«Πόλεμος» για το γήπεδο της Λάρισας

Μήνυση για υπεξαίρεση και απιστία κατά του προέδρου της ΑΕΛ Κώστα Πηλαδάκη

    ΜΕ ΦΟΝΤΟ τις ολοκαίνουργιες κερκίδες του γηπέδου της ΑΕΛ, μια σκληρή αναμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αυτή τη φορά εκτός αγωνιστικού χώρου. Πριν ακόμα οι οπαδοί της «βυσσινί θύελλας» χαρούν το «κόσμημα» της Λάρισας, η υπόθεση κατασκευής του AEL FC ARENA οδηγείται στις δικαστικές αίθουσες καθώς η κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΓΟ 3 υπέβαλε μήνυση κατά του προέδρου της ΑΕΛ Κώστα Πηλαδάκη και του εκπροσώπου της κατασκευάστριας κοινοπραξίας Γιώργου Ντόντου για απιστία και υπεξαίρεση.
    Κατατέθηκε μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ενώ τις επόμενες ημέρες οι δικηγόροι της ΕΡΓΟ 3 Αλέξης Κούγιας, Μάριος Καργιώτης και Αθηνά Νασιοπούλου θα καταθέσουν και υπόμνημα πολιτικής αγωγή στον εισαγγελέα που την έχει χρεωθεί.
    Στις 30/7/09 συστάθηκε κοινοπραξία με την επωνυμία Κοινοπραξία Ντόντος ΑΤΕ, Καθάριος ΑΤΕΒΕ, ΕΡΓΟ 3 ΑΤΕΕ και σκοπό την κατασκευή του γηπέδου.
    Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ανέλαβε ο Γ. Ντόντος, ο οποίος – ως υποστηρίζει η ΕΡΓΟ 3- της ανέθεσε στη συνέχεια υπεργολαβικώς το έργο, έναντι αμοιβής 20.892.683,76 ευρώ. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2011, ωστόσο, κοινοποιήθηκε στην ΕΡΓΟ 3 η πρώτη αναφορά μη συμμόρφωσης και, τελικά, την 1η Μαρτίου έλαβε επιστολή έκπτωσης της αναδόχου κοινοπραξίας, η οποία – όπως υπογραμμίζει – «μόνο την εταιρεία μας ζημιώνει, καθόσον διαφαίνεται η πρόθεση του εργοδότη να μη μας εξοφλήσει τις βέβαιες και κατά μέγα μέρος ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις μας».
    Η ΕΡΓΟ 3 – που έχει στο μεταξύ υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα – αποδίδει την οικονομική καταστροφή της στο συγκεκριμένο έργο, υποστηρίζοντας στη μήνυσή της ότι σκοπίμως κηρύχθηκε έκπτωτη, ώστε ο Ντόντος και Πηλαδάκης να ιδιοποιηθούν τα οφειλόμενα ποσά και τις εγγυητικές επιστολές.
    «Στις παραπάνω πράξεις, ο πρώτος των εγκαλουμένων (Γιώργος Ντόντος) προχώρησε καθ’ υπόδειξη του δεύτερου αυτών (Κώστα Πηλαδάκη), αφού μοναδικός σκοπός τους ήταν η κήρυξη της κοινοπραξίας έκπτωτης, προκειμένου να ιδιοποιηθούν την οφειλόμενη αμοιβή μας ύψους 4.480.000 ευρώ, και η ιδιοποίηση των εγγυητικών επιστολών που εμείς εκδώσαμε ύψους 3.134.058 ευρώ. Ήταν δε τόσο συντονισμένες οι ενέργειές τους, ώστε φρόντισαν η έκπτωση της κοινοπραξίας να γίνει μετά την ολοκλήρωση του έργου, ώστε να μη χρειαστεί να προβούν σε άλλες σημαντικές εργασίες, τονίζουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

«Ιθύνων νους»
    Στη μήνυση, ο κ. Πηλαδάκης αναφέρεται ως ηθικός αυτουργός των ενεργειών που οδήγησαν στην έκπτωση κοινοπραξίας. «Οι εγκαλούμενοι, ο πρώτος (Γ. Ντόντος) ως φυσικός αυτουργός και ο δεύτερος (Κ. Πηλαδάκης) ως ηθικός, τέλεσαν σε βάρος μας τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΕΡΓΟ 3. Όπως υποστηρίζουν, ο Γ. Ντόντος, ως διαχειριστής της κοινοπραξίας, βάσει της σύμβασης είχε τη διαχείριση της περιουσίας και με συγκεκριμένες πράξεις – στις οποίες πείστηκε να προβεί από τον Κ. Πηλαδάκη – ζημίωσε την εταιρεία.
    Επιπλέον γίνεται λόγος για υπεξαίρεση: «Στο ταμείο της κοινοπραξίας κατά την 31/12/2010 υπήρχε σε μετρητά το ποσό των 1.229.787,61 ευρώ. Την 28/2/2011 προχώρησε (ο Γ. Ντόντος) σε ανάληψη ποσού 1.200.000 ευρώ, το οποίο και ενθυλάκωσε στην περιουσία του, χωρίς να προσκομίσει μέχρι σήμερα κανένα παραστατικό από το οποίο να προκύπτει ότι το παραπάνω ποσό χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της κοινοπραξίας», τονίζεται στη μήνυση, στην οποία ο Κ. Πηλαδάκης χαρακτηρίζεται «ιθύνων νους». «Από το ιστορικό που εκθέσαμε παραπάνω προκύπτει σαφέστατα ότι ιθύνων νους των προπεριγραφόμενων πράξεων ήταν ο δεύτερος των εγκαλουμένων».

Κ. ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ: «Δεν έχουν βάση οι κατηγορίες»

«ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ που η ΕΡΓΟ3 υποστηρίζει ότι της οφείλουν δεν προκύπτουν από πουθενά», τονίζει ο Κ. Πηλαδάκης. «Η εταιρεία κηρύχτηκε έκπτωτη γιατί δεν ολοκλήρωσε το έργο, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στις εργασίες που έχουν ήδη γίνει εντοπίζουμε πλήθος κακοτεχνιών, οι οποίες άπτονται ακόμα και θεμάτων ασφαλείας. Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο της είχαμε καταβάλλει περίπου 10 εκατ. ευρώ, αλλά δεν πλήρωνε καν τα συνεργεία, με αποτέλεσμα να μη δουλεύουν. Τα χρέη της στη Λάρισα ανέρχονται σε δεκάδες εκατ. ευρώ και αυτή η μήνυση δεν έχει ούτε βάση ούτε λογική», καταλήγει ο πρόεδρος της ΑΕΛ.
ΠΗΓΗ: blackmoney2011.blogspot.com