Του χρόνου το τζαμί, από τώρα οι φόβοι…

Θα κατασκευαστεί στον Βοτανικό για 350 πιστούς, ενώ το κόστος του θα είναι μικρότερο από τα 15 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν το 2006

ΕΝΤΟΣ του 2012 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το τζαμί στον Βοτανικό, ενώ γίνονται σοβαρές προσπάθειες ώστε να αποφευχθούν επεισόδια με μουσουλμάνους, κατά τη διάρκεια των τελετών λήξης του Ραμαζανιού, στις 30 Αυγούστου.
    Η σχετική τροπολογία για την ίδρυση τζαμιού στην Αθήνα θα ψηφιστεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη
εβδομάδα στη Βουλή, με το νομοσχέδιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα, καθώς την κατασκευή του θα αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Με το νόμο Γιαννάκου
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν για την υπερψήφιση της τροπολογίας, καθώς η ίδρυση του τζαμιού έχει αποφασιστεί με τον νόμο του 2006 που έφερε στη Βουλή η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Μάλιστα, την ίδρυση του τζαμιού με χρηματοδότησή του από το ελληνικό κράτος και με έδρα τον Βοτανικό είχαν στηρίξει – είτε ψήφισαν τον νόμο, είτε όχι – Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετος υπήρξε ο ΛΑΟΣ. «Αν δεν υπήρχε ο νόμος Γιαννάκου, με το νέο πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα δεν θα συζητούσαμε καν για ίδρυση τζαμιού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο νέος γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της πρώην υπουργού Παιδείας και επιδιώκοντας – προφανώς – να εδραιώσει τη συναίνεση της ΝΔ στο θέμα. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι υπέρ της ίδρυσης τζαμιού έχουν εκφραστεί ο πρώην και ο νυν Αρχιεπίσκοπος, καθώς και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο τζαμί προβλέπεται να εξυπηρετεί 350 πιστούς και όχι 500, όπως προβλεπόταν επί υπουργίας Γιαννάκου, ενώ εκτιμάται ότι το κόστος του θα είναι μικρότερο από τα 15 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν το 2006.

Προσφυγές
Εντούτοις, στην κυβέρνηση φοβούνται ότι θα επιχειρηθούν – από εθνικιστικούς, κυρίως κύκλους – προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να κριθεί αντισυνταγματική η παραχώρηση του κτιρίου του Πολεμικού Ναυτικού για τη δημιουργία τζαμιού, με στόχο κυρίως την καθυστέρηση.
    Αν, πάντως, η ίδρυση δεν καθυστερήσει στο ΣτΕ, το τζαμί θα είναι έτοιμο για λειτουργία εντός του νέου έτους.
    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας υπάρχουν περίπου 30.000 νόμιμοι μουσουλμάνοι μετανάστες, ενώ οι παράνομοι υπολογίζονται περί τους 70.000.
    Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας λειτουργούν το λιγότερο 120 – μπορεί να φτάνουν έως και τα 180 – παράνομα τζαμιά για τις καθημερινές ανάγκες των μουσουλμάνων, χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγχει τι πραγματικά γίνεται στους χώρους αυτούς.
    Η ίδρυση τζαμιού θα δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής μιας συνολικής πολιτικής απέναντι στα παράνομα αυτά τζαμιά, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα κλείσουν. Ούτως ή άλλως, εδώ και πολλά χρόνια εμφανίζεται έλλειψη στρατηγικής της ελληνικής πολιτείας έναντι των μουσουλμάνων, οι οποίοι, μέχρι την έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος στη χώρα μας, υπήρχαν ως μειονότητα στη Θράκη, σήμερα όμως παρατηρείται ισχυρή παρουσία τους, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Απαίτηση
Η ελληνική πολιτεία θεωρεί ότι έκανε το καθήκον της, παραχωρώντας αίθουσες από τα δύο μεγάλα στάδια για τον εορτασμό του Ραμαζανιού, απαιτεί όμως από τους μουσουλμάνους να μην επιχειρήσουν εκδηλώσεις σε πλατείες

Νόμιμοι
Στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας υπάρχουν περίπου 30.000 νόμιμοι μουσουλμάνοι μετανάστες, ενώ οι παράνομοι υπολογίζονται περί τους 70.000.