Αγώνας επιβίωσης για την ΑΤΤΙΚΑΤ

ΣΤΑ 42,7 ΕΚ. ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ

Σε… τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η ΑΤΤΙΚΑΤ του Πάνου Πανούση. Η εταιρία η οποία έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, βρίσκεται σε ένα «σκληρό παζάρι» για την επίτευξη σύναψης συμφωνίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οφειλές της στο πλαίσιο του άρθρου 99.    Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρίας αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 42,7 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εισηγμένη. Αιτία γι’ αυτήν, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της κατασκευαστικής αγοράς, είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές του Δημοσίου, αλλά και η γενικότερη οικονομική κατάσταση.
    Οι ενέργειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι, μεταξύ άλλων, ο περιορισμός των ελαστικών λειτουργικών δαπανών στο μέτρο που δεν επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία της και η προσπάθεια της εταιρίας σε έργα με υπεργολαβική μορφή.
    Παρά το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το τέλος εξαμήνου που ανέρχονται σε 47,88 εκατ. ευρώ, η εταιρία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της.
    Στο μεταξύ, οι προσδοκίες της για την καταβολή των οφειλών του Δημοσίου για εκτελεσθέντα έργα δεν φαίνεται να εκπληρώνονται, τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η Αττικάτ διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο περίπου 100 εκατ. ευρώ για έργα που έχει εκτελέσει.
    Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως, εκτός από τις οφειλές για κατασκευαστικές εργασίες, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό δημόσιο, και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, χρωστά στην εισηγμένη ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τη μίσθωση γραφειακών χώρων στο συγκρότημα Πολιτεία επί της λεωφόρου Μεσογείων 109-111, αφού τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010 είχε να της καταβάλει μισθώματα πολλών μηνών.
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com