Τα «αγκάθια» στον δρόμο της αύξησης κεφαλαίου της HOL

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ 8,8 ΕΚ. ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Το θετικό πρώτο τρίμηνο που παρουσίασε ως προς τα οικονομικά της μεγέθη η HOL του Σωκράτη Κόκκαλη, αποτελεί το… διαβατήριο κατά πολλούς για την επίσπευση της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 43,3 εκατ. ευρώ, καθώς η ανάγκη για ενίσχυση με «φρέσκα» κεφάλαια είναι μεγάλη, όπως άλλωστε και για τις περισσότερες εισηγμένες. Τόσο για να μπορέσουν να αποπληρώσουν παλαιότερες υποχρεώσεις τους, όσο και για να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους πλάνο.
Η εταιρία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους ομολογιούχους για τροποποίηση των όρων αποπληρωμής ομολογιακού δανείου 144,5 εκ. ευρώ
    Παρά ταύτα υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που διαβάζοντας τα «σημάδια» της αγοράς, διατυπώνουν επιφυλάξεις για την αύξηση κεφαλαίου στον εναλλακτικό πάροχο, αφού τα «αγκάθια» στο δρόμο της είναι πολλά.
    Η αγωνία της διοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να διαθέσει 43 εκατ. ευρώ ή έστω άλλα 31 εκατ. ευρώ – αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης μέσω της Intracom έχει προκαταβάλει 12 εκατ. ευρώ – τη δεδομένη χρονική συγκυρία, ο οπότε και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στην εταιρεία να κινηθεί σε κερδοφόρα τροχιά (συρρίκνωσε τις ζημιές της στα 8,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο), οι δανειακές της υποχρεώσεις στο τέλος του 2010 έφταναν στα 180 εκατ. ευρώ και οι οποίες προσπάθειες συγχωνεύσεων ή και εξαγορών στον κλάδο γενικότερα πέφτουν στο κενό λόγω του ότι η κάθε εταιρεία αποτιμά σε υψηλά επίπεδα την αξία της. Αλλά και ποιος θα βάλει το χέρι στην… τσέπη αγοράζοντας νέες μετοχές σε τιμή υπερδιπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής του τίτλου.
    Τα «μπρος – πίσω» της Vodafone, η ποία στην αρχή δήλωνε πως θα συμμετάσχει στην αύξηση, στη συνέχεια πήρε πίσω την αρχική της απόφαση και εν τέλει μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το εγχείρημα της αύξησης. Βασικά το… μπαλάκι πέφτει είτε στη μητρική Intracom Συμμετοχών, συμφερόντων του βασικού της μετόχου, Σωκράτη Κόκκαλη, είτε τέλος σε έναν τρίτο στρατηγικό επενδυτή.
    Στο μεταξύ, οι πληροφορίες θέλουν να έχει θετική κατάληξη και η διαπραγμάτευση της εταιρείας με τους ομολογιούχους για τροποποίηση των όρων αποπληρωμής ομολογιακού δανείου, που έχει συνάψει από το 2008, ύψους 144,5 εκατ. ευρώ. Το αίτημα της εταιρείας για την τροποποίηση του δανείου έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των ομολογιούχων και πλέον έχουν οριστικοποιηθεί οι τελικοί όροι, ενώ αναμένεται να διευθετηθούν οι τελικές λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας.
    Σε επίπεδο εξαμήνου οι ζημίες περιορίστηκαν στα 8,8 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, γεγονός που αποδίδεται στα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, αλλά και στις μειωμένες αποσβέσεις. Η συνολική LLU πελατειακή βάση το ίδιο διάστημα ανήλθε στους 435.357 πελατών, καταγράφοντας αύξηση 29,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, οπότε και αριθμούσε 415.415 συνδέσεις και εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 28,5%.