Ποιος θέλει να μην κυκλοφορούν εφημερίδες;

Άρθρο της Γενικής Διευθύντριας - Εκδότριας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑ

Όχι κύριοι εξουσιαστές όσο και να προσπαθείτε δε θα νικήσετε στο μπραντεφερ που ξεκινήσατε με τον Τύπο. Όχι κύριοι εξουσιαστές όσο κι αν χτυπάτε κάτω από τη μέση ο τύπος και ειδικά ο αγνός και αμόλυντος από συμφέροντα, λαμογιές και σαπίλα δεν πέφτει. Αν εσείς νομίζετε πως η Βουλή είναι ο ναός της Δημοκρατίας να βάλετε καλά στο μυαλό σας πως ο τύπος είναι η καρδιά της δημοκρατίας. Δεν πρόκειται ποτέ να τον υποκαταστήσετε με τα ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ κατευθυνόμενα ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά πιόνια σας.
Σας βόλεψε θαυμάσια κύριοι εξουσιαστές που για κάποιες μέρες επικράτησε το απόλυτο ΧΑΟΣ  με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Ειδικά αυτές τις μέρες που κρίνονται πολλά και που το...γιαούρτι πάει σύννεφο δε θέλετε την αντικειμενική και καυστική κριτική των εφημερίδων με σκοπό να θολώσετε και πάλι τα καθαρά νερά της ενημέρωσης με τις βρωμιές του μιντιακού σας στρατού. Οι εφημερίδες υποτίθεται πως έχουν το μελάνι αλλά οι δικές σας ηλεκτρονικές και διαδικτυακές “σουπιές” ξερνάνε το δικό τους μελάνι και δηλητηριάζουν τον κόσμο με ανακολουθίες και κατευθυνόμενα ρεπορτάζ.
Η μη ομαλή κυκλοφορία των εφημερίδων τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας των όποιων κινητοποιήσεων ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κύριοι της κυβέρνησης. Τα κενά και οι παραλείψεις στις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη κόντρα στο χώρο, αλλά εσείς κύριοι της κυβέρνησης έπρεπε να είχατε υποπτευθεί τι θα επακολουθήσει.
Η απελευθέρωση ισχύει από το περασμένο Σάββατο 2 Ιουλίου, τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ. Συγκεκριμένα, με τον νόμο 3919/2011 που υλοποιεί την οδηγία Μπολκενστάιν (123/2006) για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην ΕΕ καταργούνται οι αριθμητικοί και γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση ενός επαγγέλματος καθώς και η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας. Επίσης, καταργούνται και τα κατώτατα ή ανώτατα όρια αμοιβών. Όλα αυτά τα ξέραμε μήνες τώρα. Εσείς όμως κύριοι της κυβέρνησης έπρεπε να είχατε προβλέψει και να  είχατε προλάβει το μπάχαλο των τελευταίων ημερών.
Υπάρχει κράτος; Υπάρχουν νόμοι; Υπάρχει κυβέρνηση; Εσείς κύριοι εξουσιαστές που ψηφίζατε το άνοιγμα του επαγγέλματος του εφημεριδοπωλών δεν είχατε προβλέψει τι θα συμβεί; Κοιμάστε όρθιοι κύριοι της κυβέρνησης; Μονίμως θα τρέχετε ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις;
Εκτός κι αν ανέχεστε όλους εκείνους οι οποίοι κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μηδενίσουν την ισχύ και να απαξιώσουν τη δυναμική του τύπου. Κι έχουν βαλθεί να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με τους «ενοχλητικούς» εφημεριδάδες που έχουν το...θράσος να μη σκύβουν το κεφάλι στον εκάστοτε «σουλτάνο» και στα...γιουσουφάκια του. Όσοι λοιπόν νομίζουν πως έτσι απλά μπορούν να αντικαταστήσουν τον παραδοσιακό τύπο με δικά τους υποχείρια και πληρωμένες πένες και μικρόφωνα κάνουν τεράστιο λάθος. Είναι αυτοί που θέλουν τον τύπο πειθήνιο όργανο των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής. Είναι αυτοί που θέλουν παιδιά του μιντιακού σωλήνα. Αυτοί που θέλουν το “δικό” τους τύπο προκειμένου να τον ελέγχουν και να τον χειραγωγούν. Είναι αυτοί που ενοχλούνται από τις υγιείς φωνές της ενημέρωσης και πασχίζουν με νύχια και με δόντια να σιγήσουν όσες απέμειναν.
Η τελευταία αυτή πρωτοφανής παρεμπόδιση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας διακίνησης του Τύπου έφερε τέτοια αναστάτωση που όμοιά της είχε να δει ο χώρος  πολλά χρόνια. Η ευθύνη βαραίνει κυρίως εσάς κύριοι της κυβέρνησης. Δηλαδή αποδέχεστε να κυκλοφορεί μονάχα μια εφημερίδα; Σε τι είδους καθεστώς βρισκόμαστε; Τι πρέπει να συμπεράνει ο απλός αναγνώστης όταν βλέπει μια και μόνη εφημερίδα στα περίπτερα; Θα σκεφτεί ή όχι κανείς πως κάποιοι στρώνουν χαλί για μονοπωλιακά δεδομένα στο χώρο της ενημέρωσης; Η ευθύνη βαραίνει κυρίως εσάς κύριοι της κυβέρνησης. Δηλαδή αποδέχεστε να κυκλοφορεί μονάχα μια εφημερίδα; Σε τι είδους καθεστώς βρισκόμαστε; Τι πρέπει να συμπεράνει ο απλός αναγνώστης όταν βλέπει μια και μόνη εφημερίδα στα περίπτερα; Θα σκεφτεί ή όχι κανείς πως κάποιοι στρώνουν χαλί για μονοπωλιακά δεδομένα στο χώρο της ενημέρωσης;
Καταλαβαίνει ο πολίτης βέβαια τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη, ο οποίος είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της διακίνησης του Τύπου, αλλά επιτέλους πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες σε αυτήν την αλυσίδα. Η “πιάτσα” γνωρίζει τις στρεβλώσεις. Γνωρίζει για ένα όχι απλώς κλειστό αλλά διπλαμπαρωμένο επάγγελμα ,οικογενειακό και πάρα πολύ κερδοφόρο!  Σαν το δικό σας κύριοι εθνοπατέρες...
Το θέμα όμως είναι αν η κυβέρνηση έχει τα κότσια να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ειδάλλως θα θεωρηθεί συνένοχη στην διαρκώς αυξανόμενη ανακατωσούρα και ιδιαίτερα σε τέτοιες κρίσιμες για το χώρο της ενημέρωσης στιγμές.
Τα προ ημερών γεγονότα αποτέλεσαν σίγουρα πλήγμα για τον τύπο. Αλλά  οι παραδοσιακές εφημερίδες οι οποίες έμειναν ζωντανές  με αίμα και θυσίες θα ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.  Εφημερίδες με όλη τη σημασία της λέξης κι όχι τα “καρναβάλια” που πλασάρονται τα Σαββατοκύριακα στα περίπτερα παραφουσκωμένα με κάθε λογής δώρο.
Εφημερίδες όπως ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ δε διαγράφονται από τα κιτάπια έτσι εύκολα. Αποτελούν ολόκληρα κεφάλαια γεμάτα αγώνες πλάι σε αυτούς που άξιζαν πραγματικά. Πλάι σε εκείνους που ήταν αληθινοί ηγέτες. Πλάι σε αυτούς που ενέπνεαν τον λαό. Οι εφημερίδες αυτές  υπήρχαν πριν από εσάς κύριοι εξουσιαστές.
Δε θα πεθάνουν οι εφημερίδες επειδή εσείς σφυρίζετε αδιάφορα όταν θα έπρεπε να είχατε κινηθεί ακαριαία.  Δε θα πεθάνουν οι εφημερίδες επειδή εσείς κύριοι εξουσιαστές στήνετε τις δικες  σας φάμπρικες παραπληροφόρησης του κόσμου.  Δε θα πεθάνουν οι εφημερίδες που τιμούν τον αναγνώστη, και τον αντιμετωπίζουν ως σκεπτόμενο πολίτη όχι ως... πελάτη για να του τάξουν από παπάκια και λαϊκή μουσική μέχρι τον ουρανό με τα άστρα για να του υφαρπάξουν την ψήφο ή το ευρώ. Τέρμα τα ψέματα λοιπόν. Ο τύπος και ειδικά ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.