ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ 2009: 4 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΟΛΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ; ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ «ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ» ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΜΑΣ;
Είναι μικρά, έξυπνα, εξελίσσονται συνεχώς κι εξαπλώνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Μέσα σε μια δεκαετία κατέκτησαν ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Θεωρούνται ως «η τελευταία εφεύρεση της αγένειας», σύμφωνα με τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Αμερικανού χρονικογράφου Ντ. Χ. Μοντφλέρ, αλλά όμως οι περισσότεροι δεν κάνουμε βήμα χωρίς αυτά.
Ο λόγος για τα κινητά τηλέφωνα, μια εφεύρεση που έφερε πραγματική επανάσταση στον τρόπο της επικοινωνίας μας. Τα κινητά τηλέφωνα μας απελευθέρωσαν από το χώρο και τη σκλαβιά των καλωδίων. Δημιούργησαν ένα νέο κύμα τηλεπικοινωνιακής κουλτούρας, που βασίζεται στα SMS, MMS, τις τηλε-φωτογραφίες, τις συνδέσεις με Internet εν κινήσει και τις on line πληροφορίες, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Σήμα κατατεθέν του διαρκώς επιταχυνόμενου καπιταλισμού τα κινητά τηλέφωνα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ως πανάκριβα εργαλεία των επιχειρηματιών και των πλουσίων, για να καταλήξουν στις μέρες μας ένα φθηνό τεχνολογικό προϊόν μαζικής κατανάλωσης. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια συσκευές, ενώ στα περισσότερα σπίτια θα βρει κανείς πλέον δύο με τρία κινητά τηλέφωνα. Τα χρησιμοποιούν οι πάντες, ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού. Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρήστες τους και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς….
Καθόλου παράξενο λοιπόν που τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται στο επίκεντρο, όχι μόνον των επιστημόνων, αλλά και των συνωμοσιολόγων, που έχουν υποκύψει στην «παράνοια της υψηλής τεχνολογίας». Δεν είναι μόνον ο φόβος των επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης. Οι συνωμοσιολόγοι πάνε ακόμη μακρύτερα, κάνοντας λόγο για συνεχή παρακολούθηση μέσω κινητών τηλεφώνων, για έλεγχο του νου, ακόμη και για καταστροφή του «αιθερικού» μας σώματος!
Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΝΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ
Η έκρηξη της χρήσης των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να αποτελεί τον πυροκροτητή μιας εκπληκτικής τεχνολογικής και πολιτιστικής επανάστασης, που ούτως ή άλλως αλλάζει το επικοινωνιακό πρόσωπο του κόσμου μας, αν δεν υπήρχε και η σκοτεινή της πλευρά. Και η σκοτεινή πλευρά είναι πως τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι καθόλου μα καθόλου αθώες συσκευές τηλεπικοινωνίας. Έχουν μια σειρά από επικίνδυνες παρενέργειες στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στις παρενέργειες που έχουν στις ανθρώπινες σχέσεις (π.χ. γνωριμίες, καυγάδες και χωρισμοί μέσω SMS), ούτε και στο γεγονός ότι αποτελούν στην ουσία «ηλεκτρονικά λουριά», που έχουν καταργήσει την ιδιωτικότητα, για μια σειρά από επαγγελματίες. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό: Τα κινητά τηλέφωνα βλάπτουν σοβαρά την σωματική και ψυχική υγεία μας!
Μια σειρά από έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, κατέληξαν στο δυσάρεστο συμπέρασμα πως τα κινητά τηλέφωνα έχουν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό θεωρείται η ισχυρή μικροκυμματική ακτινοβολία που εκπέμπουν. Αυτή η ακτινοβολία έχει θερμικές και μη θερμικές επιδράσεις στους ζωντανούς ιστούς και στα κύτταρα, οι οποίες και προκαλούν βλάβες στην υγεία μας. Βλάβες που είναι αθροιστικές, προσβάλλουν ιστούς και όργανα του σώματός μας, με πρώτο και καλύτερο τον εγκέφαλό μας, και πλήττουν ακόμη και το DNA μας!
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ;
Έναν αιώνα μετά την εκπομπή του πρώτου ηλεκτρομαγνητικού σήματος και ο πλανήτη μας έχει κατακλυστεί από τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, τις βλαβερές επιπτώσεις των οποίων μόλις αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε. Το πρόβλημα πηγάζει από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση, που είναι αόρατη και προέρχεται σχεδόν από κάθε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιούμε. Η ηλεκτρορύπανση αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Μέχρι πρόσφατα οι ανησυχίες για την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης εστιάζονταν κυρίως στους ηλεκτρικούς πυλώνες υψηλής τάσης, στα ραντάρ και γενικώς στους σταθμούς ραδιεκπομπών. Όμως, εδώ και μια δεκαετία περίπου, οι ανησυχίες εστιάζονται σε μια μικρή συσκευή, που δισεκατομμύρια άνθρωποι τη φέρνουν καθημερινά στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους: το κινητό τηλέφωνο. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων από δισεκατομμύρια πλέον ανθρώπους έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς του βιοηλεκτρομαγνητισμού ως το «μεγαλύτερο ιατρικό πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας». Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί στην υγεία μας. Ούτε καν υποψιαζόμαστε τις επιπτώσεις που έχει και θα έχει η συνεχής εκπομπή μικροκυματικής ακτινοβολίας τόσο κοντά στον εγκέφαλό μας. Το σίγουρο είναι πως σύντομα θα δούμε να ξεπηδούν νέες, άγνωστες νευροψυχικές ασθένειες, ψυχολογικές διαταραχές και εκφυλιστικές νόσοι, ενώ ο καρκίνος του εγκεφάλου θα γίνει μια συνηθισμένη αιτία θανάτου ακόμη και στις νεαρές ηλικίες. Βρισκόμαστε μήπως λίγο πριν το ξέσπασμα της μεγαλύτερης νευροψυχολογικής και όχι μόνον επιδημίας του 21ου αιώνα;
ΕΚΡΥΒΑΝ ΓΙΑ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
Οι επιστημονικές έρευνες σχετικά με τις βλάβες που προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα είναι αφοπλιστικές και τα στοιχεία είναι πλέον συντριπτικά. Βέβαια αυτές οι έρευνες δεν λένε κάτι το καινούργιο. Ήδη από το μακρινό 1976, δηλαδή 32 χρόνια πριν (!), οι ειδικοί γνώριζαν ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου! Τη χρονιά εκείνη, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, και πολύ πριν η σύγχρονη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας προωθηθεί στο ευρύ κοινό, οι επικεφαλείς της αμερικανικής κατασκοπείας κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ειδικές σοβιετικές στρατιωτικές μελέτες που αποδείκνυαν ότι η μικροκυματική UHF ακτινοβολία, που εκπέμπεται και από τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, καρδιοπάθειες, αιματολογικά προβλήματα ακόμη και καρκίνο. Και ο συγκεκριμένος τύπος ακτινοβολίας που οι επιστήμονες μελέτησαν επισταμένα περιλαμβάνει τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα σημερινά κινητά τηλέφωνα: τις συχνότητες δηλαδή ων 900 και 1.800 ΜHz. Οι σοβιετικές έρευνες της δεκαετίας του 1960 και 1970 ήταν πολύ εμπεριστατωμένες – γι’ αυτό και οι Σοβιετικοί είχαν νομοθετήσει 10 φορές χαμηλότερα όρια επικινδυνότητας της μικροκυματικής ακτινοβολίας σε σχέση με τους Δυτικούς – και διασταυρώθηκαν από αντίστοιχες έρευνες που έγιναν από επιστήμονες της Δύσης. Οι έρευνες αυτές απέδειξαν πως π.χ. αρουραίοι που υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία λιγότερη από το ένα εκατοστό της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, έπαθαν σοβαρές εγκεφαλοπάθειες. Άνδρες που εκτίθενται σε μικροκυματική ακτινοβολία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοπάθειες. Εργαζόμενοι εκτιθέμενοι στην ίδια μορφή ακτινοβολίας ανέπτυξαν προκαρκινικά κύτταρα, ενώ άλλοι υπέφεραν από απώλειες μνήμης και πονοκεφάλους, ταυτόσημους με εκείνους που πλήττουν τους χρήστες κινητών τηλεφώνων σήμερα.
Δικαιολογημένη λοιπόν η αγανάκτηση του Άλασντερ Φίλιπς, της Ένωσης Καταναλωτών Powerwatch, που δήλωσε τον Μάρτιο του 2008 οργισμένος: «Είναι απίστευτο ότι παρενέργειες των κινητών τηλεφώνων, που τώρα αμφισβητούνται από τη βιομηχανία κινητών, αποδείχθηκαν και κατεγράφησαν πριν από 32 χρόνια!».
ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ
Τα κινητά τηλέφωνα είναι πηγές μικροκυματικής ακτινοβολίας. Από την κεραία τους στέλνουν και αποδέχονται ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Το πρόβλημα με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι η βλαβερή επίδραση αυτών των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, όταν εκπέμπονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και, επιπλέον, ότι η πηγή της ακτινοβολίας βρίσκεται ακριβώς στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού μας….
Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι τα κινητά τηλέφωνα συνιστούν στην εποχή μας την κυριότερη πηγή ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης. Κι αυτό είναι κάτι που οι εταιρείες, που κατασκευάζουν και εκμεταλλεύονται αυτές τις συσκευές, δεν μπορούν να κρύψουν ή να συγκαλύψουν. Οι σχετικές έρευνες κυρίως οι ανεξάρτητες, αλλά και κάποιες κυβερνητικές, είναι καταπέλτης γι’ αυτό το θέμα. Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τις τυχόν αρνητικές επιδράσεις τους στην υγεία των χρηστών τους, αποφάσισε τον Απρίλιο του 2000 μια κυβερνητική επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας, που επιβεβαίωσε ότι η χρήση των κινητών είναι γενικώς επικίνδυνη. Το σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου του 2000 στην εφημερίδα Observer και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.
Ο επικεφαλής της 12μελούς επιτροπής, Γουίλιαμ Στιούαρτ, επέμενε στη δημοσιοποίηση της απόφασης με το σκεπτικό ότι, μολονότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική επιστημονική απόδειξη ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν αρρώστιες στους χρήστες τους, ωστόσο θα πρέπει ο κόσμος να είναι επιφυλακτικός σχετικά με την παρατεταμένη χρήση τους: «Ο κόσμος πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει. Για την ώρα πάντως βρίσκεται στο σκοτάδι», έγραψε η βρετανική εφημερίδα. Τον ίδιο μήνα το μηνιαίο περιοδικό Which? Ανέφερε ότι το hands-free κινητό τηλέφωνο, που υποτίθεται ότι είναι σχεδιασμένο για να προστατεύει τους χρήστες από την ακτινοβολία, στην πραγματικότητα διοχετεύει τριπλάσια ποσότητα της στον εγκέφαλό τους!
ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ»
Στη Βρετανία δρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 κι ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους των κινητών τηλεφώνων, ο ειδικός στη νέα επιστήμη του βιοηλεκτρομγνητισμού Ρότζερ Κόγκχιλ, που υποστηρίζει πως ακόμη και μια μικρή έκθεση στην ακτινοβολία αυτών των συσκευών είναι ύποπτη για πρόκληση μοιραίων βλαβών στον εγκέφαλο. Για τον ίδιο τα κινητά τηλέφωνα είναι από τις πιο επικίνδυνες ακτινοβολούσες συσκευές που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος και ότι θα έπρεπε να υπάρχει πάνω τους προειδοποιητικό σήμα κινδύνου, όπως ακριβώς και στα πακέτα των τσιγάρων: «Η Χρήση των Κινητών Τηλεφώνων Βλάπτει Σοβαρά την Υγεία».
Για τον Ρότζερ Κόγκχιλ, που διαθέτει ανεξάρτητο εργαστήριο στο Gwent της Αγγλίας, είναι ζήτημα χρόνου για να καθιερωθεί στην παγκόσμια ιατρική ορολογία η φράση «σύνδρομο χρήσης κινητού τηλεφώνου». Ποιο είναι όμως το σύνδρομο του κινητού; Τα συμπτώματα του ξεκινούν από έναν απλό πονοκέφαλο και φτάνουν μέχρι τη διαταραχή της ψυχικής ισορροπίας! Περίπου το 40% των χρηστών κινητού τηλεφώνου παραπονιούνται ότι υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους, ενώ οι περισσότεροι ανακαλύπτουν, έπειτα από μια ημέρα συχνής χρήσης της συσκευής, ότι έχουν έντονο πονοκέφαλο. Οι συχνοί χρήστες αυτών των συσκευών διακατέχονται από ένα αίσθημα μόνιμης κούρασης και αδυναμίας. Οι πιο άτυχοι από αυτούς, έπειτα από 1-2 χρόνια, μπορεί ν’ αρχίσουν ν’ αναπτύσσουν λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου…
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα εκπεμπόμενα μικροκύματα προκαλούν βλάβες στα λευκοκύτταρα, που λειτουργούν ως «φύλακες-άγγελοι» της υγείας μας καθώς καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Ο Κόγχιλ ισχυρίζεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ελέγχεται από φυσικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία εκπέμπονται από το σώμα. Πιστεύει ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα προκαλεί διαταραχές στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ανθρώπου, εμποδίζοντας έτσι τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο ειδικός στο βιοηλεκτρομαγνητισμό Βρετανός βιολόγος υποστηρίζει πως έχει αδιάσειστα στοιχεία που ενοχοποιούν τα κινητά τηλέφωνα: «Στο εργαστήριο μου απέδειξα ότι έπειτα από 7,5 ώρες έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών παρατηρούνται σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μέρα μετά την έκθεση στην ακτινοβολία η ικανότητα αντίστασης αυτών των κυττάρων πέφτει κατακορύφως και τη δεύτερη μέρα μόνο το 13% των λευκών αιμοσφαιρίων μπορούν να θεωρηθούν «μάχιμα».
Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, σχεδόν το 15% των χρηστών χρησιμοποιούν το κινητό τους για περισσότερα από 20 λεπτά την ημέρα, ενώ το 1,8% το χρησιμοποιούν για περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. στην Ελλάδα, όπου τα κινητά υπολογίζονται σε πάνω από 12.000.000, περίπου 200.000 άνθρωποι «πυροβολούν» καθημερινά τον εγκέφαλό τους με μεγάλη δόση επικίνδυνης ακτινοβολίας, ενώ άλλο 1.000.000 βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η υγεία τους είναι συνεχώς εκτεθειμένη στη βλαβερή επίδραση των μικροκυμάτων που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Οι εφημερίδες γνωρίζουν πολύ καλά πως ο φόβος «πουλάει». Σποραδικά εμφανίζονται σε εφημερίδες διαφόρων χωρών τίτλοι όπως Το Κινητό Τηλέφωνο Σκότωσε τον Άνδρα μου, κάνοντας τον καθένα που χρησιμοποιεί κινητό να φοβάται. Και σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι φόβοι δεν είναι αδικαιολόγητοι. Το Φεβρουάριο του 1999 μια μελέτη, που δεν βγήκε ποτέ στο φως της δημοσιότητας, υποστήριξε ότι τα κινητά προκαλούν απώλεια μνήμης στον χρήστη τους. Μόνον ανεξάρτητες έρευνες, από επιστήμονες και εργαστήρια που δεν επηρεάζονται από κολοσσούς όπως η Motorola και η Nokia, μίλησαν ανοιχτά για βλάβες στο DNA και στον εγκέφαλο των χρηστών κινητών τηλεφώνων. Ήδη από το 1995 ο Χένρι Λαή, του Πανεπιστημίου του Σηάτλ, πραγματοποίησε έρευνες που έδειχναν ότι το DNA των εγκεφάλων των ποντικιών, που είχαν εκτεθεί σε μικροκυματική ακτινοβολία, είχε υποστεί σημαντικές βλάβες, παρόμοιες μ’ αυτές που προκαλούν οι τοξικές ουσίες ή οι ισχυρές δέσμες των ακτινών Χ. «Αν αυτό είναι σωστό, τότε θα πρέπει ν’ αλλάξουμε απόλυτα τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις ακτινοβολίες», είπε ο Τζόζεφ Ρότι, ειδικός στην ογκολογία των ακτινοβολιών του Πανεπιστημίου του Σάιντ Λούις.
Το 1997 μια άλλη «έρευνα-βόμβα» ήρθε να ταράξει τα νερά. Ερευνητές του Βασιλικού Νοσοκομείου της Αδελαϊδας στην Αυστραλία ξόδεψαν 18 μήνες βομβαρδίζοντας ποντίκια με ακτινοβολία, παρόμοια μ’ αυτή που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. Ο Μάικλ Ρεπάχολι, που συντόνιζε την έρευνα, δεν περίμενε να βρει τίποτε το ανησυχητικό. Η έκπληξή του όμως ήταν μεγάλη: διπλάσιος αριθμός από τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στις ακτινοβολίες ανέπτυξαν λύμφωμα, σε σύγκριση με τα ζώα που δεν είχαν εκτεθεί.
Το 2002 ένα άρθρο του επιστημονικού εντύπου Environmental Health Perspectives υποστήριξε πως τα κινητά τηλέφωνα καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και ενδέχεται να προκαλέσουν την πρώιμη εκδήλωση ακόμη και της νόσο Αλτσχάιμερ. Όπως επισημαίνει μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα καταστρέφει κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση. Στην τελευταία μελέτη τους οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών στον εγκέφαλο πειραματόζωων, ηλικίας 12 έως 26 εβδομάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή του εγκεφάλου τους σ’ αυτή την ηλικία προσομοιάζει με αυτή του εφηβικού εγκεφάλου στον άνθρωπο. Έπειτα από 50 ημέρες οι ερευνητές ανίχνευσαν τους εγκεφάλους των ζώων και ανακάλυψαν πως τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί σε μέτρια ή υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας διέθεταν μεγάλο αριθμό νεκρών εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό αποτελεί σίγουρο εισιτήριο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ…
Οι πιο ψύχραιμοι πάντως υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο ή άλλες αρρώστιες στους ανθρώπους. Επίσης πως είναι υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι το κινητό «ψήνει» τον εγκέφαλο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη συσκευή που εκπέμπει μικροκύματα. Εν τέλει κανείς δε γνωρίζει ακόμη το μέγεθος της επίδρασης που προκαλεί η μικροκυματική εκπομπή ενός κινητού τηλεφώνου στο φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ωστόσο αποτελεί γεγονός πως τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή τα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εν εξελίξει πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένα πείραμα που ενδεχομένως θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΤΟ 65% ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ
Μια νέα έρευνα, του 2003, Σουηδών επιστημόνων αποκάλυψε τη σαφή σύνδεση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα με τη διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων και την καταστροφή των νευρώνων στον εγκέφαλο ποντικιών που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Αυτή τη φορά η σουηδική έρευνα στράφηκε στο πιο σκοτεινό, στο πιο ανεξερεύνητο πεδίο των επιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν και τα κινητά τηλέφωνα: στις λεγόμενες μη θερμικές επιδράσεις.
Θερμικές ονομάζονται εκείνες οι επιδράσεις που αυξάνουν τη θερμοκρασία των ιστών που ακτινοβολούνται, σε ένα επίπεδο που μπορεί να μετρηθεί. Μη θερμικές είναι εκείνες που φαίνεται να μην προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας. Μέχρι πρόσφατα στη Δύση, το σύνολο σχεδόν των ερευνών και τα όρια που θεσπίστηκαν αφορούσαν τις θερμικές επιδράσεις. Μόνο στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στην Ανατολική Ευρώπη είχαν ερευνηθεί επαρκώς οι μη θερμικές επιδράσεις, γεγονός που, όπως προαναφέραμε, είχε οδηγήσει σε πολύ αυστηρότερα όρια επικινδυνότητας.
Πολλές από τις εκατοντάδες μελέτες της τελευταίας δεκαετίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των κινητών μπορεί να προκαλέσει ένα σύνολο ανεπιθύμητων συνεπειών, όπως πονοκέφαλοι και αδυνάτισμα της μνήμης. Μελέτες που είχαν γίνει σε πειραματόζωα εμφανίζουν πολύ πιο ανατριχιαστικά αποτελέσματα, όπως διπλασιασμό της πιθανότητας εμφάνισης λεμφώματος σε ποντίκια, που είχαν προδιάθεση, ύστερα από μακρά έκθεση σε GSM ακτινοβολία (Αυστραλία) και βλάβες στο DNA (πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον), που μπορεί να οδηγήσουν και σε καρκινογενέσεις. Μελέτη που έγινε παλιότερα στο πανεπιστήμιο του Έσσεν συνδέει τη χρήση του κινητού με την εμφάνιση καρκίνου του οφθαλμού. Έχει υπολογιστεί πως το 50%-60% της ισχύος ακτινοβολίας ενός κινητού τηλεφώνου απορροφάται κατευθείαν από το κεφάλι του χρήστη, οπότε είναι σημαντικό το πόσο συχνά μιλάει κάποιος, πόση ώρα και σε ποια απόσταση έχει τη συσκευή του τηλεφώνου από το αυτί του.
ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΤΥΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ DNA ΜΑΣ
Μια σχετικά νεότερη έρευνα προέρχεται από μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, που διαπίστωσε πως τα κινητά τηλέφωνα καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και ενδέχεται να προκαλούν την πρώιμη εκδήλωση ακόμη και της νόσο Αλτσχάιμερ. Οι Σουηδοί ερευνητές, σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Environmental Health Perspectives, υποστηρίζουν πως η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα καταστρέφει κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση, δηλαδή ότι το χειρότερο για τους νέους και ειδικά για τους μαθητές.
Τέλος μια τελευταία έρευνα, που τιτλοφορείται Reflex Study και προέρχεται από ερευνητικό κέντρο Verum της Γερμανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μικροκύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα αλλάζουν τη δομή του DNΑ, αλλά χωρίς να αποδεικνύεται ότι οι αλλοιώσεις αυτές είναι βλαπτικές για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα η έρευνα αυτή, που κράτησε συνολικά τέσσερα χρόνια, διαπίστωσε πως οι ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων δημιουργούν αλλοιώσεις στη δομή των κυττάρων (ιδιαίτερα στην πρωτεϊνική σύσταση), και σε αρκετές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες. Επίσης οι επιπλοκές επηρεάζουν και την επόμενη γενιά κυττάρων, δηλαδή τη μεταλλάσσουν. Ως γνωστόν τα μεταλλαγμένα κύτταρα, θεωρούνται μια από τις πιθανές γενεσιουργές αιτίες ανάπτυξης καρκίνου στον οργανισμό. Ωστόσο οι ίδιοι οι ερευνητές λένε πως η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τη βλαπτικότητα ή μη της μετάλλαξης των κυττάρων θα απαιτήσει τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια ερευνών. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ακολούθησαν την πάγια τακτική της υποβάθμισης των συμπερασμάτων της έρευνας, κάνοντας λόγο για «πρώιμες και αδιασταύρωτες εικασίες».
Τέλος μια νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας είναι επιβλαβή για τα κύτταρα του σώματος και προκαλούν βλάβες στο DNA. H μελέτη Reflex, που διενεργήθηκε από 12 ερευνητικές ομάδες σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, δεν απέδειξε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι «επικίνδυνα για την υγεία», αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διαπιστωθούν αν οι επιδράσεις ισχύουν και σε συνθήκες εκτός εργαστηρίου. Από την πλευρά της η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας αντιτείνει ότι δεν υπάρχουν συμπερασματικά στοιχεία για τις αρνητικές επιδράσεις των συσκευών ως αποτέλεσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Περίπου 650 εκατομμύρια νέες συσκευές κινητών τηλεφώνων πουλήθηκαν μόνο μέσα στο 2008, ενώ περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι σήμερα κάτοχοι κινητού τηλεφώνου.
ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΓΕΙΑ;
Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να σκοτώσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους το κάπνισμα ή ο αμίαντος. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης πολυβραβευμένου καρκινολόγου δρ. Βίνι Χουράνα, που προτρέπει τους καταναλωτές να τα αποφεύγουν, όσο μπορούνε, και τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας να λάβουν «άμεσα μέτρα» για να μειώσουν την έκθεσή μας στην ακτινοβολία τους. Οι μελέτες και τα στοιχεία του δρ. Βίνι Χουράνα δείχνουν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου επί 10 χρόνια ή περισσότερο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου. Ο ίδιος εξέτασε περισσότερες από 100 έρευνες για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων και τα συμπεράσματα του είναι συντριπτικά εναντίον της χρήσης κινητών τηλεφώνων, καθώς αποδεικνύουν άμεση σχέση μεταξύ της χρήση των συσκευών αυτών και της ανάπτυξης εγκεφαλικών όγκων. Επισημαίνοντας ότι οι κακοήθεις εγκεφαλικοί όγκοι «σημαίνουν θάνατο», ο δρ. Βίνι Χουράνα προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια σχετικά ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κατάσταση». Σύμφωνα με τον ίδιο η συχνότητα των καρκίνων του εγκεφάλου και οι θάνατοι από αυτούς θα αυξηθούν παγκοσμίως μέσα σε μια δεκαετία από τώρα. Ο κίνδυνος από τη χρήση κινητών θεωρείται πιο σοβαρός από το κάπνισμα, εφόσον τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο, τριπλάσιοι δηλαδή από όσους καπνίζουν…
ΚΕΝΑ ΜΝΗΜΗΣ
Η απειλή πλέον είναι γνωστή, αλλά δεν διαφημίζεται επαρκώς από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Ορισμένοι διακεκριμένοι Βρετανοί επιστήμονες, που γνωρίζουν καλά το πρόβλημα, περιόρισαν στο ελάχιστο την χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να βλάψουν την υγεία τους. Ή μιλούν πολύ λίγο στην συσκευή τους ή χρησιμοποιούν ακουστικά στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους από την ακτινοβολία των μικροκυμάτων. «Το είδος της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζει άμεσα τα νευρικά κύτταρα και το σημείο, όπου τοποθετείται η συσκευή βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή, η οποία διέπει την μνήμη των πρόσφατων γεγονότων πράγμα πιο ανησυχητικό κατά την οδήγηση. Βίωσα ένα παροδικό φαινόμενο. Είχα την αίσθηση ότι υπήρξε ένα κενό, σαν να μην είχα συνείδηση του τι συνέβαινε γύρο μου. Η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση είναι επικίνδυνη, γιατί περιορίζεται η προσοχή στον δρόμο», δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times ο Κόλιν Μπλέικμορ, καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η ακτινοβολία από τα κινητά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες χημικές ουσίες κινούνται μέσα στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα. Επειδή πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν ηλεκτρικά φορτία, η συμπεριφορά τους μπορεί να μεταβληθεί λόγω της ακτινοβολίας, αποτρέποντας την ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων και οδηγώντας, κατ’ επέκταση στη φθορά και στην καταστροφή τους…
Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ «ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ»
Έρευνες για την επικινδυνότητα της μικροκυμματικής ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει και στη χώρα μας. Οι ελληνικές έρευνες, μέσω του Εργαστηρίου Βιοϊατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας και του πολυετούς προγράμματος COST 281 – έγιναν με βάση ομοιώματα ανθρώπινων εγκεφάλων και μέσω προσομοιώσεων σε υπολογιστές. Ο υπολογισμός του Ρυθμού Ειδικής Απορρόφησης ακτινοβολίας έδωσε αποτελέσματα τα οποία είναι πάνω από τα όρια που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ, ενώ είναι χαμηλότερα, αλλά αρκετά κοντά στα όρια της Ε.Ε. Ενώ το αμερικανικό όριο είναι 1,6 w/kg ο μέσος ελληνικός ΕΡΑ με τη συγκεκριμένη μέθοδο έφτασε στα 2,2 w/kg για τους ανηλίκους και 2,4 για τους ενήλικες.
Σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Νικήτα, συντονίστρια της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, «η εναποτιθέμενη ισχύς σε ευαίσθητους ιστούς του εγκεφάλου, κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, μπορεί να υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας για την απορροφούμενη από τους βιολογικούς ιστούς ισχύ. Κι ακόμα, «δεν είναι δυνατό να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η έκθεση στην ακτινοβολία κινητών τηλεφωνικών συσκευών, ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ αυτά που προτείνονται στα πρότυπα ασφαλείας, δεν σχετίζεται με πιθανές μη αναστρέψιμες επιδράσεις στην υγεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποθαρρύνεται η εξάπλωση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από ενήλικες και ιδιαίτερα από παιδιά για όχι ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους».
«Ο εγκέφαλος του χρήστη φωτίζεται και θερμαίνεται, καθώς απορροφά έως και το 70% της ισχύος που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο», τονίζει ο Κώστας Λιολιούσης, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρονικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι αρνητικές επιδράσεις αναδεικνύονται πια στατιστικά ως βεβαιότητα», υπογραμμίζει. Έτσι, το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Ειδικότερα κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά, που έχουν κι αυτά εθιστεί τελευταία στη χρήση των κινητών τηλεφώνων. «Καθώς ο οργανισμός των παιδιών και των νέων είναι σε ανάπτυξη, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι οι χημικές αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα, που προκαλούνται από την ακτινοβολία των κινητών, εξελίσσονται με απίστευτο ρυθμό και εξαπλώνονται τάχιστα. Γι’ αυτό και η χρήση των κινητών, μέχρι και την ηλικία των 18 ετών, που ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, δεν είναι αποδεκτή σε καμιά περίπτωση», τονίζει ο Κώστας Λιολιούσης. Έτσι δεν υπάρχει τίποτε πιο εγκληματικά ανεύθυνο από το να επιτρέπουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τα κινητά τηλέφωνα. Ο εγκέφαλος του παιδιού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως γι’ αυτό είναι πιο ευάλωτος από του ενήλικα.
Η μακροχρόνια χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και τους εφήβους θα έχει, δυστυχώς, αρνητικές επιδράσεις στην υγεία τους. Πιθανότατα να δούμε ασθένειες όπως η Νόσος του Αλτσχάιμερ, που συνήθως εμφανίζονται σε προχωρημένη ηλικία, να εμφανίζονται πρόωρα σε νέους 25 ή 30 ετών! Το σίγουρο είναι πως τα περισσότερα παιδιά, που χρησιμοποιούν για αρκετό διάστημα τα κινητά τηλέφωνα, θα εμφανίσουν μόλις ενηλικιωθούν συμπτώματα απώλειας μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής, νευρικότητα και στρες, βλάβες στην όραση και στην ακοή, πρόωρο εκφυλισμό του εγκεφάλου τους, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμη και εγκεφαλικούς όγκους! Έτσι τα παιδιά επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και προπαντός όχι για την ψυχαγωγία τους.
ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ…
Υπάρχει πάντα και ο αντίλογος των εταιρειών που κατασκευάζουν κινητά και ισχυρίζονται ότι η ακτινοβολία των προϊόντων τους είναι σήμερα κάτω από τα όρια που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες επιτροπές σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Οι εταιρείες παραγωγής και εκμετάλλευσης κινητών τηλεφώνων δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο και κανένα συμφέρον να αποδεχθούν την αλήθεια και την έλλογη προφάνεια όλων αυτών των ερευνών. Αντίθετα συνεχίζουν την προσφιλή τακτική της υποβάθμισης και της συγκάλυψης, ενώ επιμένουν πως τα κινητά τηλέφωνα είναι «αθώα» μέχρι να αποκαλυφθεί το αντίθετο (δηλαδή μέχρι αυτές οι εταιρείες να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, όπως έπραξαν προηγουμένως και οι καπνοβιομηχανίες).
«Η επιθεώρηση των ερευνών που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια δεν έδωσαν κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχει η οποιαδήποτε σύνδεση των κινητών τηλεφώνων με βλάβες στην υγεία», ισχυρίζεται αλαζονικά ο Μέι Σβίκορντ, επιστημονικός διευθυντής της Μοτορόλα. Και δεν θα περίμενε κανείς μια διαφορετική άποψη από έναν τυπικό εκπρόσωπο του λόμπι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που εκμεταλλεύονται περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως.
Είναι γνωστό, βέβαια, ότι τα «όρια ασφαλείας» που κάθε φορά αποφασίζονται είναι μάλλον ένας συμβιβασμός μεταξύ της διαπιστωμένης επικινδυνότητας και των οικονομικών «δυνατοτήτων» της βιομηχανίας. Το σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων χρόνων είναι τα όρια αυτά να γίνονται διαρκώς αυστηρότερα, καθώς η έρευνα και η εμπειρία από τη χρήση της νέας τεχνολογίας ανατρέπει τις εκάστοτε γραμμές άμυνας των εταιρειών. Και πάει λέγοντας…
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ
Εκτός από τους κινδύνους που απορρέουν από την ακτινοβολία τους, οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων περιέχουν πολλές τοξικές ουσίες που βλάπτουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Όσα κινητά τηλέφωνα καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων κι από εκεί στις χωματερές και όχι σε κάδους ανακύκλωσης, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Επτά επικίνδυνα τοξικά και καρκινογόνα υλικά έχει καταγράψει στα κινητά τηλέφωνα το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων αγγίζουν τα 12 εκατομμύρια, ενώ πωλούνται περίπου 3,5 εκατομμύρια συσκευές τον χρόνο. Και βεβαίως πολλοί από τους χρήστες κρατούν τις συσκευές όχι περισσότερο από έναν χρόνο. Αυτά τα «άχρηστα κινητά» περιέχουν τα εξής υλικά: 28,75% πλαστικό, 38,5% μπαταρία, 7,25% LCD οθόνες, 23,75% πλακέτες, 1,75% σίδηρος.
Τα υλικά των κινητών περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως μόλυβδο, βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας, βηρύλλιο, εξασθενές χρώμιο, αρσενικό, κάδμιο, αντιμόνιο. Ο μόλυβδος, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στο κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα, στα νεφρά, στο αναπαραγωγικό σύστημα και έχει ενοχοποιηθεί και για πρόκληση καρκίνου…
ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΣΩΜΑ!
Οι επιπτώσεις από τη χρήση κινητών τηλεφώνων δεν περιορίζονται μόνον στη σωματική υγεία των χρηστών τους, αλλά και στη… μεταφυσική τους κατάσταση. Εκτός από το γεγονός ότι η ακτινοβολία και οι θανάσιμες παρεμβολές των κινητών τηλεφώνων βρίσκονται πίσω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση των μελισσών τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και η άποψη πως η μικροκυμματική ακτινοβολία των κινητών πυροβολεί θανάσιμα όχι μόνον την αύρα μας αλλά και το «αιθερικό» μας σώμα!
Ο Γουίλιαμ Ίρβιν Τόμσον δίνει μια άκρως μελανή άποψη της ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης, που αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού. Σύμφωνα με τον Τόμσον η σημερινή κατάσταση του «αιθερικού σώματος» μας ενεργεί ως ένα είδος λεπτοφυούς ενεργειακής θωράκισης, που προστατεύει τη φυσική μας πραγματικότητα από τον τρόμο, το χάος και τα αδηφάγα φαντάσματα του αστρικού πεδίου. Επειδή όμως πλέον βομβαρδίζουμε συνεχώς τα «αιθερικά αδιάβροχά» μας με ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο, ειδικά με μικροκύματα και ELF, τα καταστρέφουμε ακόμη περισσότερο από τα ναρκωτικά, τα συνθετικά τοπία των μέσων επικοινωνίας και τη δυνατή μουσική. «Με το αιθερικό μας σώμα καταρρακωμένο και τις τεχνικές που απαιτούνται για τα ταξίδια στα αστρικά βασίλεια από καιρό ξεχασμένες, οδηγούμε το μεταμοντέρνο πολιτισμό μας στα θηριώδη σαγόνια της συλλογικής παραίσθησης» (Erik Davies, Techgnosis).
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ;
Όλα δείχνουν πως τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Εμείς όμως δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αποδεχθούν το λάθος τους και να παραδεχτούν την επικινδυνότητά τους. Θα είναι πολύ αργά για την υγεία μας. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους από τη μικροκυματική ακτινοβολία των κινητών; Κατ’ αρχάς πρέπει να περιορίσουμε όσο γίνεται το χρόνο χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Το ιδανικό είναι, όπως λέει ο καθηγητής Κώστας Λιολιούσης, να χρησιμοποιούμε το κινητό μας λιγότερο από τρία λεπτά την ημέρα. Ας μην φλυαρούμε στο κινητό (ας χρησιμοποιούμε γι’ αυτό το λόγο το σταθερό τηλέφωνο) κι ας προτιμούμε τα μηνύματα. Επίσης, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, μπορούμε να κρατάμε τη συσκευή μερικά εκατοστά μακριά από το κεφάλι του, ώστε να μην εκτίθεται ο εγκέφαλός μας απ’ ευθείας στην ακτινοβολία. Υπάρχουν όμως και άλλοι, πιο αποτελεσματικοί τρόποι, που βασίζονται στην εξουδετέρωση της επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με τη βοήθεια ορισμένων μικρών, «έξυπνων» και αποτελεσματικών αξεσουάρ (το hands-free είναι αμφιλεγόμενο), που προσαρμόζονται στο κινητό τηλέφωνο. Τέτοιοι είναι οι ειδικές θήκες, οι φυσικοί ιονιστές, που εξουδετερώνουν τις βλαβερές ακτινοβολίες κι επιτρέπουν την επαναφορά της ισορροπίας των φυσικών μας ενεργειακών ροών, και τοποθετούνται εύκολα με επικόλληση στο πίσω μέρος θώρακα του κινητού τηλεφώνου, όσο γίνεται πιο κοντά στη κεραία. Η αποτελεσματικότητά τους φτάνει συχνά μέχρι και το 90% (ποσοστό απορροφούμενης ακτινοβολίας)
Τελειώνοντας πρέπει να θυμόμαστε πως η τεχνολογία καταναλώνει τα 2/3 του δυναμισμού της για τη θεραπεία των παρενεργειών της. Και τα κινητά τηλέφωνα δυστυχώς, όπως αποδείξαμε, δεν αποτελούν εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα…
«Δεν θα χρησιμοποιούσα κινητό τηλέφωνο για πάνω από τρία λεπτά το μήνα…»
Κώστας Λιολούσης, επίκουρος καθηγητής
Ηλεκτρονικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Είναι μικρά, έξυπνα, εξελίσσονται συνεχώς κι εξαπλώνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Μέσα σε μια δεκαετία κατέκτησαν ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Θεωρούνται ως «η τελευταία εφεύρεση της αγένειας», σύμφωνα με τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Αμερικανού χρονικογράφου Ντ. Χ. Μοντφλέρ, αλλά όμως οι περισσότεροι δεν κάνουμε βήμα χωρίς αυτά.
Ο λόγος για τα κινητά τηλέφωνα, μια εφεύρεση που έφερε πραγματική επανάσταση στον τρόπο της επικοινωνίας μας. Τα κινητά τηλέφωνα μας απελευθέρωσαν από το χώρο και τη σκλαβιά των καλωδίων. Δημιούργησαν ένα νέο κύμα τηλεπικοινωνιακής κουλτούρας, που βασίζεται στα SMS, MMS, τις τηλε-φωτογραφίες, τις συνδέσεις με Internet εν κινήσει και τις on line πληροφορίες, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Σήμα κατατεθέν του διαρκώς επιταχυνόμενου καπιταλισμού τα κινητά τηλέφωνα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ως πανάκριβα εργαλεία των επιχειρηματιών και των πλουσίων, για να καταλήξουν στις μέρες μας ένα φθηνό τεχνολογικό προϊόν μαζικής κατανάλωσης. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια συσκευές, ενώ στα περισσότερα σπίτια θα βρει κανείς πλέον δύο με τρία κινητά τηλέφωνα. Τα χρησιμοποιούν οι πάντες, ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού. Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρήστες τους και ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς….
Καθόλου παράξενο λοιπόν που τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται στο επίκεντρο, όχι μόνον των επιστημόνων, αλλά και των συνωμοσιολόγων, που έχουν υποκύψει στην «παράνοια της υψηλής τεχνολογίας». Δεν είναι μόνον ο φόβος των επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης. Οι συνωμοσιολόγοι πάνε ακόμη μακρύτερα, κάνοντας λόγο για συνεχή παρακολούθηση μέσω κινητών τηλεφώνων, για έλεγχο του νου, ακόμη και για καταστροφή του «αιθερικού» μας σώματος!
Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΝΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ
Η έκρηξη της χρήσης των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να αποτελεί τον πυροκροτητή μιας εκπληκτικής τεχνολογικής και πολιτιστικής επανάστασης, που ούτως ή άλλως αλλάζει το επικοινωνιακό πρόσωπο του κόσμου μας, αν δεν υπήρχε και η σκοτεινή της πλευρά. Και η σκοτεινή πλευρά είναι πως τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι καθόλου μα καθόλου αθώες συσκευές τηλεπικοινωνίας. Έχουν μια σειρά από επικίνδυνες παρενέργειες στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στις παρενέργειες που έχουν στις ανθρώπινες σχέσεις (π.χ. γνωριμίες, καυγάδες και χωρισμοί μέσω SMS), ούτε και στο γεγονός ότι αποτελούν στην ουσία «ηλεκτρονικά λουριά», που έχουν καταργήσει την ιδιωτικότητα, για μια σειρά από επαγγελματίες. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό: Τα κινητά τηλέφωνα βλάπτουν σοβαρά την σωματική και ψυχική υγεία μας!
Μια σειρά από έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, κατέληξαν στο δυσάρεστο συμπέρασμα πως τα κινητά τηλέφωνα έχουν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό θεωρείται η ισχυρή μικροκυμματική ακτινοβολία που εκπέμπουν. Αυτή η ακτινοβολία έχει θερμικές και μη θερμικές επιδράσεις στους ζωντανούς ιστούς και στα κύτταρα, οι οποίες και προκαλούν βλάβες στην υγεία μας. Βλάβες που είναι αθροιστικές, προσβάλλουν ιστούς και όργανα του σώματός μας, με πρώτο και καλύτερο τον εγκέφαλό μας, και πλήττουν ακόμη και το DNA μας!
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ;
Έναν αιώνα μετά την εκπομπή του πρώτου ηλεκτρομαγνητικού σήματος και ο πλανήτη μας έχει κατακλυστεί από τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, τις βλαβερές επιπτώσεις των οποίων μόλις αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε. Το πρόβλημα πηγάζει από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση, που είναι αόρατη και προέρχεται σχεδόν από κάθε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιούμε. Η ηλεκτρορύπανση αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Μέχρι πρόσφατα οι ανησυχίες για την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης εστιάζονταν κυρίως στους ηλεκτρικούς πυλώνες υψηλής τάσης, στα ραντάρ και γενικώς στους σταθμούς ραδιεκπομπών. Όμως, εδώ και μια δεκαετία περίπου, οι ανησυχίες εστιάζονται σε μια μικρή συσκευή, που δισεκατομμύρια άνθρωποι τη φέρνουν καθημερινά στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους: το κινητό τηλέφωνο. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων από δισεκατομμύρια πλέον ανθρώπους έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς του βιοηλεκτρομαγνητισμού ως το «μεγαλύτερο ιατρικό πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας». Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί στην υγεία μας. Ούτε καν υποψιαζόμαστε τις επιπτώσεις που έχει και θα έχει η συνεχής εκπομπή μικροκυματικής ακτινοβολίας τόσο κοντά στον εγκέφαλό μας. Το σίγουρο είναι πως σύντομα θα δούμε να ξεπηδούν νέες, άγνωστες νευροψυχικές ασθένειες, ψυχολογικές διαταραχές και εκφυλιστικές νόσοι, ενώ ο καρκίνος του εγκεφάλου θα γίνει μια συνηθισμένη αιτία θανάτου ακόμη και στις νεαρές ηλικίες. Βρισκόμαστε μήπως λίγο πριν το ξέσπασμα της μεγαλύτερης νευροψυχολογικής και όχι μόνον επιδημίας του 21ου αιώνα;
ΕΚΡΥΒΑΝ ΓΙΑ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
Οι επιστημονικές έρευνες σχετικά με τις βλάβες που προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα είναι αφοπλιστικές και τα στοιχεία είναι πλέον συντριπτικά. Βέβαια αυτές οι έρευνες δεν λένε κάτι το καινούργιο. Ήδη από το μακρινό 1976, δηλαδή 32 χρόνια πριν (!), οι ειδικοί γνώριζαν ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου! Τη χρονιά εκείνη, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, και πολύ πριν η σύγχρονη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας προωθηθεί στο ευρύ κοινό, οι επικεφαλείς της αμερικανικής κατασκοπείας κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ειδικές σοβιετικές στρατιωτικές μελέτες που αποδείκνυαν ότι η μικροκυματική UHF ακτινοβολία, που εκπέμπεται και από τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, καρδιοπάθειες, αιματολογικά προβλήματα ακόμη και καρκίνο. Και ο συγκεκριμένος τύπος ακτινοβολίας που οι επιστήμονες μελέτησαν επισταμένα περιλαμβάνει τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα σημερινά κινητά τηλέφωνα: τις συχνότητες δηλαδή ων 900 και 1.800 ΜHz. Οι σοβιετικές έρευνες της δεκαετίας του 1960 και 1970 ήταν πολύ εμπεριστατωμένες – γι’ αυτό και οι Σοβιετικοί είχαν νομοθετήσει 10 φορές χαμηλότερα όρια επικινδυνότητας της μικροκυματικής ακτινοβολίας σε σχέση με τους Δυτικούς – και διασταυρώθηκαν από αντίστοιχες έρευνες που έγιναν από επιστήμονες της Δύσης. Οι έρευνες αυτές απέδειξαν πως π.χ. αρουραίοι που υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία λιγότερη από το ένα εκατοστό της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, έπαθαν σοβαρές εγκεφαλοπάθειες. Άνδρες που εκτίθενται σε μικροκυματική ακτινοβολία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοπάθειες. Εργαζόμενοι εκτιθέμενοι στην ίδια μορφή ακτινοβολίας ανέπτυξαν προκαρκινικά κύτταρα, ενώ άλλοι υπέφεραν από απώλειες μνήμης και πονοκεφάλους, ταυτόσημους με εκείνους που πλήττουν τους χρήστες κινητών τηλεφώνων σήμερα.
Δικαιολογημένη λοιπόν η αγανάκτηση του Άλασντερ Φίλιπς, της Ένωσης Καταναλωτών Powerwatch, που δήλωσε τον Μάρτιο του 2008 οργισμένος: «Είναι απίστευτο ότι παρενέργειες των κινητών τηλεφώνων, που τώρα αμφισβητούνται από τη βιομηχανία κινητών, αποδείχθηκαν και κατεγράφησαν πριν από 32 χρόνια!».
ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ
Τα κινητά τηλέφωνα είναι πηγές μικροκυματικής ακτινοβολίας. Από την κεραία τους στέλνουν και αποδέχονται ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Το πρόβλημα με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι η βλαβερή επίδραση αυτών των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, όταν εκπέμπονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και, επιπλέον, ότι η πηγή της ακτινοβολίας βρίσκεται ακριβώς στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού μας….
Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι τα κινητά τηλέφωνα συνιστούν στην εποχή μας την κυριότερη πηγή ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης. Κι αυτό είναι κάτι που οι εταιρείες, που κατασκευάζουν και εκμεταλλεύονται αυτές τις συσκευές, δεν μπορούν να κρύψουν ή να συγκαλύψουν. Οι σχετικές έρευνες κυρίως οι ανεξάρτητες, αλλά και κάποιες κυβερνητικές, είναι καταπέλτης γι’ αυτό το θέμα. Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τις τυχόν αρνητικές επιδράσεις τους στην υγεία των χρηστών τους, αποφάσισε τον Απρίλιο του 2000 μια κυβερνητική επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας, που επιβεβαίωσε ότι η χρήση των κινητών είναι γενικώς επικίνδυνη. Το σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου του 2000 στην εφημερίδα Observer και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.
Ο επικεφαλής της 12μελούς επιτροπής, Γουίλιαμ Στιούαρτ, επέμενε στη δημοσιοποίηση της απόφασης με το σκεπτικό ότι, μολονότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική επιστημονική απόδειξη ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν αρρώστιες στους χρήστες τους, ωστόσο θα πρέπει ο κόσμος να είναι επιφυλακτικός σχετικά με την παρατεταμένη χρήση τους: «Ο κόσμος πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει. Για την ώρα πάντως βρίσκεται στο σκοτάδι», έγραψε η βρετανική εφημερίδα. Τον ίδιο μήνα το μηνιαίο περιοδικό Which? Ανέφερε ότι το hands-free κινητό τηλέφωνο, που υποτίθεται ότι είναι σχεδιασμένο για να προστατεύει τους χρήστες από την ακτινοβολία, στην πραγματικότητα διοχετεύει τριπλάσια ποσότητα της στον εγκέφαλό τους!
ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ»
Στη Βρετανία δρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 κι ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους των κινητών τηλεφώνων, ο ειδικός στη νέα επιστήμη του βιοηλεκτρομγνητισμού Ρότζερ Κόγκχιλ, που υποστηρίζει πως ακόμη και μια μικρή έκθεση στην ακτινοβολία αυτών των συσκευών είναι ύποπτη για πρόκληση μοιραίων βλαβών στον εγκέφαλο. Για τον ίδιο τα κινητά τηλέφωνα είναι από τις πιο επικίνδυνες ακτινοβολούσες συσκευές που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος και ότι θα έπρεπε να υπάρχει πάνω τους προειδοποιητικό σήμα κινδύνου, όπως ακριβώς και στα πακέτα των τσιγάρων: «Η Χρήση των Κινητών Τηλεφώνων Βλάπτει Σοβαρά την Υγεία».
Για τον Ρότζερ Κόγκχιλ, που διαθέτει ανεξάρτητο εργαστήριο στο Gwent της Αγγλίας, είναι ζήτημα χρόνου για να καθιερωθεί στην παγκόσμια ιατρική ορολογία η φράση «σύνδρομο χρήσης κινητού τηλεφώνου». Ποιο είναι όμως το σύνδρομο του κινητού; Τα συμπτώματα του ξεκινούν από έναν απλό πονοκέφαλο και φτάνουν μέχρι τη διαταραχή της ψυχικής ισορροπίας! Περίπου το 40% των χρηστών κινητού τηλεφώνου παραπονιούνται ότι υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους, ενώ οι περισσότεροι ανακαλύπτουν, έπειτα από μια ημέρα συχνής χρήσης της συσκευής, ότι έχουν έντονο πονοκέφαλο. Οι συχνοί χρήστες αυτών των συσκευών διακατέχονται από ένα αίσθημα μόνιμης κούρασης και αδυναμίας. Οι πιο άτυχοι από αυτούς, έπειτα από 1-2 χρόνια, μπορεί ν’ αρχίσουν ν’ αναπτύσσουν λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου…
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα εκπεμπόμενα μικροκύματα προκαλούν βλάβες στα λευκοκύτταρα, που λειτουργούν ως «φύλακες-άγγελοι» της υγείας μας καθώς καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Ο Κόγχιλ ισχυρίζεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ελέγχεται από φυσικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία εκπέμπονται από το σώμα. Πιστεύει ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα προκαλεί διαταραχές στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ανθρώπου, εμποδίζοντας έτσι τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο ειδικός στο βιοηλεκτρομαγνητισμό Βρετανός βιολόγος υποστηρίζει πως έχει αδιάσειστα στοιχεία που ενοχοποιούν τα κινητά τηλέφωνα: «Στο εργαστήριο μου απέδειξα ότι έπειτα από 7,5 ώρες έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών παρατηρούνται σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μέρα μετά την έκθεση στην ακτινοβολία η ικανότητα αντίστασης αυτών των κυττάρων πέφτει κατακορύφως και τη δεύτερη μέρα μόνο το 13% των λευκών αιμοσφαιρίων μπορούν να θεωρηθούν «μάχιμα».
Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, σχεδόν το 15% των χρηστών χρησιμοποιούν το κινητό τους για περισσότερα από 20 λεπτά την ημέρα, ενώ το 1,8% το χρησιμοποιούν για περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. στην Ελλάδα, όπου τα κινητά υπολογίζονται σε πάνω από 12.000.000, περίπου 200.000 άνθρωποι «πυροβολούν» καθημερινά τον εγκέφαλό τους με μεγάλη δόση επικίνδυνης ακτινοβολίας, ενώ άλλο 1.000.000 βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η υγεία τους είναι συνεχώς εκτεθειμένη στη βλαβερή επίδραση των μικροκυμάτων που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Οι εφημερίδες γνωρίζουν πολύ καλά πως ο φόβος «πουλάει». Σποραδικά εμφανίζονται σε εφημερίδες διαφόρων χωρών τίτλοι όπως Το Κινητό Τηλέφωνο Σκότωσε τον Άνδρα μου, κάνοντας τον καθένα που χρησιμοποιεί κινητό να φοβάται. Και σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι φόβοι δεν είναι αδικαιολόγητοι. Το Φεβρουάριο του 1999 μια μελέτη, που δεν βγήκε ποτέ στο φως της δημοσιότητας, υποστήριξε ότι τα κινητά προκαλούν απώλεια μνήμης στον χρήστη τους. Μόνον ανεξάρτητες έρευνες, από επιστήμονες και εργαστήρια που δεν επηρεάζονται από κολοσσούς όπως η Motorola και η Nokia, μίλησαν ανοιχτά για βλάβες στο DNA και στον εγκέφαλο των χρηστών κινητών τηλεφώνων. Ήδη από το 1995 ο Χένρι Λαή, του Πανεπιστημίου του Σηάτλ, πραγματοποίησε έρευνες που έδειχναν ότι το DNA των εγκεφάλων των ποντικιών, που είχαν εκτεθεί σε μικροκυματική ακτινοβολία, είχε υποστεί σημαντικές βλάβες, παρόμοιες μ’ αυτές που προκαλούν οι τοξικές ουσίες ή οι ισχυρές δέσμες των ακτινών Χ. «Αν αυτό είναι σωστό, τότε θα πρέπει ν’ αλλάξουμε απόλυτα τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις ακτινοβολίες», είπε ο Τζόζεφ Ρότι, ειδικός στην ογκολογία των ακτινοβολιών του Πανεπιστημίου του Σάιντ Λούις.
Το 1997 μια άλλη «έρευνα-βόμβα» ήρθε να ταράξει τα νερά. Ερευνητές του Βασιλικού Νοσοκομείου της Αδελαϊδας στην Αυστραλία ξόδεψαν 18 μήνες βομβαρδίζοντας ποντίκια με ακτινοβολία, παρόμοια μ’ αυτή που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. Ο Μάικλ Ρεπάχολι, που συντόνιζε την έρευνα, δεν περίμενε να βρει τίποτε το ανησυχητικό. Η έκπληξή του όμως ήταν μεγάλη: διπλάσιος αριθμός από τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στις ακτινοβολίες ανέπτυξαν λύμφωμα, σε σύγκριση με τα ζώα που δεν είχαν εκτεθεί.
Το 2002 ένα άρθρο του επιστημονικού εντύπου Environmental Health Perspectives υποστήριξε πως τα κινητά τηλέφωνα καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και ενδέχεται να προκαλέσουν την πρώιμη εκδήλωση ακόμη και της νόσο Αλτσχάιμερ. Όπως επισημαίνει μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα καταστρέφει κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση. Στην τελευταία μελέτη τους οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών στον εγκέφαλο πειραματόζωων, ηλικίας 12 έως 26 εβδομάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή του εγκεφάλου τους σ’ αυτή την ηλικία προσομοιάζει με αυτή του εφηβικού εγκεφάλου στον άνθρωπο. Έπειτα από 50 ημέρες οι ερευνητές ανίχνευσαν τους εγκεφάλους των ζώων και ανακάλυψαν πως τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί σε μέτρια ή υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας διέθεταν μεγάλο αριθμό νεκρών εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό αποτελεί σίγουρο εισιτήριο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ…
Οι πιο ψύχραιμοι πάντως υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο ή άλλες αρρώστιες στους ανθρώπους. Επίσης πως είναι υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι το κινητό «ψήνει» τον εγκέφαλο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη συσκευή που εκπέμπει μικροκύματα. Εν τέλει κανείς δε γνωρίζει ακόμη το μέγεθος της επίδρασης που προκαλεί η μικροκυματική εκπομπή ενός κινητού τηλεφώνου στο φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ωστόσο αποτελεί γεγονός πως τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή τα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εν εξελίξει πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένα πείραμα που ενδεχομένως θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΤΟ 65% ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ
Μια νέα έρευνα, του 2003, Σουηδών επιστημόνων αποκάλυψε τη σαφή σύνδεση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα με τη διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων και την καταστροφή των νευρώνων στον εγκέφαλο ποντικιών που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Αυτή τη φορά η σουηδική έρευνα στράφηκε στο πιο σκοτεινό, στο πιο ανεξερεύνητο πεδίο των επιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν και τα κινητά τηλέφωνα: στις λεγόμενες μη θερμικές επιδράσεις.
Θερμικές ονομάζονται εκείνες οι επιδράσεις που αυξάνουν τη θερμοκρασία των ιστών που ακτινοβολούνται, σε ένα επίπεδο που μπορεί να μετρηθεί. Μη θερμικές είναι εκείνες που φαίνεται να μην προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας. Μέχρι πρόσφατα στη Δύση, το σύνολο σχεδόν των ερευνών και τα όρια που θεσπίστηκαν αφορούσαν τις θερμικές επιδράσεις. Μόνο στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στην Ανατολική Ευρώπη είχαν ερευνηθεί επαρκώς οι μη θερμικές επιδράσεις, γεγονός που, όπως προαναφέραμε, είχε οδηγήσει σε πολύ αυστηρότερα όρια επικινδυνότητας.
Πολλές από τις εκατοντάδες μελέτες της τελευταίας δεκαετίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των κινητών μπορεί να προκαλέσει ένα σύνολο ανεπιθύμητων συνεπειών, όπως πονοκέφαλοι και αδυνάτισμα της μνήμης. Μελέτες που είχαν γίνει σε πειραματόζωα εμφανίζουν πολύ πιο ανατριχιαστικά αποτελέσματα, όπως διπλασιασμό της πιθανότητας εμφάνισης λεμφώματος σε ποντίκια, που είχαν προδιάθεση, ύστερα από μακρά έκθεση σε GSM ακτινοβολία (Αυστραλία) και βλάβες στο DNA (πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον), που μπορεί να οδηγήσουν και σε καρκινογενέσεις. Μελέτη που έγινε παλιότερα στο πανεπιστήμιο του Έσσεν συνδέει τη χρήση του κινητού με την εμφάνιση καρκίνου του οφθαλμού. Έχει υπολογιστεί πως το 50%-60% της ισχύος ακτινοβολίας ενός κινητού τηλεφώνου απορροφάται κατευθείαν από το κεφάλι του χρήστη, οπότε είναι σημαντικό το πόσο συχνά μιλάει κάποιος, πόση ώρα και σε ποια απόσταση έχει τη συσκευή του τηλεφώνου από το αυτί του.
ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΤΥΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ DNA ΜΑΣ
Μια σχετικά νεότερη έρευνα προέρχεται από μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, που διαπίστωσε πως τα κινητά τηλέφωνα καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και ενδέχεται να προκαλούν την πρώιμη εκδήλωση ακόμη και της νόσο Αλτσχάιμερ. Οι Σουηδοί ερευνητές, σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Environmental Health Perspectives, υποστηρίζουν πως η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα καταστρέφει κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση, δηλαδή ότι το χειρότερο για τους νέους και ειδικά για τους μαθητές.
Τέλος μια τελευταία έρευνα, που τιτλοφορείται Reflex Study και προέρχεται από ερευνητικό κέντρο Verum της Γερμανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μικροκύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα αλλάζουν τη δομή του DNΑ, αλλά χωρίς να αποδεικνύεται ότι οι αλλοιώσεις αυτές είναι βλαπτικές για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα η έρευνα αυτή, που κράτησε συνολικά τέσσερα χρόνια, διαπίστωσε πως οι ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων δημιουργούν αλλοιώσεις στη δομή των κυττάρων (ιδιαίτερα στην πρωτεϊνική σύσταση), και σε αρκετές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες. Επίσης οι επιπλοκές επηρεάζουν και την επόμενη γενιά κυττάρων, δηλαδή τη μεταλλάσσουν. Ως γνωστόν τα μεταλλαγμένα κύτταρα, θεωρούνται μια από τις πιθανές γενεσιουργές αιτίες ανάπτυξης καρκίνου στον οργανισμό. Ωστόσο οι ίδιοι οι ερευνητές λένε πως η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τη βλαπτικότητα ή μη της μετάλλαξης των κυττάρων θα απαιτήσει τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια ερευνών. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ακολούθησαν την πάγια τακτική της υποβάθμισης των συμπερασμάτων της έρευνας, κάνοντας λόγο για «πρώιμες και αδιασταύρωτες εικασίες».
Τέλος μια νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας είναι επιβλαβή για τα κύτταρα του σώματος και προκαλούν βλάβες στο DNA. H μελέτη Reflex, που διενεργήθηκε από 12 ερευνητικές ομάδες σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, δεν απέδειξε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι «επικίνδυνα για την υγεία», αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διαπιστωθούν αν οι επιδράσεις ισχύουν και σε συνθήκες εκτός εργαστηρίου. Από την πλευρά της η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας αντιτείνει ότι δεν υπάρχουν συμπερασματικά στοιχεία για τις αρνητικές επιδράσεις των συσκευών ως αποτέλεσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Περίπου 650 εκατομμύρια νέες συσκευές κινητών τηλεφώνων πουλήθηκαν μόνο μέσα στο 2008, ενώ περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι σήμερα κάτοχοι κινητού τηλεφώνου.
ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΓΕΙΑ;
Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να σκοτώσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους το κάπνισμα ή ο αμίαντος. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης πολυβραβευμένου καρκινολόγου δρ. Βίνι Χουράνα, που προτρέπει τους καταναλωτές να τα αποφεύγουν, όσο μπορούνε, και τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας να λάβουν «άμεσα μέτρα» για να μειώσουν την έκθεσή μας στην ακτινοβολία τους. Οι μελέτες και τα στοιχεία του δρ. Βίνι Χουράνα δείχνουν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου επί 10 χρόνια ή περισσότερο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου. Ο ίδιος εξέτασε περισσότερες από 100 έρευνες για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων και τα συμπεράσματα του είναι συντριπτικά εναντίον της χρήσης κινητών τηλεφώνων, καθώς αποδεικνύουν άμεση σχέση μεταξύ της χρήση των συσκευών αυτών και της ανάπτυξης εγκεφαλικών όγκων. Επισημαίνοντας ότι οι κακοήθεις εγκεφαλικοί όγκοι «σημαίνουν θάνατο», ο δρ. Βίνι Χουράνα προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια σχετικά ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη κατάσταση». Σύμφωνα με τον ίδιο η συχνότητα των καρκίνων του εγκεφάλου και οι θάνατοι από αυτούς θα αυξηθούν παγκοσμίως μέσα σε μια δεκαετία από τώρα. Ο κίνδυνος από τη χρήση κινητών θεωρείται πιο σοβαρός από το κάπνισμα, εφόσον τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο, τριπλάσιοι δηλαδή από όσους καπνίζουν…
ΚΕΝΑ ΜΝΗΜΗΣ
Η απειλή πλέον είναι γνωστή, αλλά δεν διαφημίζεται επαρκώς από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Ορισμένοι διακεκριμένοι Βρετανοί επιστήμονες, που γνωρίζουν καλά το πρόβλημα, περιόρισαν στο ελάχιστο την χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να βλάψουν την υγεία τους. Ή μιλούν πολύ λίγο στην συσκευή τους ή χρησιμοποιούν ακουστικά στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους από την ακτινοβολία των μικροκυμάτων. «Το είδος της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζει άμεσα τα νευρικά κύτταρα και το σημείο, όπου τοποθετείται η συσκευή βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή, η οποία διέπει την μνήμη των πρόσφατων γεγονότων πράγμα πιο ανησυχητικό κατά την οδήγηση. Βίωσα ένα παροδικό φαινόμενο. Είχα την αίσθηση ότι υπήρξε ένα κενό, σαν να μην είχα συνείδηση του τι συνέβαινε γύρο μου. Η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση είναι επικίνδυνη, γιατί περιορίζεται η προσοχή στον δρόμο», δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times ο Κόλιν Μπλέικμορ, καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η ακτινοβολία από τα κινητά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες χημικές ουσίες κινούνται μέσα στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα. Επειδή πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν ηλεκτρικά φορτία, η συμπεριφορά τους μπορεί να μεταβληθεί λόγω της ακτινοβολίας, αποτρέποντας την ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων και οδηγώντας, κατ’ επέκταση στη φθορά και στην καταστροφή τους…
Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ «ΦΩΤΙΖΕΤΑΙ»
Έρευνες για την επικινδυνότητα της μικροκυμματικής ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει και στη χώρα μας. Οι ελληνικές έρευνες, μέσω του Εργαστηρίου Βιοϊατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας και του πολυετούς προγράμματος COST 281 – έγιναν με βάση ομοιώματα ανθρώπινων εγκεφάλων και μέσω προσομοιώσεων σε υπολογιστές. Ο υπολογισμός του Ρυθμού Ειδικής Απορρόφησης ακτινοβολίας έδωσε αποτελέσματα τα οποία είναι πάνω από τα όρια που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ, ενώ είναι χαμηλότερα, αλλά αρκετά κοντά στα όρια της Ε.Ε. Ενώ το αμερικανικό όριο είναι 1,6 w/kg ο μέσος ελληνικός ΕΡΑ με τη συγκεκριμένη μέθοδο έφτασε στα 2,2 w/kg για τους ανηλίκους και 2,4 για τους ενήλικες.
Σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Νικήτα, συντονίστρια της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, «η εναποτιθέμενη ισχύς σε ευαίσθητους ιστούς του εγκεφάλου, κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, μπορεί να υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας για την απορροφούμενη από τους βιολογικούς ιστούς ισχύ. Κι ακόμα, «δεν είναι δυνατό να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η έκθεση στην ακτινοβολία κινητών τηλεφωνικών συσκευών, ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ αυτά που προτείνονται στα πρότυπα ασφαλείας, δεν σχετίζεται με πιθανές μη αναστρέψιμες επιδράσεις στην υγεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποθαρρύνεται η εξάπλωση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από ενήλικες και ιδιαίτερα από παιδιά για όχι ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους».
«Ο εγκέφαλος του χρήστη φωτίζεται και θερμαίνεται, καθώς απορροφά έως και το 70% της ισχύος που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο», τονίζει ο Κώστας Λιολιούσης, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρονικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι αρνητικές επιδράσεις αναδεικνύονται πια στατιστικά ως βεβαιότητα», υπογραμμίζει. Έτσι, το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Ειδικότερα κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά, που έχουν κι αυτά εθιστεί τελευταία στη χρήση των κινητών τηλεφώνων. «Καθώς ο οργανισμός των παιδιών και των νέων είναι σε ανάπτυξη, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι οι χημικές αντιδράσεις μέσα στα κύτταρα, που προκαλούνται από την ακτινοβολία των κινητών, εξελίσσονται με απίστευτο ρυθμό και εξαπλώνονται τάχιστα. Γι’ αυτό και η χρήση των κινητών, μέχρι και την ηλικία των 18 ετών, που ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, δεν είναι αποδεκτή σε καμιά περίπτωση», τονίζει ο Κώστας Λιολιούσης. Έτσι δεν υπάρχει τίποτε πιο εγκληματικά ανεύθυνο από το να επιτρέπουμε στα παιδιά μας να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τα κινητά τηλέφωνα. Ο εγκέφαλος του παιδιού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως γι’ αυτό είναι πιο ευάλωτος από του ενήλικα.
Η μακροχρόνια χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και τους εφήβους θα έχει, δυστυχώς, αρνητικές επιδράσεις στην υγεία τους. Πιθανότατα να δούμε ασθένειες όπως η Νόσος του Αλτσχάιμερ, που συνήθως εμφανίζονται σε προχωρημένη ηλικία, να εμφανίζονται πρόωρα σε νέους 25 ή 30 ετών! Το σίγουρο είναι πως τα περισσότερα παιδιά, που χρησιμοποιούν για αρκετό διάστημα τα κινητά τηλέφωνα, θα εμφανίσουν μόλις ενηλικιωθούν συμπτώματα απώλειας μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής, νευρικότητα και στρες, βλάβες στην όραση και στην ακοή, πρόωρο εκφυλισμό του εγκεφάλου τους, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμη και εγκεφαλικούς όγκους! Έτσι τα παιδιά επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και προπαντός όχι για την ψυχαγωγία τους.
ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ…
Υπάρχει πάντα και ο αντίλογος των εταιρειών που κατασκευάζουν κινητά και ισχυρίζονται ότι η ακτινοβολία των προϊόντων τους είναι σήμερα κάτω από τα όρια που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες επιτροπές σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Οι εταιρείες παραγωγής και εκμετάλλευσης κινητών τηλεφώνων δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο και κανένα συμφέρον να αποδεχθούν την αλήθεια και την έλλογη προφάνεια όλων αυτών των ερευνών. Αντίθετα συνεχίζουν την προσφιλή τακτική της υποβάθμισης και της συγκάλυψης, ενώ επιμένουν πως τα κινητά τηλέφωνα είναι «αθώα» μέχρι να αποκαλυφθεί το αντίθετο (δηλαδή μέχρι αυτές οι εταιρείες να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, όπως έπραξαν προηγουμένως και οι καπνοβιομηχανίες).
«Η επιθεώρηση των ερευνών που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια δεν έδωσαν κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχει η οποιαδήποτε σύνδεση των κινητών τηλεφώνων με βλάβες στην υγεία», ισχυρίζεται αλαζονικά ο Μέι Σβίκορντ, επιστημονικός διευθυντής της Μοτορόλα. Και δεν θα περίμενε κανείς μια διαφορετική άποψη από έναν τυπικό εκπρόσωπο του λόμπι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που εκμεταλλεύονται περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως.
Είναι γνωστό, βέβαια, ότι τα «όρια ασφαλείας» που κάθε φορά αποφασίζονται είναι μάλλον ένας συμβιβασμός μεταξύ της διαπιστωμένης επικινδυνότητας και των οικονομικών «δυνατοτήτων» της βιομηχανίας. Το σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων χρόνων είναι τα όρια αυτά να γίνονται διαρκώς αυστηρότερα, καθώς η έρευνα και η εμπειρία από τη χρήση της νέας τεχνολογίας ανατρέπει τις εκάστοτε γραμμές άμυνας των εταιρειών. Και πάει λέγοντας…
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ
Εκτός από τους κινδύνους που απορρέουν από την ακτινοβολία τους, οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων περιέχουν πολλές τοξικές ουσίες που βλάπτουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Όσα κινητά τηλέφωνα καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων κι από εκεί στις χωματερές και όχι σε κάδους ανακύκλωσης, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Επτά επικίνδυνα τοξικά και καρκινογόνα υλικά έχει καταγράψει στα κινητά τηλέφωνα το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων αγγίζουν τα 12 εκατομμύρια, ενώ πωλούνται περίπου 3,5 εκατομμύρια συσκευές τον χρόνο. Και βεβαίως πολλοί από τους χρήστες κρατούν τις συσκευές όχι περισσότερο από έναν χρόνο. Αυτά τα «άχρηστα κινητά» περιέχουν τα εξής υλικά: 28,75% πλαστικό, 38,5% μπαταρία, 7,25% LCD οθόνες, 23,75% πλακέτες, 1,75% σίδηρος.
Τα υλικά των κινητών περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως μόλυβδο, βρωμιωμένα επιβραδυντικά φλόγας, βηρύλλιο, εξασθενές χρώμιο, αρσενικό, κάδμιο, αντιμόνιο. Ο μόλυβδος, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στο κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα, στα νεφρά, στο αναπαραγωγικό σύστημα και έχει ενοχοποιηθεί και για πρόκληση καρκίνου…
ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΣΩΜΑ!
Οι επιπτώσεις από τη χρήση κινητών τηλεφώνων δεν περιορίζονται μόνον στη σωματική υγεία των χρηστών τους, αλλά και στη… μεταφυσική τους κατάσταση. Εκτός από το γεγονός ότι η ακτινοβολία και οι θανάσιμες παρεμβολές των κινητών τηλεφώνων βρίσκονται πίσω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση των μελισσών τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και η άποψη πως η μικροκυμματική ακτινοβολία των κινητών πυροβολεί θανάσιμα όχι μόνον την αύρα μας αλλά και το «αιθερικό» μας σώμα!
Ο Γουίλιαμ Ίρβιν Τόμσον δίνει μια άκρως μελανή άποψη της ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης, που αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού. Σύμφωνα με τον Τόμσον η σημερινή κατάσταση του «αιθερικού σώματος» μας ενεργεί ως ένα είδος λεπτοφυούς ενεργειακής θωράκισης, που προστατεύει τη φυσική μας πραγματικότητα από τον τρόμο, το χάος και τα αδηφάγα φαντάσματα του αστρικού πεδίου. Επειδή όμως πλέον βομβαρδίζουμε συνεχώς τα «αιθερικά αδιάβροχά» μας με ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο, ειδικά με μικροκύματα και ELF, τα καταστρέφουμε ακόμη περισσότερο από τα ναρκωτικά, τα συνθετικά τοπία των μέσων επικοινωνίας και τη δυνατή μουσική. «Με το αιθερικό μας σώμα καταρρακωμένο και τις τεχνικές που απαιτούνται για τα ταξίδια στα αστρικά βασίλεια από καιρό ξεχασμένες, οδηγούμε το μεταμοντέρνο πολιτισμό μας στα θηριώδη σαγόνια της συλλογικής παραίσθησης» (Erik Davies, Techgnosis).
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ;
Όλα δείχνουν πως τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Εμείς όμως δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αποδεχθούν το λάθος τους και να παραδεχτούν την επικινδυνότητά τους. Θα είναι πολύ αργά για την υγεία μας. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους από τη μικροκυματική ακτινοβολία των κινητών; Κατ’ αρχάς πρέπει να περιορίσουμε όσο γίνεται το χρόνο χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Το ιδανικό είναι, όπως λέει ο καθηγητής Κώστας Λιολιούσης, να χρησιμοποιούμε το κινητό μας λιγότερο από τρία λεπτά την ημέρα. Ας μην φλυαρούμε στο κινητό (ας χρησιμοποιούμε γι’ αυτό το λόγο το σταθερό τηλέφωνο) κι ας προτιμούμε τα μηνύματα. Επίσης, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, μπορούμε να κρατάμε τη συσκευή μερικά εκατοστά μακριά από το κεφάλι του, ώστε να μην εκτίθεται ο εγκέφαλός μας απ’ ευθείας στην ακτινοβολία. Υπάρχουν όμως και άλλοι, πιο αποτελεσματικοί τρόποι, που βασίζονται στην εξουδετέρωση της επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με τη βοήθεια ορισμένων μικρών, «έξυπνων» και αποτελεσματικών αξεσουάρ (το hands-free είναι αμφιλεγόμενο), που προσαρμόζονται στο κινητό τηλέφωνο. Τέτοιοι είναι οι ειδικές θήκες, οι φυσικοί ιονιστές, που εξουδετερώνουν τις βλαβερές ακτινοβολίες κι επιτρέπουν την επαναφορά της ισορροπίας των φυσικών μας ενεργειακών ροών, και τοποθετούνται εύκολα με επικόλληση στο πίσω μέρος θώρακα του κινητού τηλεφώνου, όσο γίνεται πιο κοντά στη κεραία. Η αποτελεσματικότητά τους φτάνει συχνά μέχρι και το 90% (ποσοστό απορροφούμενης ακτινοβολίας)
Τελειώνοντας πρέπει να θυμόμαστε πως η τεχνολογία καταναλώνει τα 2/3 του δυναμισμού της για τη θεραπεία των παρενεργειών της. Και τα κινητά τηλέφωνα δυστυχώς, όπως αποδείξαμε, δεν αποτελούν εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα…