Αποκαλυπτικά στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τα καταστήματα που κλείνουν και τα επαγγέλματα που χάνονται
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ της ελληνικής βιοτεχνίας έχουν διακόψει τη λειτουργία τους την τελευταία διετία, προδιαγράφοντας σημαντικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία να «στερέψει» από παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες, οι οποίες σταδιακά παραδίδουν τη σκυτάλη στα εισαγόμενα προϊόντα ή στις υπηρεσίες που προσφέρονται από μεγάλα ελληνικά ή πολυεθνικά επιχειρηματικά σχήματα.
Το δυσοίωνο αυτό συμπέρασμα προκύπτει από τις διαγραφές και ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έγιναν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, όπου την τελευταία διετία (2009 2010) ζήτησαν τη διαγραφή τους 7.005 επιχειρηματίες – βιοτέχνες – επαγγελματίες, ενώ αντίθετα προσήλθαν για να εγγραφούν μόνο 3.673 νέες συναφείς επιχειρήσεις, κάνοντας το ισοζύγιο μεταξύ έναρξης και κλεισίματος αρνητικό κατά 3.332 περιπτώσεις. Βιοτεχνίες επίπλων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, εργαστήρια ελαστικών, πλαστικών, ξυλουργικές δραστηριότητες, δερμάτινα είδη, πλεκτήρια, οικοδομικά επαγγέλματα, εργαστήρια επεξεργασίας μετάλλων, επεξεργασίας τροφίμων, καθώς και άλλες περιπτώσεις βιοτεχνικών δραστηριοτήτων αποτελούν τον πυρήνα των απωλειών που προκάλεσε η οικονομική κρίση και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Οι εκπρόσωποι της βιοτεχνίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας στον «ΚτΕ» ότι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τα διάφορα προγράμματα, ο ελληνικός παραγωγικός ιστός δεν μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις πρωτοβουλίες, διότι σκοντάφτει είτε στον τραπεζικό δανεισμό είτε στα διάφορα γραφειοκρατικά δικαιολογητικά.
Αδύναμοι κρίκοι
Σημαντικός παράγοντας, βέβαια, για τον αφανισμό των παραγωγικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΒΕΑ, είναι και το γεγονός των αλυσιδωτών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Δηλαδή, όταν οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές, ακόμα και αν δεν κλείνουν τα καταστήματα λιανικής, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τις παραγγελίες τους, οπότε αυτό οδηγεί σε σταδιακό μαρασμό και τελικά κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε την τελευταία διετία είναι ότι μόνο στο ΒΕΑ έκλεισαν 139 υφαντικές επιχειρήσεις και άνοιξαν μόνο 24, των οποίων όμως η βιωσιμότητα είναι αμφίβολη. Πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των βιοτεχνικών επιχειρήσεων ένδυσης – υπόδησης που επλήγησαν από την κρίση, καθώς έκλεισαν 1.075 και ιδρύθηκαν 374. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στις βιοτεχνίες ξυλουργικών εργασιών, όπου έκλεισαν 378 επιχειρήσεις και ιδρύθηκαν 118 νέες. Αλλά και στις βιοτεχνίες επίπλων ξύλου – μετάλλου η κατάσταση παρόμοια, καθώς έβαλαν τέλος στη δραστηριότητά τους 384 μονάδες και μόνο 128 (λιγότερες από τις μισές) άνοιξαν.
Στη βιοτεχνία τροφίμων ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν ανέρχεται σε 418, ενώ την ίδια περίοδο ιδρύθηκαν 383 νέες, καθώς ο κλάδος ακόμα έχει ενδιαφέρον και προσελκύει νέους επιχειρηματίες. Σημαντικές απώλειες καταγράφονται και στον κλάδο προϊόντων μετάλλου, με 340 επιχειρήσεις να διακόπτουν τη λειτουργία τους και 205 να ιδρύονται.
Μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις μηχανουργίες που πραγματοποιούν την πρώτη επεξεργασία μετάλλου, καθώς έκλεισαν 110 επιχειρήσεις και άνοιξαν 31 καινούργιες. Στις επιχειρήσεις επεξεργασίας δερμάτων, που κάποτε αποτελούσαν «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής βιοτεχνίας, παρατηρήθηκε μεγάλη απώλεια, καθώς από τις λιγοστές εν ενεργεία έκλεισαν 67 και ελάχιστοι τόλμησαν να κάνουν έναρξη, με αποτέλεσμα στη διετία να ιδρυθούν μόνο 7 τέτοιες επιχειρήσεις.
Στον κλάδο εκδόσεων – εκτυπώσεων έκλεισαν 374 επιχειρήσεις και άνοιξαν 235. Σε έναν επίσης σημαντικό τομέα της ελληνικής βιοτεχνίας, που είναι αυτός των μηχανημάτων, έκλεισαν 293 επιχειρήσεις και ιδρύθηκαν μόλις 137.
Στις κατασκευές – επισκευές μέσων μεταφοράς έκλεισαν 665 επιχειρήσεις και έκαναν έναρξη 401 επιχειρήσεις. Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί και ο τομέας της οικοδομής, καθώς διαγράφηκαν 1.047 επιχειρήσεις και δραστηριότητες, ενώ έκαναν έναρξη 669.
Όλοι χαμένοι
Όπως φανερώνουν τα στοιχεία, ούτε ένα επάγγελμα ή βιοτεχνική δραστηριότητα που εγγράφονται στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο δεν σημείωσε αύξηση των εγγραφών έναντι των διαγραφών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αρνητικό ήταν το ισοζύγιο εγγραφών προς διαγραφές και στις κατηγορίες καλές τέχνες, ηλεκτρικές μηχανές, παροχή υπηρεσιών γραφείου, υπηρεσίες καθαρισμού χώρων, οδικές μεταφορές-πλυντήρια-λιπαντήρια αυτοκινήτων, χημικά προϊόντα, βιοτεχνίες ελαστικού-πλαστικού, βιοτεχνίες χαρτιού. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα και στον μικρότερο αυτό αριθμό των επιχειρήσεων που ανοίγουν έναντι αυτών που κλείνουν, τα μηνύματα αισιοδοξίας είναι ελάχιστα, καθώς, σύμφωνα με τους βιοτέχνες, οι πρωτοβουλίες αυτές είτε γίνονται ως αναζήτηση διεξόδου στην ανεργία, είτε αφορούν περιπτώσεις επιχειρήσεων που μετεγκαταστάθηκαν ή μεταβιβάστηκαν σε άλλους, οπότε δεν αποτελούν ένδειξη ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Ήδη, τα στοιχεία του τριμήνου του 2011 επιβεβαιώνουν τη συρρίκνωση της βιοτεχνίας και των άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, γεγονός με ολέθριες επιπτώσεις στην ανεργία και την παραγωγική βάση της χώρας.ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com