Σκάνδαλα θαμπώνουν τη σιδηρά κυρία

Η ΚΥΡΙΑ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΩΝ SPECIAL OLYMPICS ΜΠΗΚΕ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Η Γιάννα Δεσποτοπούλου είναι το νέο talk of the town. Όχι μόνο επειδή είναι η πρόεδρος των Special Olympics και ήταν υπεύθυνη για το φαντασμαγορικό θέαμα που παρακολουθήσαμε πριν λίγες μέρες. Αλλά και επειδή ακόμα και μετά το τέλος των Παραολυμπιακών το όνομά της συζητείται και συνδέεται με καταγγελίες και παρασπονδίες σε σχέση με τους Αγώνες και το κόστος τους, ρουσφέτια και προκλητική χλιδή…    Πάντα κομψή και σικ έχει δημιουργήσει ένα δικό της μοναδικό στυλ. Χωρίς να κάνει ιδιαίτερες υπερβολές στο ντύσιμό της, καταφέρνει να εστιάζει τα ανδρικά αλλά και τα γυναικεία βλέμματα επάνω της. Το ισιωμένο ξανθό μαλλί, το διακριτικό βάψιμο και ο σωστός συνδυασμός ρούχων και αξεσουάρ δημιουργεί ένα εντυπωσιακό λουκ. Όπως φαίνεται από τις κοσμικές εμφανίσεις της η κ. Δεσποτοπούλου έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα γήινα χρώματα, στα χρυσά κολιέ, βραχιόλια και σκουλαρίκια, στα μαργαριτάρια και στις εσάρπες.

Wannabe «σιδηρά κυρία»
    Οι κακές γλώσσες λένε πως η κ. Δεσποτοπούλου είναι…wannabe «σιδηρά κυρία». Πώς «αντέγραψε» την προσεγμένη εμφάνιση, τις κινήσεις και τον τρόπο ομιλίας της Γιάννας Αγγελοπούλου, προσπαθώντας να κάνει ένα «remake» μιας ιστορίας επιτυχίας – όπως αυτή της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ολυμπιακοί οι μεν. Παραολυμπιακοί οι δε. Γιάννα η μία, Γιάννα και η άλλη, θα σκεφτεί κανείς. Όμως η ιστορία, γράφτηκε εντελώς διαφορετικά για τις δύο γυναίκες. Γιατί, στην περίπτωση των Special Olympics, όταν έσβησαν τα φώτα των Σταδίων, έσβησαν και τα χαμόγελα για τη διοργάνωση τους σε αντίθεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη Γιάννα Αγγελοπούλου.
    Αν και ο ελεύθερος χρόνος της είναι ελάχιστος έως μηδαμινός η κ. Δεσποτοπούλου είναι πάντα δίπλα στους δύο γιούς της, τον Ηλία και τον Θεοφάνη που απέκτησε με τον σύζυγό της, τον καθηγητή του ΕΜΠ και πρόεδρο της ΕΛΠΑ Βασίλη Δεσποτόπουλου.

«Σκάνδαλα»
    Οι καταγγελίες και οι γκρίνιες ξέσπασαν σαν καταιγίδα από τη στιγμή που άρχισαν οι προετοιμασίες για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Και συγκεκριμένα, όταν έγινε γνωστό ότι η επικεφαλής της διοργάνωσης δαπάνησε 709 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες του αγώνα.
    Η Οργανωτική Αρχή των Αγώνων στεγάζεται στο κτίριο της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων στην Αγία Παρασκευή που είναι καταχρεωμένη. Στις ακαταλόγιστες σπατάλες που της «φορτώθηκαν» συγκαταλέγεται και ο «χρυσός» διορισμός του γιού της, Ηλία Δεσποτόπουλου.

Οι αγώνες συνοδεύτηκαν με καταγγελίες για παρασπονδίες, ρουσφέτια και υψηλό κόστος
    Το παράδοξο όμως είναι ότι αμείβεται με 93.000 ευρώ το χρόνο από τον τομέα τεχνολογίας των Αγώνων. Η κ. Δεσποτοπούλουη έσπευσε να δικαιολογήσει το τεράστιο μισθό που λαμβάνει ο γιος της ετησίως λέγοντας πως κατάφερε να βρει χορηγούς που έδωσαν στην οργάνωση ποσό της τάξεως των 6,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Φίλη με τον Καραμανλή και, εσχάτως με τον Παπανδρέου
    Όσοι τη γνωρίζουν προσωπικά τη Γιάννα Δεσποτοπούλου λένε πως είναι δικτυωμένη σε όλους τους χώρους και διατηρεί φιλικές σχέσεις με άτομα από όλους τους κλάδους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άριστες σχέσεις είχε και έχει με την οικογένεια Καραμανλή και ιδιαίτερα με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Άλλωστε στις εκλογές του 2004 ήταν στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ως υποψήφια βουλευτής Επικρατείας. Το στενό δέσιμο των δύο οικογενειών αποτέλεσε και το μεγάλο όπλο της για να κατακτήσει και την τωρινή της θέση – παρότι στους Special Olympics προσφέρει τις υπηρεσίες της από το 1990.
    Φιλικές σχέσεις διατηρεί και με την τωρινή κυβέρνηση. Αν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για «όργιο σπατάλης» όταν η κ. Δεσποτοπουλου ζήτησε να χορηγήσει το κράτος το πρώτα… 7 εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται πως η ίδια κατάφερε να πείσει τον κ. Παπανδρέου. Με τον οποίο πλέον διατηρεί καλές σχέσεις, παρά τις «σπόντες» που έριξαν και ρίχνουν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης και οι οποίες περιλαμβάνουν λέξεις όπως «μεγαλομανία» και «σπατάλη»….

Από οικονομολόγος στους Special Olympics
    Αν και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρόλο που πήρε το Master στα οικονομικά του Τομέα Τουρισμού από το University of London, δεν ακολούθησε το συγκεκριμένο κλάδο. Δεν επαναπαύτηκε όμως στις παραπάνω σπουδές και άδραξε την ευκαιρία να εξειδικευτεί σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Διεθνές Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Ecole National d’ Administration στο Παρίσι και στη συνέχεια σε θέματα marketing της ιαπωνικής τουριστικής αγοράς στο Japan International Cooperation Agency στο Τόκυο.
    Μετά από σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Yale και το Duke αφιερώθηκε στους Special Olympics, ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της ως εθελόντρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα το 2004.
    Η Γ. Δεσποτοπούλου είχε εργαστεί ως Προϊσταμένη Ερευνών, Μελετών, Marketing και Επικοινωνίας στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στην Αθήνα αλλά και στο Λονδίνο. Από το 2004 έως το 2006 διετέλεσε γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Υγείας. Έχει διατελέσει μέλος σε επιτροπές Διεθνών Οργανισμών όπως η Ομάδα Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αλλά και της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Επιτροπής Ειδικού Αθλητισμού.
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com