινοτικά ταμεία με το νέο αυτό “Σχέδιο Μάρσαλ” και πως οι μόνοι που μπορούν να τα διαχειριστούν προς όφελος του λαού είναι οι ίδιοι...
Ποιός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ;
Πλάνεψε πολλές φορές τον Έλληνα και είναι σίγουρο πως δε θα διστάσει να το κάνει και τώρα. Οι “αντιεξουσιαστές της εξουσίας” κάνουν τα πάντα για μείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους. Η απόφαση της Πέμπτης λοιπόν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ανάσα για την Ελλάδα κι όχι για την κυβέρνηση των σοσιαλβαρβάρων.
Μην τολμήσετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ να παίξετε κι άλλα πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού. Μην αρχίσετε να μοιράζετε υποσχέσεις για τα λεφτά που θα εισρεύσουν από τα κοινοτικά ταμεία.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε το βράδυ της Πέμπτης για “το τέλος μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης  για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας”. Κύριε Παπανδρέου αν αυτή η διαπραγμάτευση τελείωσε υπάρχει μια άλλη που μόλις άρχισε. Η διαπραγματεύση της χρεοκοπημένης πολιτικά και ηθικά κυβέρνησής σας με τον βασανισμένο λαό. Σε αυτό το λαό, σε αυτήν την κοινωνία θα πρέπει να αποδείξετε πως είστε άξιοι της εμπιστοσύνης που σας έδειξαν οι Βρυξέλλες. Κι αν δεν το κάνετε άμεσα τότε τα γιαούρτια και οι αποδοκιμασίες θα σας συνοδεύουν για πολύ μεγάλο διάστημα. Ο λαός έχει μνήμη, έχει και κρίση. Όσο και αν ποντάρουν οι πολιτικοί στο αντίθετο.
Αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ διανοηθεί να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά για πολιτικά οφέλη όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο πολίτης θα το περιμένει στη γωνία και θα του συμπεριφερθεί αναλόγως....Κι αν  “η Ευρώπη έδωσε απάντηση” όπως μας είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του προχθές το βράδυ ας περιμένουν να δουν ποια....απάντηση θα δώσει ο λαός αν επιχειρήσουν  να τον ξεγελάσουν και πάλι!