Μπίζνες Γερουλάνου με κέρδη και… καταγγελίες

Ενίσχυση μεγεθών για τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς που κατηγορούνται για ρύπανση

Εν μέσω ύφεσης, «κακής» χρονιάς του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και καταγγελιών για παράνομη λειτουργία, τα «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς», η οικογενειακή επιχείρηση του υπουργού Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνου, κατάφεραν να σημειώσουν αύξηση πωλήσεων κατά 12% και κερδών 19,14% το 2010.
Η επιτυχία της αύξησης των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς σε 22,48% εκατ. ευρώ
από το 20.07 εκατ. ευρώ το 2010 και των κερδών σε 752.420 ευρώ από 631.502 ευρώ, πιστώνεται στη σύζυγο του υπουργού Πολιτισμού, τη Λάρα Γερουλάνου – Μπαράζι, διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης. Οι καταγγελίες όμως κατοίκων, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής, έχουν στόχο τον ίδιο τον Παύλο Γερουλάνο, κατηγορώντας τις αρχές της περιοχής ότι «χαρίζονται» στον υπουργό, ανεχόμενοι τη λειτουργία της επιχείρησης, η οποία μολύνει τον όρμο του Αργοστολίου.
    Η επιχείρηση Γερουλάνου, που μετρά 30 χρόνια ζωής, πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι να ορθοποδήσει, και συνεχίζει να βάλλεται. Στις αρχές της δεκαετίας του1990 ήταν πνιγμένη στα δάνεια και κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού έπεσε στην «αγκαλιά» των τραπεζών, για να την πάρει στα χέρια του ολοκληρωτικά ο πατέρας του υπουργού Μαρίνος Γερουλάνος και να την βγάλει από τα χρέη, βάζοντας χρήματα από την προσωπική του περιουσία.
    Ο Παύλος Γερουλάνος ανέλαβε το 1994 την οικονομική διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης και την έβαλε σε ένα δρόμο, παραδίδοντας τον έλεγχο της, τέσσερα χρόνια αργότερα στη σύζυγό του Λάρα, με σπουδές στα οικονομικά και ειδικότητα στην ανασυγκρότηση επιχειρήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο υπουργός Πολιτισμού αποστασιοποιήθηκε από την επιχείρηση. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Γερουλάνος δεν παραλείπει να περνάει συχνά από τα γραφεία της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου βρίσκεται η σύζυγός του, παρακολουθώντας την πορεία της επιχείρησης.

ΤΟ «ΚΑΛΟ ΧΑΡΤΙ»

    Ο σκληρός ανταγωνισμός στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας υποχρέωσε τον Παύλο και τη Λάρα Γερουλάνου, να αναζητήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Έτσι προχώρησαν στην εφαρμογή της βιολογικής εκτροφής ψαριών. Αυτή η επιλογή αποδείχθηκε το «καλό χαρτί» της επιχείρησης καθώς η μονάδα της Κεφαλονιάς είναι η μοναδική στην Ελλάδα που παράγει τσιπούρα και λαβράκι με τις προδιαγραφές της Naturland Γερμανίας και υπό τον έλεγχο της Biohellas.

Το ζεύγος Γερουλάνου, προχώρησε σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και βελτίωση της παραγωγικότητας

    Παράλληλα το ζεύγος Γερουλάνου, προχώρησε σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και βελτίωση της παραγωγικότητας. Έτσι σήμερα, έχουν 80 μόνιμους εργαζόμενους, παράγουν και εμπορεύονται πάνω από 5 εκατ. ιχθύδια και γόνους και πάνω από 3.000 τόνους βιολογικής τσιπούρας, λαβρακιού και κρανιού, με το 80% της παραγωγής να εξάγεται κυρίως στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με βασικότερες την ιταλική και τη γαλλική αγορά. Η εξωστρέφεια των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς έδωσε ώθηση στα κέρδη της επιχείρησης, τόσο το 2009, όσο και το 2010.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

    Η κερδοφόρα πορεία της επιχείρησης Γερουλάνου όμως, δεν είναι… απάνεμη και ούτε πρόκειται να είναι αν δεν ολοκληρωθεί – ακόμα γίνεται διαβούλευση – η νομοθεσία που θα προβλέπει «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού».
    Η έλλειψη αυτού του χωροταξικού σχεδιασμού ήταν η αφορμή για να προκαλέσει σωρεία προβλημάτων και καταγγελιών κατά της επιχείρησης της οικογένειας Γερουλάνου, για ρυπογόνο δραστηριότητα στην περιοχή που λειτουργεί το ιχθυοτροφείο, που οδήγησε μέχρι και στην προσωρινή ακύρωση των αδειών του ιχθυοτροφείου, τον Μάιο του 2009. Στην απόφαση του ΣτΕ καταλυτικό ρόλο είχε παίξει το γεγονός ότι η εταιρεία δεν λειτουργούσε σε χωροθετημένη περιοχή, αν και οι άδειες που είχε η οικογένεια Γερουλάνου, ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη περιοχή στον κόλπο του Αργοστολίου, στη θέση «Κόκκινος Βράχος» είναι κατάλληλη για ιχθυοτροφικές δραστηριότητες. Μετά την απόφαση της ΣτΕ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έδωσε στην εταιρεία δύο χρόνια διορία για να μετεγκατασταθεί σε χωροθετημένη περιοχή, ακόμα όμως η υπόθεση βρίσκεται «στον αέρα». Στην υπόθεση, επιτροπή κατοίκων του Αργοστολίου, με επικεφαλής τον χημικό μηχανικό Γ. Σκάρλο, που πέτυχαν αρχικά την προσωρινή ακύρωση των αδειών των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς, αλλά απαιτούν το κλείσιμο της επιχείρησης, κατηγορούν τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κώστα Γεωργαλίδη, ότι παρέτεινε αυθαίρετα και μεροληπτικά προς τον υπουργό Πολιτισμού, στα τέλη του 2010, τη λειτουργία της επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και για το ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι αδιαφορεί για την εφαρμογή των δικών του αποφάσεων αναβάλλοντας συνεχώς την εκδίκαση των προσφυγών των κατοίκων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντογουράτων Κεφαλονιάς, κατά της εταιρείας, η οποία, όπως υποστηρίζουν, μολύνει το περιβάλλον.
    Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, στη θαλάσσια περιοχή του Αργοστολίου, ρίχνονται τα λύματα της πόλης, ενώ σε δύο μόλις μίλια από την περιοχή αυτή, βρίσκεται η μια από τις δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της οικογένειας Γερουλάνου, στην οποία εκτρέφει βιολογικά ψάρια. Και η δεύτερη όμως μονάδα της επιχείρησης, που βρίσκεται στη θέση «Λιβάδι» σύμφωνα με την επιτροπή των κατοίκων, μολύνεται από τη μία από τις δύο μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού του Αργοστολίου, η οποία δεν έχει πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Ο «πόλεμος» θα συνεχιστεί, καθώς αναμένεται νέα προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ κατά των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς. Πάντως, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί πρόβλημα ολόκληρου του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, με συνέπεια αρκετές εταιρείες, να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους φορείς των περιοχών, που έχουν καταθέσει τουλάχιστον δέκα προσφυγές και να δραστηριοποιούνται υπό καθεστώς αβεβαιότητας. Το χειρότερο δε είναι ότι δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ύστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώσπου ο κλάδος να αποκτήσει χωροταξικό σχεδιασμό.

«Αχίλλειος πτέρνα» οι υποχρεώσεις που διπλασιάστηκαν

    Μπορεί τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου να είχαν αύξηση πωλήσεων και κερδών το 2010, να κατάφεραν να μειώσουν τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και λειτουργίας διάθεσης κατά 0,92% στα 3,66 εκατ. ευρώ από 3,694 εκατ. ευρώ, τους… ξέφυγαν όμως οι υποχρεώσεις, που αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» όλων των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.
    Ενώ λοιπόν οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12%, τα κέρδη κατά 19,14%, οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 57,59%, στα 15,414 εκατ. ευρώ, έναντι 9,781 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2009, ως απόρροια της σημαντικής αύξησης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της επιχείρησης.
    Η μεγαλύτερη αύξηση (σχεδόν διπλασιασμός) αφορά υποχρεώσεις από φόρους και τέλη, ενώ το μικρότερο ποσό (περίπου 500.000 ευρώ) αφορά σε αύξηση υποχρεώσεων προς πιστωτές.