Ι. Τέντες: Ανακριτής για κύκλωμα σε νησιά

Αφορά αυθαίρετα κυρίως στη Μύκονο

Τον ορισμό ειδικού εφέτη – ανακριτή ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, για υπόθεση μεγάλου κυκλώματος, στο οποίο, όπως φαίνεται, συμμετέχουν αστυνομικοί, υπάλληλοι της Πολεοδομίας, των δημοτικών αρχών κ.ά., και η δράση του οποίου απλώνεται σε νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Μύκονο. Ο κ. Τέντες ζητεί, ειδικότερα,
με παραγγελία του, τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αιγαίου, προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη – ανακριτή η εν λόγω υπόθεση διαφθοράς, «λόγω της σοβαρότητας και της περιπλοκότητας της». Παράλληλα, παρενέβη και λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάζεται στο στάδιο της σχετικής ανάκρισης. Πρόκειται για δύο δικογραφίες, σύμφωνα με τις οποίες τα σχετικά αδικήματα αρχίζουν να διαπράττονται από το 2005. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν πλήθος αδικημάτων (κακουργήματα και πλημμελήματα), όπως απιστία στην υπηρεσία, η οποία προκάλεσε στο Δημόσιο ζημία και όφελος σε τρίτους άνω των 150.000 ευρώ, παράβαση καθήκοντος, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παρασιώπηση εγκλήματος, υπεξαίρεση από δημοτικούς υπαλλήλους, πλαστογραφία και υπεξαγωγή εγγράφων, έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και νόθευση εγγράφων.

Οι κατηγορίες
    Οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα φέρονται να «τσέπωναν» τεράστια ποσά από τα αυθαίρετα, κυρίως στη Μύκονο. Σύμφωνα με τις δικογραφίες, ξενοδόχοι κ.ά. τους «προσέφεραν» από 15.000 έως 20.000 ευρώ για να σώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές, προεκτάσεις κλπ., καθώς η Πολεοδομία, με τη σειρά της, θα βεβαίωνε ότι έχουν κατεδαφιστεί. Ακόμα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανωτάτων υπαλλήλων της Πολεοδομίας Κυκλάδων βρέθηκαν καταθέσεις, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τους μισθούς τους.