Εξευτελιστική υποταγή Παπανδρέου σε Γερμανούς και Γάλλους

ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ

Πλήρη υποταγή στα κελεύσματα Γερμανίας και Γαλλίας για την εφαρμογή της τρέχουσας δέσμης μέτρων – και άλλων, που θα ανακοινωθούν μετά την επικύρωση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου – δήλωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το βράδυ με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, που του έθεσαν δρακόντιες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 7ης δόσης, επιβεβαιώνοντας ότι η αποδέσμευση της 6ης παραπέμπει σε πολιτική απόφαση των δυο μεγάλων δυνάμεων που ελέγχουν το διευθυντήριο της Ευρωζώνης.
Ο Παπανδρέου είπε «ναι σε όλα»: «Ναι» σε νέα μέτρα που θα αφορούν την περαιτέρω δομική συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και απολύσεις
ως πλήρη εφαρμογή του σχεδίου εσωτερικής υποτίμησης που επιδιώκουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα οι πιστωτές, χωρίς να αιτηθεί το παραμικρό που να αφορά την κοινωνική αποσυμπίεση στη χώρα αλλά και επιτοκιακές διευκολύνσεις προκειμένου να ελαφρυνθούν τα δανειακά βάρη.
    Για το θετικό αποτέλεσμα της τηλε-διάσκεψης προϊδέασε και ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Μια χρεωκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικό κόστος για την χώρα, την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, τόνισε χθες ο Επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Ολι Ρεν. «Θα ήθελα να πω κάτι σε όσους υπονοούν ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εκτός της Ευρωζώνης. Διαφωνώ έντονα. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα», είπε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδρίασε με θέμα την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τη στήριξη του ευρώ.
    «Όπως και να το δει κανείς, είναι απολύτως βέβαιο ότι μια χρεωκοπία ή/και έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικό οικονομικό και κοινωνικό και πολιτικό κόστος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, και της ΕΕ καθώς και τους διεθνείς εταίρους μας», τόνισε ο Ρεν, ο οποίος είπε επίσης ότι τα ευρωομόλογα, όποια μορφή και αν έχουν, θα πρέπει να συνοδεύονται από ενισχυμένη δημοσιονομική επιτήρηση.

«Οι δυο αυταπάτες»
    Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν στις αγορές, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν είπε ότι αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί ρεαλιστική λύση. Υπάρχουν δύο αυταπάτες για την Ελλάδα: Η πρώτη είναι ότι μπορεί να προχωρήσει σε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», είπε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Μάρκο Μπούτι. Η δεύτερη αυταπάτη είναι ότι τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας μπορούν να περιοριστούν εντός των εθνικών της συνόρων. «Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τεράστιος», πρόσθεσε.

Στη σκιά της υποβάθμισης των τραπεζών τους οι Γάλλοι