Βαθιές ανάσες για τη Μηχανική από τις Τράπεζες

Εδώ και πολύ καιρό, ο πρόεδρος της Μηχανικής, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και η κόρη του και διευθύνουσα σύμβουλος, Μελίνα, «φωνάζουν» για τις οφειλές του κράτους προς τον όμιλό τους, που τους έφερε σε οικονομική στενωπό, ενώ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει και διαρκούν κοντά ένα χρόνο τώρα, έχουν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες με τις απαραίτητες υπογραφές.
Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει ουσιαστικά την κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο είχε περιέλθει το τελευταίο διάστημα, αφού θα αναχρηματοδοτηθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις, μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 160 εκατ. ευρώ (όπως έχει ζητήσει η ίδια η εταιρεία), ενώ στόχος είναι να εξασφαλιστεί και πρόσθετη τραπεζική χρηματοδότηση για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς προμηθευτές, Δημόσιο και προσωπικό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήματα στη Μηχανική, είναι η τεχνική εταιρεία κάθε φορά που θα εκταμιεύει ένα ποσό, να εκπληρώνει πρωτίστως συγκεκριμένους στόχους ως προς τα οικονομικά της μεγέθη. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως το ποσό που θα λάβει από τις τράπεζες θα είναι μικρότερο από εκείνο που έχει αιτηθεί (των 160 εκατ. ευρώ), ενώ ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την πλευρά τους για την χωρίς προβλήματα αποπληρωμή των σχετικών δόσεων.
Πάντως, η Μηχανική, προκειμένου να τονώσει την ρευστότητά της έχει προχωρήσει και σε άλλες σημαντικές κινήσεις, που αφορούν στην εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων. Η αρχή έγινε με την πώληση του υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 4 MW, που ανέπτυξε το 2001 και λειτουργούσε μέχρι σήμερα στον ποταμό Γκούρα, στην Άρτα έναντι τιμήματος 7,5 εκατ. ευρώ. Ο σταθμός πουλήθηκε στην εταιρεία Ηλίσιον Φωτοβαλταϊκό, η οποία ανήκει στον κ. Χαράλαμπο Αβραντίνη.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την πώληση τμήματος του συγκροτήματος γραφείων και διαμερισμάτων «Μέγας Αλέξανδρος», που αναγείρει ο όμιλος στη Μόσχα και όπως τονίζουν πηγές από την εισηγμένη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα θετικές εξελίξεις και στο συγκεκριμένο θέμα.
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com