ΙΟΥΛΙΑΝΑ: Ακροδεξιοί αγανακτισμένοι εισβάλουν στη Βουλή...

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ 
ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ

Επιχείρησαν να δημιουργήσουν κλίμα αναταραχής με στόχο την υπονόμευση της ομαλότητας και των δημοκρατικών εξελίξεων

Μια βραδιά Ιουλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο υποψήφιος δήμαρχος της «εθνικοφρόνου παρατάξεως», Γ. Πλυτάς, πραγματοποιούσε την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση.
    Οι δημοτικές εκλογές της μεθεπομένης ήταν η πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση, μετά τη συντριβή της ΕΡΕ και τον θρίαμβο της ΕΚ του Γ. Παπανδρέου τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Όπως όλα έδειχναν – και αποδέχτηκε – στα αποτελέσματα τους
θ’ αποτυπωνόταν ξανά η παλλαϊκή απαίτηση για ομαλότητα και δημοκρατικές αλλαγές.
    Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, μερικές εκατοντάδες έξαλλοι ξεχύθηκαν στους γύρω δρόμους, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του «λαϊκού μετώπου» και υπέρ του Κ. Καραμανλή. Προκειμένου να μην υπάρξει περίπτωση… σύγχυσης ταυτοτήτων φρόντισαν να κραδαίνουν και προσωπογραφία του.
    Προκαλώντας υλικές μικροζημιές και αψιμαχώντας με αστυνομικές δυνάμεις διαλύονταν και ανασυγκροτούνταν μετά από λίγο. Μερικές ομάδες διαδηλωτών (συνολικά υπολογίζεται από τις εφημερίδες ότι αποτελούνταν από 200-300 άτομα) φθάνουν έως το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Τίποτε δεν εμποδίζει λίγες δεκάδες να εισβάλουν στο κτίριο της Βουλής από την κύρια είσοδο.
   
    «Τρομοκράτες». Όρμησαν στους διαδρόμους και προς την είσοδο της αίθουσας συνεδριάσεων, όπου συζητιόταν εκείνη την ώρα το Κυπριακό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που βλέπουν το φως την επόμενη μέρα, από τους «τραμπούκους», «μπράβους της ΕΡΕ», «βάνδαλους» και «τρομοκράτες» (χαρακτηρισμοί των δημοκρατικών εφημερίδων), πολλοί κρατούσαν ρόπαλα και μαχαίρια.
    Εκεί «είχαν φτάσει και παρεμβληθή μεταξύ της θύρας του Κοινοβουλίου και του επιτιθεμένου όχλου ολιγάριθμοι αστυφύλακες και παρατυχόντες.
    Η αυτοσχέδιος αυτή φρουρά του απεικαλουμένου με κατάλυσιν Κοινοβουλίου και του πολιτεύματος προσεπάθησε να τους αναχαιτίση. Ακολούθησε μάχη σώματος με σώμα εις την οποίαν ενεπλάκησαν και οι βουλευταί, οι οποίοι εξήρχοντο από την αίθουσαν…».

Από τις συμπλοκές μπροστά στην είσοδος της αίθουσας συνεδριάσεων τραυματίστηκαν βουλευτές της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΑ

    Οι εισβολείς απωθήθηκαν, τελικά, από τους διαδρόμους και το κτίριο. Πίσω τους άφησαν τραυματίες δέκα περίπου βουλευτές κι άλλους που βρέθηκαν στο «πεδίο της μάχης», ενώ τρεις δεκάδες από τους πρωταγωνιστές συνελήφθησαν. Οι συμπλοκές στη Βουλή διήρκεσαν περίπου μία ώρα και τα επεισόδια συνεχίστηκαν για λίγο έξω από το κτίριο.
    Στους συλληφθέντες (ανάμεσά τους και ο νεαρός τότε δημοσιογράφος – λογογράφος και υποψήφιος σύμβουλος στο εθνικόφρον ψηφοδέλτιο Ρένος Αποστολίδης που πρωταγωνιστούσε στην εισβολή) θ’ απαγγελθούν βαρύτατες κατηγορίες. Μερικές διογκωμένες κι ορισμένες πομπώδεις, όσο και φαιδρές, που θα δώσουν τροφή αρκετές μέρες στις εφημερίδες μέχρι τη δίκη (24 απ’ όσους παραπέμφθηκαν θα καταδικαστούν σε φυλάκιση μέχρι 2,5 χρόνων).
   
    Οργανωμένη ενέργεια. Αν και δεν προκύπτει ότι η εισβολή ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για «διάλυση της Βουλής και κατάλυση των αρχών» οι δημοκρατικές εφημερίδες, όπως το «Έθνος» και η «Ελευθερία», επέμεναν να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για: «κατευθυνόμενη και οργανωμένη ενέργεια, την οποία προσχεδίασαν καθάρματα και εχρησιμοποίησαν ως εκτελεστικά όργανά των άλλα καθάρματα. Οι εισβολείς δεν ήταν ούτε ευέξαπτοι νέοι, ούτε αγανακτισμένοι εθνικόφρονες… Ήταν ενεργούμενοι συνωμοσίας…».
    Η Αριστερά, καταγγέλλοντας «τις βαρβαρότητες, τους βανδαλισμούς και τις βιαιοπραγίες», επεσήμανε ότι όλα αυτά διαδραματίζονται με φόντο το ΟΧΙ, που είχε πει ο Γ. Παπανδρέου στον Αμερικανό πρόεδρο Λ. Τζόνσον για το Κυπριακό. «Μην το θεωρήσετε παραδοξολόγημα, έλεγε ο εκπρόσωπος της ΕΔΑ Η. Ηλιού. Αδίστακτοι υπήρξαν πάντοτε οι ισχυροί, όταν ηθέλησαν εναντίον του λαού να επιβάλουν την πολιτικήν των…».