Αλλάξανε τα πλάνα του…

ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 
ΠΗΡΕ Η ΑΜΚ ΤHΣ MIG

Η κακή συγκυρία φρενάρει τον Βγενόπουλο, που περιμένει και επανασχεδιάζει

Η επίσημη ανακοίνωση
    «Το Δ.Σ. της MIG αποφάσισε την ανάκληση της προγενέστερης απόφασής του περί αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που λειτουργεί αποτρεπτικά και για την άντληση νέων κεφαλαίων, αλλά και για τη διενέργεια νέων επενδύσεων. Το θέμα θα επανεξεταστεί από τον Σεπτέμβριο, αφού συνεκτιμηθούν οι μέχρι τότε εξελίξεις που θα καθορίσουν και την περαιτέρω στρατηγική της Εταιρείας».
Ένα εικοσιτετράωρο πριν από την κίνηση του πρωθυπουργού που άλλαξε τα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη της χώρας και κατ’ επέκταση σε όλη τη διαχείριση της ελληνικής χρεοκοπίας, η MIG αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου παρ’ ότι την είχε εξαγγείλει και θεωρείτο δεδομένη.
    Υπό άλλες συνθήκες, η κίνηση αυτή θα προκαλούσε πολλά ερωτηματικά, καθώς ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει επανειλημμένα αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν υποχωρεί καθόλου εύκολα σε ό,τι αποφασίζει. Όμως η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι πλέον χειρότερη και από… κινούμενη άμμο! Την ώρα που τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης θέτουν το εκβιαστικό ερώτημα για το αν «Η Ελλάδα είναι η νέα Lehman Brothers, και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενδιαφέρεται προσωπικά προκειμένου να βρεθεί μια λύση σωτηρίας για τη χώρα, κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχει παγκοσμίως κάποιος επενδυτής που θα σκεφτόταν να επενδύσει. Δεδομένης της δυσκολίας χρηματοδότησης ακόμη και των τραπεζών – οι οποίες κινούν τα νήματα σε όλες τις οικονομίες του κόσμου-, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο μέτοχοι ή ακόμα και επενδυτικά κεφάλαια (funds) να πραγματοποιήσουν τώρα ένα τέτοιο άνοιγμα – ακόμη και αν υπάρχει μια ισχυρή «ομπρέλα προστασίας» σαν αυτή του ομίλου της Marfin Investment Group. Έτσι, ορθά ο Ανδρέας Βγενόπουλος τηρεί στάση αναμονής, δεν βιάζεται να κάνει κάποια κίνηση – και μάλιστα τέτοιου μεγέθους -, καθώς οι περιστάσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και σωστό σχεδιασμό.

Ο έως τώρα σχεδιασμός
    Η MIG είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 256,7 εκατ. ευρώ με την έκδοση 1 νέας για κάθε 3 παλαιές στην τιμή του 1 ευρώ. Παράλληλα, θα προχωρούσε εν ευθέτω χρόνω στην υλοποίηση μετατρέψιμου ομολογιακου δανείου 684,7 εκατ. ευρώ με την έκδοση 2 ομολογιών για κάθε 3 μετοχές.
    Η προφανής «άποψη της αγοράς» στο άκουσμα της είδησης είναι ότι οι μέτοχοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου σε αυτή την φάση, κι έτσι η διοίκηση της MIG έκανε ένα βήμα πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Dubai ήταν θετικό αρχικά στην αύξηση, ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο IRF εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τον χρόνο και όχι για το ύψος της υλοποίησης της αύξησης, όπως και άλλοι επενδυτές.
    Το Dubai ελέγχει το 17,28% της MIG, το IRF 13,88%, 2,7% κατέχει η Marfin Popular Bank, ένα 19,6% βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, ενώ οι μικρομέτοχοι κατέχουν το 45,3%. Σε αυτή την συγκυρία οι επενδυτές είναι προφανώς προβληματισμένοι για το αν θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στην Ελλάδα, πόσω δε μάλλον οι ξένοι. Υπάρχει όμως και η «άλλη άποψη»: σύμφωνα με επενδυτικούς κύκλους που γνωρίζουν από κοντά τις εξελίξεις στη MIG, η βασική αιτία της αναβολής δεν ήταν κυρίως η συμμετοχή των επενδυτών. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, η MIG διαθέτει κεφάλαια 2,1 δις ευρώ και ρευστότητα 497 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, τα 256,7 εκατ. ευρώ της αμκ δεν θα έκαναν μεγάλη διαφορά.

Ξέρει καλά από άμυνα
    Προφητική ήταν η δήλωση του Ανδρέα Βγενόπουλου πριν από μερικούς μήνες. Τότε είχε υποστηρίξει ότι, κατά τη διάρκεια της τριετίας 2008-2009-2010 και εξαιτίας της κρίσης, η MIG υιοθέτησε μια αμυντική στρατηγική δίδοντας προτεραιότητα σε μερίδια αγοράς, διατήρηση και επαύξηση της ηγετικής θέσης των θυγατρικών της εταιρειών, συγκράτηση του κόστους και εξορθολογισμού του χαρτοφυλακίου της και παράλληλα διατήρηση μεγάλης κεφαλαιακής επάρκειας.
    Όπως υποστήριξε – και αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα την οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε-, η στρατηγική αυτή αποδείχθηκε σωστή διότι, παρά τη φυσιολογική μείωση της αξίας της καθαρής της θέσης, η εταιρεία διατήρησε τις ισχυρές βάσεις που χρειάζονται για να εκμεταλλευθεί την αλλαγή του οικονομικού κύκλου και να αποκαταστήσει την πραγματική αξία των επενδύσεών της. Αυτό βέβαια που δεν είχε προβλέψει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, όπως και κανένας γκουρού των αγορών και των πολιτικών εξελίξεων, είναι το πού θα τελειώσει ο αποκαλούμενος «καθοδικός κύκλος». Η… γραμμή, πάντως, που έχει δώσει στα υψηλόβαθμα στελέχη του είναι ότι όταν θα μπούμε στην τελευταία περίοδο του καθοδικού κύκλου (ακόμα, δυστυχώς, δεν έχει έρθει), οι επενδυτικές ευκαιρίες θα είναι πολύ μεγάλες. Προς το παρόν, σιγή ασυρμάτου!

«Πόρτα» στις αποκρατικοποιήσεις
    Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, ο στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης Βγενόπουλου ήταν να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες αναλυτικά σας παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστός, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, η MIG άλλαξε γραμμή πλεύσης, καθώς θεωρεί ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί ακόμη και να αποτύχει, αφού το ρίσκο που θα αναλάβει ένας επενδυτής σε μια χώρα που οικονομικά και πολιτικά είναι έωλη θα είναι τεράστιο. Μάλιστα, το κάνει αυτό, καθώς δεν διαβλέπει κάποιο ιδιαίτερο momentum από τις αποκρατικοποιήσεις.
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com