Μακρύς ακόμα ο δρόμος του εμπορικού στο Βοτανικό

Η «Μπάμπης Βωβός» αναμένει την υπογραφή Π.Δ. – Αναζητεί κεφάλαια

Η κατάθεση, στη Βουλή, της επίμαχης τροπολογίας για τη Διπλή Ανάπλαση, Λεωφόρου Αλεξάνδρας – Βοτανικού, δεν σημαίνει και την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών, προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του εμπορικού κέντρου της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ). Υπάρχει ακόμα μέλλον, ενώ η ΜΒΔΤ, παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση που είναι αναγκαία για το έργο, ύψους 80 εκατ. ευρώ.
    Ειδικά η εκ νέου σύνδεση της κατεδάφισης του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με το εμπορικό κέντρο (υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη στο Βοτανικό) εγκυμονεί τουλάχιστον νέες καθυστερήσεις. Έτσι, η τροπολογία αποτελεί ένα βήμα, χωρίς όμως να κάνει την εταιρεία real estate, η οποία, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση να εφησυχάζει.
    Για να στείλει η ΜΒΔΤ στο Βοτανικό τα συνεργεία της, θα χρειασθεί να ετοιμαστεί και ένα σχετικό με τη Διπλή Ανάπλαση Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο, στη συνέχεια, θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Εφόσον το Π.Δ. λάβει την έγκριση του ΣτΕ, το εμπορικό κέντρο θα μπορεί να ολοκληρωθεί, χωρίς να κινδυνεύει από άλλες προσφυγές στη δικαιοσύνη, Ακολούθως, θα πρέπει να εγκριθούν οι τροποποιημένες οικοδομικές άδειες με βάση το νέο συντελεστή δόμησης 1.2. Η ΜΒΔΤ έχει δηλώσει πως η κατασκευή του έργου, από εκεί και πέρα, μπορεί να ολοκληρωθεί σε έξι με δέκα μήνες.

Η χρηματοδότηση
    Εκτός από τις τυπικές προαναφερόμενες διαδικασίες, το επόμενο στοίχημα για την εν λόγω εταιρεία είναι να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση. Όπως είναι φυσικό, η διοίκηση της Βωβός εξετάζει όλες τις δυνατότητες που έχει, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης της επίμαχης ανάπτυξης πριν ολοκληρωθεί, σε ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, με δεδομένο ότι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το τραπεζικό σύστημα δύσκολα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ακόμα και των εταιρειών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο παρελθόν, η ΜΒΔΤ είχε ανακοινώσει το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από ξένο επενδυτή για το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, που, εφόσον τελικά ανοίξει τις πύλες του, θα έχει «αντίπαλο» και τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης σε όλα σχεδόν τα αγαθά. Μια συμφωνία πώλησης του νέου εμπορικού κέντρου θα αποτελούσε γενικότερα, τονωτική ένεση για το real estate της χώρας, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Βάσει των νέων ρυθμίσεων, το εμπορικό στο Βοτανικό θα είναι συνολικής επιφάνειας 52.000 τ.μ. (περίπου όσο είναι και το The Mall Athens).   
    Σχετικά με την υπόλοιπη δραστηριότητα της Βωβός, πληροφορίες αναφέρουν πως σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαπραγμάτευση της τουριστικής ανάπτυξης που έχει στον Πόρο, από την οποία μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.

Αύξηση των ζημιών
    Το 2010, η ΜΒΔΤ σημείωσε μεγάλη αύξηση των ζημιών της, ως τελικό αποτέλεσμα, συνέπεια της πολύ σημαντικής μείωσης, 26,5%, στην αξία των επενδυτικών της ακινήτων. Οι ζημίες προ φόρων της διαμορφώθηκαν σε 322,6 εκατ. ευρώ, έναντι 94,6 εκατ., και οι ζημίες μετά από φόρους σε 274,9 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημίες μετά από φόρους ύψους 76,8 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της διαμορφώθηκαν σε 46,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 13,8%.
ΠΗΓΗ: secretnews2011.blogspot.com