Δανειακή σύμβαση ή εκλογές το επόμενο δίλημμα;

Άρθρο της Γενικής Διευθύντριας - Εκδότριας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑ

Κάθε φορά που ο πρωθυπουργός στριμώχνεται πολιτικά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Κάθε φορά που έρχεται η ώρα των σκληρών αποφάσεων τίθεται κι ένα δίλημμα από τον κ. Παπανδρέου. “Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”, “Σοσιαλισμός  ή βαρβαρότητα”, “ψήφος στους πασοκους τοπικούς άρχοντες ή βουλευτικές εκλογές”, “μνημόνιο ή στάση πληρωμών” και εσχάτως ζήσαμε το “μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία”. Από ότι φαίνεται ο κ. Παπανδρέου έτσι έχει σκοπό να μας κυβερνήσει και το επόμενο διάστημα. Οσο του μένει δηλαδη...Οσο κερδίζει χρόνο...
Δε φτάνει που μας είπε πρόσφατα πως ετοιμάζει δημοψήφισμα με προφανώς ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα κι ένα ερώτημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, τις προάλλες συνειδητοποίησε ο Έλληνας πως με το που θα επιστρέψει από τα “μπάνια του λαού” θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα νέο δίλλημα “Νέο δάνειο ή εκλογές”.
Οι Ευρωπαίοι μας έδωσαν το πράσινο φως για το νέο πακέτο στήριξης, αφού συμφώνησαν και οι τράπεζες τους να συμμετέχουν σε αυτό, αλλά η νέα αυτή δανειακή σύμβαση η οποία υπολογίζεται ίση με την πρώτη, περί τα 110 δις ευρώ, θα πρέπει να περάσει κι αυτή από τη Βουλή. Από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται ότι ενδεχομένως να ζητηθεί διευρυμένη πλειοψηφία και να απαιτηθούν 180 ψήφοι ούτως ώστε να φανεί προς τους Ευρωπαίους δανειστές πως θα υπάρξει μια σχετική συναίνεση. Άλλωστε όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκεί εστιάζουν. Για αυτό ζητούν και ξαναζητούν να τα βρουν τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα.
Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο έχουν ήδη ξεκινήσει, και ολοένα και φουντώνουν για το νέο δάνειο και τον τρόπο που θα απαιτηθεί η έγκρισή του από την ελληνική Βουλή. Ακόμη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν προκλήθηκε να ξεκαθαρίσει πώς θα έρθει αυτή η δεύτερη δανειακή σύμβαση στη Βουλή δήλωσε ότι δεν είναι μεν κείμενα διεθνούς δικαίου και δεν απαιτούνται 180 ψήφοι, άρα δεν είναι το πρόβλημα η νομική φύση της δανειακής σύμβαση όμως πρέπει να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση. «Και τα 180 είναι λίγα… θα έρθει με αρμόζοντα τρόπο ώστε και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε χαρακτηριστικά.
Να λοιπόν πως δένει το γλυκό και πως το επόμενο δίλημμα “δανειακή σύμβαση ή εκλογές” είναι προ των πυλών. Ο κ. Παπανδρέου δε θα διστάσει να παίξει τα ρέστα του στην νέα αυτή πολιτική παρτίδα. Ή ψηφίζετε υπέρ του δανείου ή πάω σε εκλογές με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να παιχτεί έντονα από την πλευρά του κ. Παπανδρέου το....χαρτί της ακυβερνησίας. Το ενδεχόμενο δηλαδή σε περίπτωση που γίνουν εκλογές να μη βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση-πράγμα διόλου απίθανο-και κατ΄επέκταση να οδηγηθεί η χώρα σε πολύ δύσκολα μονοπάτια πολιτικής αστάθειας η οποία θα επιτείνει το πρόβλημα της οικονομικής αβεβαιότητας.
Ο χρόνος τον πιέζει...Στις δημοσκοπήσεις έχει ήδη ανατραπεί το κλίμα και το ξέρει καλά πως αν δεν κάνει κάτι θεαματικό θα αναγκαστεί να πάει αργά ή γρήγορα σε εκλογές. Κύκλοι πάντως εκτιμούν πως  μια συμφωνία για τη μετακύλιση του χρέους μπορεί να δώσει πόντους στον πρωθυπουργό. Αν αυτό συνδυαστεί και με τον ερχομό κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία για την ανάπτυξη όπως υποσχέθηκε ο Μπαρόζο το δυσμενές κλίμα για τον πρωθυπουργό  δεν θα είναι δύσκολο να αντιστραφεί.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν επί μονίμου βάσεως αυτός ο λαός να κυβερνιέται από διλήμματα. Δεν μπορεί να αναγκάζεται ο κάθε πολίτης να επιλέγει το λιγότερο επώδυνο. Δεν είναι δυνατόν οι έχοντες τα ηνία της χώρας να εκμεταλλεύονται την άγνοια και την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών και να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια μόνο και μόνο για να μη χάσουν την καρέκλα της εξουσίας. Κάποια στιγμή πρέπει οι πολιτικοί να πάψουν τα τερτίπια με τα ψευτοδιλήμματα και να πουν την αλήθεια κατάματα στο λαό. Ξέρουν όμως πως αν ποτέ γίνει αυτό τότε θα πρέπει αυτομάτως να ψάξουν και τρύπα να κρυφτούν οι ίδιοι αφού έχουμε φτάσει στο σημείο να τους κυνηγάει ο λαός και να τους γιαουρτώνει τώρα που δεν ξέρει όλη την αλήθεια. Σκέφτεται κανείς πως θα αντιδράσει αυτός ο λαός αν μάθει όλες τις πτυχές του ζητήματος που αφορά τη χώρα μας;