Τι παιχνίδι παίζεται με τις μετοχές των εταιριών που θα ξεπουληθούν;

Άρθρο της Γενικής Διευθύντριας - Εκδότριας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑ

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ ίσως είναι η τελευταία ελπίδα ανάκαμψης της πολυβασανισμένης χώρας μας και παράλληλα μείωσης του επικίνδυνου δημόσιου χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο  από το 22% του ΑΕΠ. Κι αυτό γιατί επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτή η φάμπρικα που ξεκίνησε επί Παπακωνσταντινου και όπως φάνηκε προχθές  συνεχίζεται με τη φοροκαταιγίδα την οποία ανακοίνωσε ο νέος “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν το βάρος της συμφοράς να σηκώνουν επί μονίμου βάσεως οι μικρομεσαίο. Δεν είναι επίσης δίκαιο επειδή το δημόσιο δεν μπορεί να εντοπίσει τους παράνομους να την πληρώνουν πάντα οι νόμιμοι.
Ας τρέξουν λοιπόν με τις ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση Παπανδρέου για να πάρει την προηγούμενη δόση δεσμεύτηκε για αποκρατικοποιήσεις ενώ ο προϋπολογισμός του 2011 προέβλεπε ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν εισπραχθεί 4 δισ. ευρώ σε σύνολο 5,5 δισ. ευρώ το 2011 και 6 δισ. ευρώ το 2012. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τίποτα ουσιαστικό στο μέτωπο αυτό. Μόνο κάποιοι σύμβουλοι επιλέχθηκαν και γενικά δίνεται η εντύπωση πως τα πράγματα καθυστερούν αδικαιολόγητα.
Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων βέβαια είναι πολύ λεπτό και χρειάζεται ευέλικτους χειρισμούς. Λέμε ναι στις αποκρατικοποιήσεις αλλά προς το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών όχι προς το συμφέρον των όποιων επενδυτών, Κι εδώ προκύπτει και το πρόβλημα. Έτσι όπως κατάντησαν την Ελλάδα μας οι κκ Παπανδρέου και Παπακωνσταντινου όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με δηλώσεις του τύπου “Τιτανικός” η εικόνα που έχει δημιουργηθεί προς τα έξω είναι πως η Ελλάδα ξεπουλάει σε τιμή ευκαιρίας τα ασημικά της. ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ....
Η εικόνα αυτή όμως είναι άκρως αρνητική καθώς κάθε κοινός νους μπορεί να αντιληφθεί πως δεν αποκλείεται όσοι επενδυτές έρθουν για τις ελληνικές ΔΕΚΟ ή για άλλες επιχειρήσεις που το Δημόσιο έχει ακόμη υψηλό ποσοστό, θα επιδιώξουν να τις αγοράσουν αντί πινακίου φακής! Οταν η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει δημιουργήσει την εικόνα του απόλυτου ξεπουλήματος ,σε τέτοιο σήμείο μάλιστα που ακόμη και οι Τούρκοι μας περιπαίζουν λέγοντας πως έχουμε βάλει ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ στην πατρίδα μας ,οι κίνδυνοι για μη ασύμφορες συμφωνίες στο πόδι είναι παρα πολλοί.
Οι ελληνικές εταιρείες όμως αξίζουν πολλά. Ακόμη και οι παρηκμασμένες, ακόμη και οι προβληματικές. Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί η συστηματική απαξίωσή τους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα και την κατακόρυφη πτώση της αξίας τους στη χρηματιστηριακή αγορά.
Την εβδομάδα που τελειώνει δόθηκε στη δημοσιότητα μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της ΕΣΕΕ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει και την κατρακύλα των τιμών των μετοχών των περισσοτέρων υπό ιδιωτικοποίηση εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία  της έρευνας καταδεικνύουν την τεράστια πτώση που έχει σημειώσει η χρηματιστηριακή αξία «κολοσσιαίων» εταιρειών (ΔΕΚΟ) που ανήκουν στο Δημόσιο, κερδοφόρων και μη, κατά την διάρκεια της διετίας 2009-2011, όπως: του ΟΤΕ (-49%), του ΟΠΑΠ (-46%) αλλά και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (-84%) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (-71%).
Το συμπέρασμα είναι απλό: η πώληση του μεριδίου που έχει το Δημόσιο σε αυτές τις εταιρείες την παρούσα χρονική περίοδο, μόνο συμφέρουσα δεν πρόκειται να αποδειχθεί για την χώρα μας, ενώ η διατήρηση των πλειοψηφικών πακέτων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ. που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο  όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες δεν σημαίνει τίποτε απολύτως στην πράξη.
Το ερώτημα είναι επίσης απλό: Θα πουλήσουμε κοψοχρονιά τα φιλέτα και τις υπολοιπες επιχειρήσεις μονο και μονο για να κάνουμε το χατήρι των δήμιων μας; Οι ξένοι έχουν συγκεκριμένο σχέδιο από ό,τι φαίνεται και αυτό φάνηκε κι από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφανγκ Σόιμπλε, την περασμένη εβδομάδα όταν αναίσχυντα μας είπε δώστε μας τον ήλιο σας για να σας δώσουμε λεφτά. Με λίγα λόγια οι ξένοι επιδιώκουν να “δαγκώσουν” την Ελλάδα και να εκμεταλλευτούν όλες τις πλουτοπαραγωγικε΄ς πήγές μας, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τόσα χρόνια μας “δάγκωναν” με τα εξοπλιστικά τώρα άλλαξαν βιολί...  
Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει πως δεν σταματάει πουθένα και ξέρει να κοροιδεύει το λαό. Οταν ήταν αντιπολίτευση έβγαιναν τα στελεχη του στα μίντια της διαπλοκής και κράυγαζαν γιατί η ΝΔ πούλησε ποσοστό του ΟΤΕ. Οι “πρασινοφρουροί” ξεσπάθωναν λέγοντας πως όταν το κόμμα τους γίνει κυβέρνηση θα έπαιρνε πίσω τον Οργανισμό γιατί όπως υποστήριζαν η ΝΔ τον ξεπούλησε αφού η συμφωνία έκλεισε με τιμή μετοχής του ΟΤΕ γύρω στα 25. Σήμερα όμως που η τιμή της μετοχής έχει πέσει σε μονοψήφια επίπεδα ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν στα αλήθεια ό,τι απέμεινε από τον Οργανισμό.
Το παιχνίδι που παίζεται με τις μετοχές των εισηγμένων δημιουργεί προβληματισμό. Δεν “ψαρώνει” κανείς από τις μικρές ανόδους των τελευταίων ημερών κυρίως μετά τον ανασχηματισμό.
Τι σημασία έχει αν στη χρηματιστηριακή αγορά αυξήθηκε για μια-δυο μέρες το ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών όταν παρατηρώντας τις μεταβολές στη συνολική αξία των εισηγμένων εταιριών, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, διαπιστώνουμε μια διαρκή και ευμεγέθη μείωσή τους, καθώς από τα 7,9 περίπου δις ευρώ στα οποία ανερχόταν η αξία τους το 2009 αυτή κατρακύλησε μέσα σε μία δεκαετία, δηλαδή κατά τη διάρκεια του 2011, στα 3,6 δις εμφανίζοντας μία κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 53,81%.
Κάτι τρέχει λοιπόν με τις μετοχές των εισηγμένων...Άρχισαν μάλιστα να μας ζώνουν τα φίδια όταν προχθές κατά τη συνέλευση του ΟΤΕ, μέτοχοι, διοίκηση και εργαζόμενοι κατήγγειλαν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη μετοχή του.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ-ΟΤΕ άφησαν αιχμές για παιχνίδια με τη μετοχή του Οργανισμού, θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους και οι μέτοχοι αναφερόμενοι σε κερδοσκοπικές πρακτικές που οδήγησαν τη μετοχή του ΟΤΕ λίγο παραπάνω από τα 6 ευρώ.
Ναι λοιπόν στις αποκρατικοποιήσεις προς ανακούφιση των ασθενέστερων και ενίσχυση των κρατικών ταμείων αλλά αυτό δεν σημαίνει  πως θα πιαστούμε και κορόιδα... Θα πρέπει να επιδιώξουμε να πουλήσουμε όταν πρέπει και όπως πρέπει αλλά κυρίως να εισπράξουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε από τα -λεγόμενα-ασημικά μας.