ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ, ΕΣΤΑΛΗ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή βρίσκεται πλέον η δικογραφία για το μεγάλο «φαγοπότι» στον ΕΟΤ, η οποία απεστάλη από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ν. Παντελή. Τα δύο πορίσματα των Επιθεωρητών του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αποτέλεσαν το εφαλτήριο της δικαστικής έρευνας και αφορούν τη διετία 2008-2009. Υπουργοί τότε στα υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού (που αφορούν οι παραβάσεις) ήταν ο Κώστας Μαρκόπουλος
και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αντίστοιχα.
Ακόμη, προκύπτουν ευθύνες συνολικά για 14 υπαλλήλους του ΕΟΤ, για τους οποίους ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του Οργανισμού την άσκηση πειθαρχικών διώξεων.
Σύμφωνα με τον Γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, που υπογράφει το δεύτερο πόρισμα, τη διετία 2008-2009, πληρώθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ για ταξίδια, που δεν αποδεικνύεται ότι έγιναν στην πραγματικότητα, χρεώθηκαν δαπάνες φιλοξενίας για άτομα που ήδη είχαν… φιλοξενηθεί, έγιναν 15 απευθείας αναθέσεις στην ίδια εταιρεία, ενώ συσσωρεύτηκαν χρέη από τις γιγαντιαίες δαπάνες δημοσίων σχέσεων.
Το πόρισμα «φωτιά»
Όργιο σπατάλης έχει διαπιστωθεί στο δεύτερο πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης υπογεγραμμένο αυτή τη φορά από τον γενικό επιθεωρητή, Λέανδρο Ρακιντζή. Το πόρισμα διαβιβάστηκε από τον επιθεωρητή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και από εκεί στη Βουλή, καθώς διαπιστώνονται ευθύνες για δύο πρώην υπουργούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, γίνονταν απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένες εταιρείες, παρότι προβλέπεται η διενέργεια διαγωνισμών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις λείπουν τα παραστατικά που δικαιολογούν συγκεκριμένα έξοδα στελεχών του ΕΟΤ για τη διετία 2008-2009, κόστισαν 1,617 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του κ. Ρακιντζή, σχεδόν όλο το έργο δόθηκε στην ίδια εταιρεία ταξιδιών, η οποία και έλαβε το 2008 το ποσό, ύψους 900.000 ευρώ και το 2009, 700.000 ευρώ. Όμως, εν συνεχεία, κατά τον έλεγχο δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν όλα τα τιμολόγια και τα σχετικά παραστατικά για τα παραπάνω ταξίδια οι ελεγκτές. Άρα – πρακτικά – δεν αποδεικνύεται από πουθενά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι έγιναν όλα όσα πληρώθηκαν.
Χωρίς διαγωνισμούς
Από εκεί και πέρα, στο πόρισμα αναγράφεται και η προμήθεια δώρων από τον ΕΟΤ, για λόγους δημοσίων σχέσεων, που κόστισαν 750.000 ευρώ και ανατέθηκαν σε μια εταιρεία χωρίς διαγωνισμό. Σύμφωνα με τον νόμο για την ανάληψη των έργων, άνω των 50.000 ευρώ, απαιτείται η διενέργεια διαγωνισμού. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε έτσι, αλλά με απευθείας ανάθεση σε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Το έργο ήταν μάλιστα «κομμένο» σε 15 συνεχόμενα έργα. Ήτοι έγιναν 15 απευθείας αναθέσεις στην ίδια εταιρεία, η μία μετά την άλλη. Οι προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών γίνονταν με απευθείας αναθέσεις, χωρίς να συντρέχουν λόγοι, που να δικαιολογούν την κατ’ εξαίρεση προσφυγή στη διαδικασία αυτή και ενώ, λόγω του ύψους της προκαλούμενης δαπάνης θα έπρεπε να έχει διενεργηθεί πρόχειρος ή ανοικτός διαγωνισμός.
Επίσης, τα πορίσματα επισημαίνουν παρατυπίες και στην αξιολόγηση των προσφορών για την κατασκευή των περιπτέρων του ΕΟΤ σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.
Ακόμη, κατά 48% αυξήθηκαν οι εγκεκριμένες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΤ το 2008, σε σχέση με το 2007. Συνολικά, στη διετία 2008-2009, η αύξηση ήταν της τάξεως του 32%. Παρά τη συνολική αύξηση των πιστώσεων, οι υποχρεώσεις που ανέλαβε ο ΕΟΤ για δημόσιες σχέσεις ξεπέρασαν σημαντικά τις σχετικές εγκεκριμένες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Οργανισμού. Αποτέλεσμα ήταν η συσσώρευση οφειλών, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ. Ακόμη, είχαν εγκριθεί δαπάνες φιλοξενίας, ενώ ήδη είχαν πραγματοποιηθεί και δεν αναφέρονται επαρκή στοιχειά για τους φιλοξενούμενους, καθώς και τον σκοπό της εν λόγω ενέργειας.
Και στελέχωση γραφείων
Επιπλέον, διαπιστώθηκε στελέχωση γραφείου από υπάλληλο διευθυντικών καθηκόντων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο οποίος κατά το ίδιο διάστημα απασχολείτο με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου, αμειβόμενος και από τις δύο θέσεις. Κάτι, που δεν προβλέπεται από τον νόμο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα επιρρίπτει ευθύνες εκτός από τους δύο πρώην υπουργούς και σε δυο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και σε 14 εργαζομένους του ΕΟΤ, οι υπογραφές των οποίων εμφανίζονται στις ελεγχόμενες αποφάσεις.
Όσον αφορά στο πρώτο πόρισμα που αφορούσε την ίδια χρονική περίοδο, ανέφερε ότι η διαφήμιση του ΕΟΤ, ξεπερνούσε κατά 76.387.188 ευρώ τις εγκεκριμένες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σχετικά με το προσωπικό, παρατηρήθηκαν έξοδα ταξιδιών και μετακινήσεων, χωρίς να είναι αναγκαίο, ενώ καταβάλλονταν και δαπάνες για τη μετακίνηση προσώπων. Πάντως και οι δύο πρώην υπουργοί έχουν αντιδράσει εντονότατα στην κατάθεση του πρώτου πορίσματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και πως δεν φέρουν ευθύνη.
Σύμφωνα με τον Γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, που υπογράφει το δεύτερο πόρισμα, τη διετία 2008-2009, τα ταξίδια κόστισαν 1,6 εκατ. ευρώ και ανατέθηκαν σε συγκεκριμένο γραφείο ταξιδιών, χωρίς να αποδεικνύουν ότι έγιναν!
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com