«Κράτηση» στο… όνομα της κρίσης

Οι ζημίες 500 εκατ. ευρώ του Δασκαλαντωνάκη, τα λουκέτα και οι φήμες για πώληση

«Κράτηση» στο… όνομα της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τον ξενοδοχειακό κλάδο έχει κάνει ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης. Ο μεγαλοξενοδόχος, εκτός από τον «εμφύλιο» και τις δικαστικές διαμάχες που έχουν ξεσπάσει με την σύζυγό του, Πόπη και δύο εκ των τριών παιδιών του, Γιάννη και Τίνα, έχει να αντιμετωπίσει και την κάμψη της τουριστικής κίνησης την τελευταία διετία, αλλά και τις οφειλές που έχουν συσσωρευθεί προς τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές.    Ο όμιλος Grecotel, το 50% του οποίου ελέγχει η ΤUI, ο μεγαλύτερος tour operator στον κόσμο που προσφέρει ταξιδιωτικές υπηρεσίες από αέρας, θαλάσσης και ξηράς, παρουσιάζει ζημίες που, σύμφωνα με την Τίνα Δασκαλαντωνάκη, ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για μεγάλα ανοίγματα κυρίως προς την Εurobank, δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται καθόλου ή με καθυστέρηση και οι ίδιοι υποστηρίζουν πως αν η τράπεζα δε βρει λύση με τον ξενοδοχειακό όμιλο δεν αποκλείεται να διεκδικήσει το ξενοδοχείο «King George», το οποίο το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας έχει επηρεαστεί όπως και όλα τα ξενοδοχεία της Αττικής. Ειδικά μετά και τα τελευταία γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, με τους πελάτες πανικόβλητους να εκκενώνουν το ξενοδοχείο.
    Ήδη η  Grecotel, που διαχειρίζεται 22 πολυτελή ξενοδοχεία στην χώρα, έχει προχωρήσει σε λουκέτα σε δύο ξενοδοχειακές της μονάδες – ναυαρχίδες της στην Αθήνα, το «Acropoli» και το «Fashion House Hotel» στην Ομόνοια, καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε ενοίκια και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις. Μόνο για το δεύτερο χρωστούσε στο Γηροκομείο Αθηνών, που ήταν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου μισθώματα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.
    Το «φορτίο» των οικονομικών υποχρεώσεων από τη μια, αλλά και η ενδοοικογενειακή σύγκρουση από την άλλη, έχουν θορυβήσει τον Γερμανό συνέταιρο του Δασκαλαντωνάκη, την TUΙ, καθώς θεωρεί ότι όλο αυτό το κλίμα «φθορά» και στο γόητρο της επιχείρησης. Κάποιοι δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο ο tour operator που εξυπηρετεί 30 εκατ. πελάτες παγκοσμίως σε 180 χώρες, να αποχωρήσει από τον συνεταιρισμό με τον Δασκαλαντωνάκη, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Ωστόσο, από την πλευρά του μεγαλοξενοδόχου δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, αφού άνθρωποι του περιβάλλοντός του μιλούν για μια 30ετή συνεργασία που θα συνεχιστεί κανονικά και τα επόμενα χρόνια.

ΤΑ CLASSICAL HOTELS

    Η μεγάλη είσοδος του ομίλου στα ξενοδοχεία πόλης μέσω της «Classical Hotels» του έχει στοιχίσει ακριβά, γιατί παρά την απήχησή τους και την αυξημένη κίνηση το 2004, περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά τις συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας αλλά και την κάμψη του κλάδου του συνεδριακού κυρίως τουρισμού κατά 25%, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις τον Μάρτιο του 2010 έφταναν τα 136,6 εκατ. ευρώ.
    Παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς λένε πως είναι θέμα για τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη να πουλήσει «κομμάτια» του ομίλου, ο οποίος αποτιμάται στα 869 εκατ. ευρώ για να σώσει τον όμιλο. Όμως για εκείνον αυτό θα είναι η έσχατη λύση.
    Προς το παρόν μαζί με την κόρη του Μαρί, σύζυγο του υφυπουργού Νίκου Σηφουνάκη, ρίχνουν το επενδυτικό τους βάρος στο σχέδιο των 200 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ξενοδοχείων στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία, στη Σερβία και την Τουρκία. Ταυτόχρονα αυξάνουν τη διαφημιστική δαπάνη κατά 30% σε σχέση με την περσινή περίοδο με σκοπό να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες στο ξενοδοχείο τους σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Πελοπόννησο και Χαλκιδική.
Ο όμιλος του μεγαλοξενοδόχου αποτιμάται στα 869 εκατ. ευρώ και κάποια σενάρια τον θέλουν να πουλά κομμάτια του χαρτοφυλακίου του

ΤΟ ΚΙΝG GEORGE
    Το King George, το οποίο ανήκει στην αλυσίδα των «Classical Hotels» μέχρι από κάποια χρόνια αποτελούσε ένα από τα «διαμάντια» του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση τα μεγέθη του έχουν επηρεαστεί και οι πληροφορίες ήθελαν πριν από λίγο καιρό τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη να δέχτηκε κρούση από τους αδελφούς Πάνο και Θανάση Λασκαρίδη του ομίλου «Λάμψα» για να το εξαγοράσουν έναντι 20 εκατ. ευρώ. Οι δύο επιχειρηματίες γειτνιάζει με το «King George», ήθελαν το εν λόγω ξενοδοχείο προκειμένου να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στην αγορά της Αττικής, ελέγχοντας δύο κορωνίδες της πλατείας Συντάγματος, αλλά και προκειμένου να δώσουν υπεραξία στην εισηγμένη λάμψα, προσδίδοντας άλλη αίγλη στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται. Οι πρώτες επαφές που έγιναν ήταν διερευνητικές από στενούς συνεργάτες των δύο πλευρών, αλλά κανείς δεν παραδέχτηκε επίσημα τα ραντεβού για το πωλητήριο. Προς το παρόν το «King George» παραμένει στα χέρια του Δασκαλαντωνάκη.

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΑ


«Κραυγή αγωνίας» από 255 ξενοδόχους
    «Κραυγή αγωνίας» υψώνουν μεγαλοξενοδόχοι που πριν από πέντε χρόνια «επένδυσαν» στις υποσχέσεις του κράτους για επιδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων μέσω της ένταξής τους στον αναπτυξιακό νόμο και πλέον βρίσκονται στο… κόκκινο.
    Διακόσιοι πενήντα πέντε επιχειρηματίες βλέπουν τις εταιρείες τους να έχουν «γονατίσει» και πολλοί από αυτούς να σκέφτονται μέχρι και το να βάλλουν λουκέτο αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει κανένα «σημάδι ζωής», παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους, μολονότι «τρέχει» ήδη τον αναπτυξιακό νόμο. Το Δημόσιο αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο μεγαλύτερος «μπαταχτσής», καθώς οφείλει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον τουρισμό, που αφορούν κυρίως την ανακαίνιση ξενοδοχείων 4 ή 5 αστέρων σχεδόν σε όλη την χώρα, καθώς και επιδοτήσεις για την ανέγερση νέων μονάδων 5 αστέρων σε Ρόδο, Κω και Κρήτη.
    Η ανέχεια της ελληνικής οικονομίας και η αδυναμία πιστωτικών ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στα «letters of intent» που είχαν εκχωρήσει σε 255 επιχειρηματίες, προκειμένου να ενταχθούν στο αναπτυξιακό, έχουν οδηγήσει σε έμφραγμα τις εν λόγω εταιρίες και έχουν μπλοκάρει επενδυτικό σχέδιο 2,6 δις ευρώ.
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com