«Άνοιγμα» Εθνικής και Πειραιώς σε παγκόσμιας εμβέλειας τράπεζες και ισχυρούς επενδυτές αλλά κανείς δεν ανάβει… κόκκινο φως
ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ αλλά εμπλεκόμενοι σε έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, είτε κατά μόνας, είτε μεταξύ τους, αν το φέρει η… τύχη, φέρονται οι δύο ισχυροί Έλληνες τραπεζίτες Απόστολος Ταμβακάκης και Μιχάλης Σάλλας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το deal μεταξύ Alpha Bank και Eurobank άνοιξε τον δρόμο της συγκέντρωσης του κλάδου και η κίνηση δεν θα μείνει αναπάντητη από τον ανταγωνισμό.
Κοινό ζητούμενο της στρατηγικής τόσο της Εθνικής όσο και της Πειραιώς είναι η εξεύρεση του καταλύτη που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια κάθε τράπεζας και θα μπορεί να σταθεί επάξια, ίσως και αποδοτικότερα, έναντι του ξένου μεγαλομετόχου από το Κατάρ της νέας τράπεζας Alpha – Eurobank.
Ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης κίνησης, έστω και διακριτικό, αναμένεται να έχει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς το Δημόσιο χειρίζεται το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ Bank, ενώ έχει διακριτικό λόγο στην Εθνική.
Υπέρ των συγχωνεύσεων και των συμμαχιών με ξένο εταίρο τάχθηκε και ο διοικητής της ΤΤΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος εδώ και καιρό μιλά για την ανάγκη μεγαλύτερων οχημάτων.
- Εθνική Τράπεζα: Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης υποστηρίζει ότι η δημιουργία της Alpha-Eurobank είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εξάλλου, είναι ο πρώτος που έκανε κινήσεις προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων και επιμένει πως αυτή είναι η επόμενη μέρα για τις ελληνικές τράπεζες.
Απαντώντας στις φήμες που φέρουν την Εθνική να κινείται προς την Τράπεζα Πειραιώς, τις διαψεύδει και επισημαίνει ότι «χρειάζεται ψυχραιμία, στάθμιση των ζημιών που θα προκύψουν από την ανταλλαγή των ομολόγων αλλά και από τους ελέγχους της Black Rock και εν συνεχεία η Εθνική θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική της». Όσοι τον γνωρίζουν, αναφέρουν ότι ετοιμάζει ήδη την επόμενη κίνηση της Εθνικής Τράπεζας και σύμμαχός του σε αυτό είναι η ισχυρή θέση του ομίλου και το γεγονός ότι η ΕΤΕ αποτελεί εν δυνάμει ελκυστικό στόχο για ισχυρές, ξένες, παγκόσμιας εμβέλειας τράπεζες. Την ίδια στιγμή, συνδυαστικά με τον ξένο καταλύτη, η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε άμεση εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, χωρίς να αποκλείεται στο σχήμα να ενταχθεί και η Τράπεζα Πειραιώς. Κινήσεις που θα δημιουργούσαν τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.
- Τράπεζα Πειραιώς: Την ίδια στρατηγική αναζήτησης ξένου ισχυρού κεφαλαιακά καταλύτη ακολουθεί και συμμερίζεται και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας χαιρέτισε το deal Alpha Bank, Eurobank και Κατάρ και εκτίμησε ότι θα συμβάλλει στην αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου και της οικονομίας. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας δύο ισχυρούς ξένους μετόχους – ένα τσέχικο και ένα ρωσικό fund – και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις. Όσο για τη φημολογία συγχώνευσης με την Εθνική, πηγές της Τράπεζας Πειραιώς υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική, ωστόσο «το deal θα ήταν φτωχό χωρίς τον καταλύτη».
- ΑΤΕ και μικρές: Εφόσον το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πουληθεί, το Δημόσιο παραμένει ως μέτοχος μόνο στην ΑΤΕ, η διοίκηση της οποίας υποστηρίζει ότι η τράπεζα θα μπορούσε να «σκουπίσει» τις μικρές (όπως η Τράπεζα Αττικής, η FBBank κ.ά.), δημιουργώντας, κατόπιν της εξυγίανσης, τον πολυπόθητο και τόσο διαφημισμένο από την κυβέρνηση δημόσιο τραπεζικό πυλώνα.