Ήρθε λίστα με 3.000 «Ελβετού» καταθέτες

Γνωστοί επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι και μεγαλοστελέχη τραπεζών στην black list του ΣΔΟΕ. Πώς έβγαζαν στην Ελβετία ποσά που έφταναν ακόμη και τα 15 εκ. ευρώ. Εντός των ημερών οι πρώτες κλήσεις για απολογία

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ επεξεργασίας των ονομάτων της περίφημης λίστας, η οποία περιέχει τουλάχιστον 3.000 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες της Ελβετία και του Λίχτενσταϊν, βρίσκεται η ηγεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Εντός των επόμενων ημερών ο νέος ισχυρός άνδρας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης θα δώσει το πράσινο φως για να κληθούν στα γραφεία του Σώματος τα πρώτα μεγάλα ονόματα προκειμένου να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» των καταθέσεων κλπ.
Οι Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού δεν δήλωσαν, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, τους τόκους από τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, αλλά ούτε εμφάνισαν στο «πόθεν έσχες» τους τα έσοδα αυτά, με προφανή σκοπό να φοροδιαφύγουν.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, και οι οποίοι διήρκεσαν κοντά στους 8 μήνες, διαπιστώθηκε ότι σε 1.900 περιπτώσεις γνωστοί επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, χρηματιστές και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών έβγαλαν από την Ελλάδα ποσά σε ξένες τράπεζες, κυρίως της Ελβετίας και του Λίχτενσταϊν, τα οποία κυμαίνονται από 1.000.000 έως και 15.000.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η διακίνηση των ποσών αυτών, εφόσον δικαιολογείται, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, με δεδομένη την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Δηλαδή ο Ευρωπαίος πολίτης είναι ελεύθερος να μεταφέρει τα χρήματά του σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου επιθυμεί, χωρίς κανέναν έλεγχο, εάν βεβαίως η συναλλαγή αυτή γίνεται μέσω τράπεζας και τα χρήματα αυτά έχουν κατατεθεί νομίμως.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις που εξέτασε το ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε έπειτα από ενδελεχή έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των προσώπων αυτών ότι δεν δικαιολογείται η προέλευσή τους είτε από τα δηλούμενα στην Εφορία εισοδήματα είτε από εκποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα ακίνητα, αμοιβαία κεφάλαια ή μετοχές. Επί της ουσίας οι «Ράμπο» του Σώματος διαπίστωσαν ότι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν χαμηλότερα εισοδήματα έως και 10 φορές του ποσού που είχαν βγάλει στο εξωτερικό.

Φυγή κεφαλαίων
Επίσης, στο ΣΔΟΕ αναφέρουν και άλλες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματικών, οι οποίοι με ετήσια εισοδήματα από 40.000 έως 100.000 ευρώ κατ’ έτος φέρονται να έχουν αποσύρει από την Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο και να έχουν καταθέσει σε ξένες τράπεζες στη Ζυρίχη, στη Γενεύη, στο Λουγκάνο κ.ά. ποσά που κυμαίνονται από 1 έως και 3 εκατ. ευρώ.
Στο ΣΔΟΕ, τώρα, με την ολοκλήρωση των ερευνών εξετάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους.
Κατ’ αρχάς από την επόμενη εβδομάδα θα καλέσουν όλους αυτούς τους φορολογούμενους να αποδείξουν που βρήκαν τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό. Επί της ουσίας θα ζητήσουν το «πόθεν έσχες» των χρημάτων αυτών.
Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι ανάμεσα στα 3.000 ονόματα περιλαμβάνονται και μεγαλοκαταθέτες της περίφημης λίστας του 38χρονου Ρενέ Φαλτσιανί, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε υποκλέψει τα ονόματα 24.000 πελατών της HSBC στην Ελβετία, τα οποία αντέγραψε σε έναν φορητό υπολογιστή πριν διαφύγει στη Γαλλία.
Νομικές πηγές που γνωρίζουν το υλικό αναφέρουν ότι μεταξύ των καταθετών στα στοιχεία του Φαλτσιανί υπάρχουν και πάνω από 1.000 ονόματα που αντιστοιχούν σε Έλληνες πελάτες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα.

ΟΙ «ΡΑΜΠΟ» ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΗΛΩΝΑΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 10 ΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Μεγαλογιατρός γνωστού αθηναϊκού μαιευτηρίου κατέθεσε σε τράπεζες της Γενεύης προς 16 μηνών το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ. Από τη σύγκριση των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 7ετίας προκύπτει ότι έχει δηλώσει συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ.

Πλαστικός χειρουργός με ετήσια εισοδήματα την τελευταία 7ετία 750.000 ευρώ διαπιστώθηκε ότι έχει καταθέσει στο Λοκάρνο 4 εκατ. ευρώ.

Δικηγόρος με μεγάλο γραφείο στο Κολωνάκι έχει καταθέσει στο Λουγκάνο 5 εκατ. ευρώ, ενώ την τελευταία 7 ετία έχει δηλώσει  μόλις 1 εκατ. ευρώ.

Γιατρός που εμπλέκεται σε σκάνδαλο της εταιρείας De Puy έχει βγάλει στην Ελβετία 4 εκατ. ευρώ, ενώ στις δηλώσεις εισοδήματός του έχει δηλώσει υποπολλαπλάσιό ποσό.

Επιχειρηματίας που η εταιρεία του δήλωνε μικρά κέρδη και ο ίδιος μόλις 100.000 ευρώ τον χρόνο ως αποζημίωση έχει καταθέσει σε δύο τράπεζες στη Ζυρίχη το θηριώδες ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Γνωστός χρηματιστής με ετήσια δηλωμένα εισοδήματα 300.000 ευρώ έχει καταθέσει σε τράπεζα στη Γενεύη 25, εκατ. ευρώ και σε άλλη τράπεζα στο Βεβέ επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com