Τρία χρόνια έρευνας του Άρη Σπίνου έφερε στο φως το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη – Proton

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ο δημοσιογράφος Άρης Σπίνος.
Τα δεκάδες δημοσιεύματα που είδαν το φως της ενημέρωσης για περισσότερο από δύο μήνες είχαν ως αφετηρία την δημοσιογραφική έρευνα του Άρη Σπίνου που στο σύνολό της, με έγγραφα – ντοκουμέντα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Αθηνών. Πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, πλην της εφημερίδος Αυριανής δεν είχε δεχθεί να δημοσιεύσει το παραμικρό αν και αρκετοί γνώριζαν μέρος αυτής της έρευνας. Οι δημοσιεύσεις από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, που έγιναν για τους λόγους που γνωρίζει η εκδότρια αυτής Μάνια Τεγοπούλου, σταμάτησαν, αφού δεν έχει στη διάθεσή της κανένα άλλο έγγραφο πλην αυτών που δημοσίευσε. Ο φάκελος που έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία από το δημοσιογράφο περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 σελίδες,
μεταξύ των οποίων υπάρχουν πορίσματα της υπηρεσίας ξεπλύματος μαύρου χρήματος όπως και δεκάδες υπηρεσιακά σημειώματα στελεχών της εποπτικής αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος όπου επεσήμαναν τις ύποπτες διαδρομές χρήματος του Λαυρεντιάδη.
Η εφημερίδα Deal.
Η εφημερίδα Αυριανή.
Μόνο η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Deal και η ημερήσια εφημερίδα Αυριανή έκαναν αναφορά στην έρευνα του δημοσιογράφου. Δεν έχει σημασία φυσικά το γεγονός ότι δεν αναφέρθη η πηγή αλλά ίσως θα πρέπει να διερωτηθούμε γιατί τρία ολόκληρα χρόνια κανένα ΜΜΕ δεν δεχόταν να γράψει ή να πει το παραμικρό. Ίσως αν ανατρέξουμε στις ολοσέλιδες διαφημίσεις αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κατά καιρούς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο αλλά και τα δεκάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ της Τράπεζας που παρακολουθούσαν ανυποψίαστοι οι ακροατές, ίσως βγάλουμε το συμπέρασμά μας.
Πέραν τούτων όμως είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη τράπεζα, όπως και άλλες τρεις αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που μεταφράζεται ότι βρίσκονται προ του λουκέτου.
Ο κ. Λαυρεντιάδης.
Η «Καυτή Πένα» έχει στη διάθεσή της απόρρητη έκθεση που υπογράφουν ανώτερα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος που ονοματίζουν τις υπό κατάρρευση τράπεζες και τους λόγους που αργά ή γρήγορα, εάν δεν συγχωνευθούν θα τους οδηγήσει εκεί. Για να μην ξεχνιόμαστε, δημοσιεύουμε ένα ενημερωτικό σημείωμα με ημερομηνία 2/3/2010 που προέρχεται από τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος όπου προειδοποιούσε για το φαινόμενο Λαυρεντιάδη και ένα εσωτερικό σημείωμα αλληλογραφίας της ίδιας διεύθυνσης, που βλέπει για πρώτη φορά τη δημοσιότητα σύμφωνα με το οποίο εντοπίστηκαν διαδικασίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο υποκατάστημα της τράπεζας στα Ιωάννινα. Φυσικά η δημοσίευση νεωτέρων στοιχείων δεν θα σταματήσει από εμάς αφού η ενημέρωση είναι πάνω απ’ όλα.