ΣΚΟΡΠΟΧΩΡΙ Η ΔΗΣΥ

Κόντρα στην Ντόρα οι βουλευτές της

  Άρχισε το ξήλωμα…..
  
«ΣΗΜΕΙΑ διάλυσης» παρουσιάζει η Δημοκρατική Συμμαχία μετά το «αλαλούμ» που σημειώθηκε στην τακτική για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, εγείρουν ερωτήματα πολιτικής επιβίωσης του νεότευκτου κόμματος.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, η απόφαση του βουλευτή Κ. Κιλτίδη να αποχωρήσει, διαφωνώντας με την πολιτική της Ντ. Μπακογιάννη, ενώ… τάσεις φυγής εκδηλώνει ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης, που είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υπερψήφισης του Προγράμματος. Πολιτικοί παρατηρητές θέτουν πλέον ανοιχτά το ερώτημα αν η Δημοκρατική Συμμαχία θα φθάσει μέχρι τις εκλογές ή θα γράψει τίτλους τέλους πρόωρα. Το σίγουρο είναι ότι μετά τα τελευταία γεγονότα έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα το αρχηγικό προφίλ της κ. Μπακογιάννη, με τους επικριτές της να μιλούν για κοινοβουλευτικό «Βατερλό».
    Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι παρά τις επιμέρους ενστάσεις, πρόθεσή της ήταν να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ήταν συνεπής στη στάση της, αφού είχε δώσει θετική ψήφο και στο Μνημόνιο. Είχε, ως λέγεται, δώσει σχετική διαβεβαίωση και στους Ευρωπαίους, μεταξύ αυτών και στον Όλιν Ρεν, κατά το πρόσφατο ταξίδι της στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής βρέθηκε απέναντι στη σθεναρή αντίθεση των βουλευτών και των περισσότερων στελεχών, που είτε ήσαν αρνητικοί είτε πρότειναν στη ψηφοφορία να δηλώσουν «παρόντες». Μοναδικός «θιασώτης» της θετικής ψήφου, ο κ. Σκυλακάκης. Αποτέλεσμα ήταν να μη ληφθεί απόφαση και το θέμα να παραπεμφθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο, όπου κυριάρχησε η άποψη οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, με τους τελευταίους πάντως να επιμένουν στο «παρών». Έτσι, την επομένη, και λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία η κ. Μπακογιάννη προσχώρησε στη θέση των βουλευτών ολοκληρώνοντας την εικόνα του «αλαλούμ». Γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία αρκετών στελεχών, είτε εκείνων που ήταν υπέρ της καταψήφισης, είτε όσων προέκριναν την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ιδιαίτερα ο κ. Σκυλακάκης στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του εκφράζει την απογοήτευσή του για την τελική στάση της κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και «παρασύρθηκε» από τους «λαϊκιστές» του κόμματος.
    Το Μεσοπρόθεσμο πάντως ήταν απλώς η αφορμή για την αποχώρησή του Κ. Κιλτίδη από το κόμμα, αφού – σύμφωνα με τις πληροφορίες – ο βουλευτής Κιλκίς είχε προ πολλού αποφασίσει την έξοδό του. Οι λόγοι πολλοί: Πολιτικοί, αλλά και προσωπικοί. Κυρίως όμως το γεγονός ότι οι προοπτικές της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάθε άλλο παρά ευοίωνες προδιαγράφονται, σε σημείο που να τίθεται εν αμφιβόλω η είσοδός της στη Βουλή και κατ’ επέκταση η δική του επανεκλογή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και καθώς οι επιδόσεις του κόμματος στις δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές ήταν, ο τελευταίος κατέληξε στην εκτίμηση ότι προκειμένου να επανεκλεγεί δεν αρκούσε πλέον να αλλάξει εκλογική περιφέρεια, αλλά ήταν υποχρεωμένος να αλλάξει κόμμα! Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την αποχώρησή του, ο κ. Κιλτίδης «διέψευσε» τις πληροφορίες που μιλούν περί επικείμενης προσχώρησής του στον ΛΑΟΣ, διευκρινίζοντας ότι θα μελετήσει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους.
    Παρά την έντονη δυσφορία του για τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο, περίπτωση αποχώρησης του Θ. Σκυλακάκη πρέπει να αποκλείεται και, στην περίπτωση που αυτό συμβεί, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους. Κι αυτό, πέραν των άλλων, διότι ο ευρωβουλευτής είναι «πολιτικό παιδί» του Κ. Μητσοτάκη, είναι πολλά χρόνια στενός συνεργάτης της κ. Μπακογιάννη και σ’ εκείνην οφείλει όσα αξιώματα κατείχε μέχρι σήμερα.