Στον αέρα η άδεια του Athenian College

Στο «στόχαστρο» και των εισαγγελικών Αρχών οι παραπλανητικές διαφημίσεις και η εισφοροδιαφυγή στο ΙΕΚ ΔΟΜΗ

«ΔΟΚΑΝΟ» στα ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και τα κολέγια που φοροδιαφεύγουν ή επιχειρούν να παραπλανήσουν γονείς και σπουδαστές με ανακριβείς διαφημίσεις έχει στήσει το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ζητώντας τη συνδρομή τόσο των δικαστικών Αρχών όσο και των λεγόμενων μηχανισμών.
    Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η υπόθεση των εταιρειών – δορυφόρων του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, που αποκάλυψε η Real news, αλλά και μια άλλη, εξίσου σοβαρή, που αφορά πλαστή φορολογική ενημερότητα του Ομίλου
Εκπαιδευτικών Επιχειρήσεων ΞΥΝΗ, βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, με την μεν πρώτη να εξετάζεται από τον εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος και τη δεύτερη να ερευνάται από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «R», σήμερα Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Πιστοποιήσεως Δομών Διά Βίου Μάθησης, με την οποία θα αποφασιστεί η τύχη της άδειας του Κολεγίου Athenian College του ΙΕΚ ΔΟΜΗ για την παράνομη και παραπλανητική διαφήμιση του συγκεκριμένου ομίλου.

Bachelor στην παραπλάνηση
    «Εξαιρετικά σοβαρό θέμα», στο οποίο πρέπει να υπάρξει παραδειγματισμός, χαρακτήρισε η υπουργός Παιδεία, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου την υπόθεση της παράνομης και παραπλανητικής διαφήμισης του Athenian College.
    Μιλώντας στον Real FM, τόνισε χαρακτηριστικά: «Επειδή είναι εξαιρετικά σοβαρό το θέμα και πρέπει να υπάρχει και παραδειγματισμός, η απόφαση που θα εισηγηθεί το ΕΚΕΠΙΣ θα είναι άμεσα εφαρμόσιμη και νομίζω ότι θα αφορά πολύ υψηλό πρόστιμο ή ανάκληση». Το Athenian College, της ίδιας ιδιοκτησίας με το ΙΕΚ ΔΟΜΗ, πήρε άδεια με το ΦΕΚ 2092/31-12-2010 για τη χορήγηση πτυχίου master του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. Ουσιαστικά, αυτό το κολέγιο ήταν από τα τελευταία στα οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Παιδείας. Τη φετινή χρονιά, χωρίς να έχει πάρει άδεια για χορήγηση πτυχίων bachelor, διαφήμιζε για πολλές ημέρες, με τίτλο «Το εκπαιδευτικό γεγονός της χρονιάς», ότι οι απόφοιτοι του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, με έναν χρόνο επιπλέον σπουδών, παίρνουν πτυχίο bachelor. Το υπουργείο, όμως, δεν είχε δώσει άδεια λειτουργίας για χορήγηση πτυχίων bachelor, γιατί δεν είχε προσκομιστεί ούτε η τελική συμφωνία (final agreement) με το πανεπιστήμιο, ούτε βέβαια είχε ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Θεωρήθηκε «παράνομη και παραπλανητική διαφήμιση» και έγινε παραπομπή του θέματος στο Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Διά Βίου Μάθησης ΕΚΕΠΙΣ, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα και πρέπει να υπάρχει παραδειγματισμός», δήλωσε η Α. Διαμαντοπούλου

Παραιτήθηκε ο Τσατσαμπάς
    Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών ΙΕΚ υπέβαλε ο ιδιοκτήτης του ΙΕΚ ΔΟΜΗ Γιώργος Τσατσαμπάς, στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. Η παραίτηση υπεβλήθη για προσωπικούς λόγους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πραγματικό αίτιο υπήρξε η αποκάλυψη της «R», τόσο για την παραπλανητική διαφήμιση όσο και την εισφοροδιαφυγή από την πτώχευση των εταιρειών-δορυφόρων, που «δάνειζαν» προσωπικό στο ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Την ίδια στιγμή, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής έχει δώσει εντολή για την έκδοση πορίσματος το ταχύτερο δυνατόν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ παράλληλα στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ οργανώνεται η νομική άμυνα του οργανισμού για τις οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί από τον παράνομο «δανεισμό του προσωπικού». «Κάνουμε ό,τι πρέπει υπηρεσιακά για την αποκατάσταση της νομιμότητας», μας είπε στέλεχος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ που μελετά τις λεπτομέρειες της καταγγελόμενης εισφοροδιαφυγής της ιδιοκτήτριας οικογένειας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι, πριν από τον Γιώργο Τσατσαμπά, την προεδρία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών ΙΕΚ κατείχε ο Σοφοκλής Ξυνής, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε επιβεβαιώσει πως οι ελεγκτικές Αρχές εντόπισαν πλαστό έγγραφο ασφαλιστικής ενημερότητας για το ΙΕΚ-ΞΥΝΗ και συγκεκριμένα για την εταιρεία με την επωνυμία ΙΙΕΚ Τοπικό Ευρωπαϊκό Α.Ε., η οποία είναι εναλλακτική ονομασία που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ΙΕΚ.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΕΤΑΜ
   
Κινδυνεύει η ασφάλιση του «δανειζόμενου» προσωπικού
ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ της ασφάλισης των εργαζομένων που ασφαλίστηκαν από τις φερόμενες ως δανείστριες εταιρείες στο ΙΕΚ ΔΟΜΗ εισηγούνται οι ελεγκτές του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, με το σκεπτικό ότι «ο δανεισμός προσωπικού των ΙΕΚ δεν είναι σύννομος». Οι φερόμενες ως δανείστριες εταιρείες έχουν πτωχεύσει και υπάρχει η εκτίμηση ότι σε ορισμένους από τους ασφαλισμένους θα έχουν χορηγηθεί διάφορες παροχές και επιδόματα, ενώ κάποιοι ενδεχομένως να έχουν συνταξιοδοτηθεί. Η προσπάθεια του ΙΚΑ είναι να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα των ζημιών που έχει υποστεί και σε βάθος χρόνων, αφού μέχρι τις ανώνυμες καταγγελίες μελών του προσωπικού δεν είχε γίνει κανένας έλεγχος.

Άδεια
Το υπουργείο Παιδείας δεν είχε δώσει άδεια λειτουργίας για χορήγηση πτυχίων bachelor στο ΙΕΚ ΔΟΜΗ, γιατί δεν είχε προσκομιστεί ούτε η τελική συμφωνία με το πανεπιστήμιο ούτε είχε ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου

Εντολή
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής έχει δώσει εντολή για την έκδοση πορίσματος το ταχύτερο δυνατόν για τη συγκεκριμένη υπόθεση

Έπαιρναν επιδοτήσεις με πλαστές ενημερότητες!

Πόρισμα της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποκαλύπτει τις παρανομίες που πραγματοποίησε το ΙΕΚ ΞΥΝΗ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, στις πλαστές ενημερότητες του Ομίλου Εκπαιδευτικών Επιχειρήσεων ΞΥΝΗ. Στη μία περίπτωση οι εταιρείες πτώχευαν μόλις δημιουργούσαν χρέος στο Δημόσιο, ενώ στην άλλη, αυτή του Σοφοκλή Ξυνή, η πλαστή ενημερότητα χρησιμοποιήθηκε για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, αφού με χαλκευμένα μέσα εξασφαλίστηκαν επιδοτήσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα. Αν υπήρχε, δε, πρωτάθλημα πλαστής ενημερότητας, τότε είναι σίγουρο ότι οι ελεγκτές της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα το απέδιδαν στον Όμιλο Εκπαιδευτικών Επιχειρήσεων ΞΥΝΗ, που ενώ χρωστούσε στο ΙΚΑ 3.223.378 ευρώ, εξασφάλιζε χρηματοδότηση με πλαστά πιστοποιητικά και τις υπογραφές δύο υπαλλήλων του ΙΚΑ, που μετά από έλεγχο αποδείχθηκε ότι ένας υπηρετούσε σε άλλη, αναρμόδια διεύθυνση και ο άλλος ήταν φανταστικό πρόσωπο! Χρειάσθηκε τουλάχιστον ένας χρόνος ενδελεχούς έρευνας για να διαπιστώσει τα Δημόσιο ότι έπεσε «θύμα απάτης», επειδή κανείς δεν έκανε το αυτονόητο, δηλαδή να ελέγξει αν οι υπογραφές των υπαλλήλων στις ενημερότητες ήταν γνήσιες και αν υπήρχε αντιστοιχία του αριθμού πρωτοκόλλου των πιστοποιητικών με αυτούς που καταχωρήθηκαν στο μητρώο της αρμόδιας διεύθυνσης. Όλα αυτά φαίνεται πως συνέβησαν πριν από τη 12η Μαϊου 2011, ημέρα που η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα διαβίβασε το πόρισμα-κόλαφο της Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περί «Μη οφειλής ασφαλιστικής ενημερότητας» του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ του Ομίλου ΞΥΝΗ και με την ένδειξη «Επείγον – Εμπιστευτικό» στον γενικό επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ζητώντας από τη διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού να ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Βοήθεια «από μέσα»
    Όλα ξεκίνησαν από καταγγελίες που αφορούν τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ξυνή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. «Μόνο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδιαφορούν γι’ αυτή την κατάσταση, διότι απλούστατα κερδίζουν μεγάλα ποσά καλύπτοντάς τον και προμηθεύοντάς τον με πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες», έγραφε ο συντάκτης για τον ιδιοκτήτη του ομίλου, φωτογραφίζοντας παράλληλα υπαλλήλους συνεργάτες του στην απάτη. Επισήμαινε, επίσης, ότι το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΔΕΤ) επιδότησε μέσω της εταιρείας Δυναμική Εκπαιδευτική για τα προγράμματα «Ε-εκπαιδευτείτε» και «Ε-γονείς» το 2008 και το 2009, εισπράττοντας με παρόμοιο τρόπο χρήματα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Διαπιστώθηκε ότι για τέσσερις βεβαιώσεις μη οφειλής – ασφαλιστικής ενημερότητας, ο αριθμός πρωτοκόλλου του Δ’ Τμήματος Εσόδων του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της πλατείας Ομονοίας! «Οι βεβαιώσεις περί μη οφειλής είναι πλαστές», συμπεραίνουν οι ελεγκτές, «λαμβανομένου υπόψη ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τίτλοι θέσεων και ονόματα υπαλλήλων, οι οποίοι είτε δεν υπηρετούσαν στα αρμόδια τμήματα έκδοσης των συγκεκριμένων ασφαλιστικών ενημεροτήτων, είτε δεν ήταν υπάλληλοι του ιδρύματος».