Καζάνι που βράζει η Ν.Δ. λόγω της στάσης Σαμαρά

Προβληματισμός για τη στάση που κράτησε η ηγεσία στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών Αγνοήθηκαν οι αντιπρόεδροι

Το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της φοβερά αντιφατικής πολιτικής του και της κραυγαλέας αναποτελεσματικότητας του οικονομικού του επιτελείου, μετατρέπεται πλέον σε πρόβλημα και της Ν.Δ., εξαιτίας της στάσης που κράτησε ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
    Ανεξάρτητα από τα κραυγαλέα λάθη του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, τα οποία δεν αμφισβητεί κανείς στην αξιωματική αντιπολίτευση, πολλοί είναι αυτοί που ομολογούν ότι η στάση που κράτησε ο αρχηγός του κόμματός τους Αντώνης Σαμαράς στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.
    Πολλά στελέχη του κόμματος «πάγωσαν» όταν πληροφορήθηκαν από τα Μ.Μ.Ε. ότι ο κ. Σαμαράς συμφώνησε ότι διαφωνεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ζητημάτων που έθεσε ο Πρωθυπουργός και έδωσε την ευκαιρία έτσι στην αποτυχημένη και αναποτελεσματική κυβέρνηση να επιρρίψει ευθύνες στη Ν.Δ., λες και σε αυτή οφείλονται τα τεράστια λάθη της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλος προβληματισμός στα στελέχη της Ν.Δ. για τη στάση που κράτησε ο Α. Σαμαράς
    Παρότι οι περισσότεροι στη Ν.Δ. συμφωνούσαν και συμφωνούν ότι το κόμμα τους δεν πρέπει να πέσει στην «παγίδα» μιας άνευ όρων συναίνεσης, από την άλλη πλευρά, συμφωνούν ότι και το αντίθετο άκρο, στο οποίο οδηγήθηκε με τη στάση της, της κάθετης διαφωνίας σε όλα σχεδόν και της δημιουργίας εικόνας συνολικής απόρριψης των προτάσεων, δεν βοηθά ούτε την παράταξη ούτε τη χώρα. Φυσικά, ουδείς υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. πρέπει να αλλάξει στάση για το μνημόνιο, στο οποίο επιμένει – ορθώς κατά τη συντριπτική πλειοψηφία – να διαφωνεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, πρόκειται για την ίδια την επιβίωση της χώρας καθώς το φάντασμα της χρεοκοπίας, από εκεί που έμοιαζε απλώς «τραβηγμένο» σενάριο, αρχίζει να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Και φυσικά, δεν αρκεί η συνεχής παραπομπή στις ήδη γνωστές προτάσεις του «Ζάππειο 2» (πολλές από τις οποίες είναι ήδη όντως αξιόλογες) για να πεισθούν οι πολίτες ότι η Ν.Δ. συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην προσπάθεια για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.
    Η Ν.Δ. δίνει ταυτόχρονα την ευκαιρία σε ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατική Συμμαχία να εμφανισθούν ως «υπεύθυνες» δυνάμεις από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και να πλαγιοκοπήσουν την κοινωνική και εκλογική της βάση. Και αυτό μόνο ευχάριστο δεν είναι για πολλά στελέχη του κόμματος. Μόνο «κρυφό» δεν είναι άλλωστε ότι στελέχη της που συνηθίζουν να αποκαλούνται «φιλελεύθερα» (και χρησιμεύουν σαν «ανάχωμα» ταυτόχρονα στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη), όπως ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Κυρ. Μητσοτάκης και ο τομεάρχης Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης είχαν ταχθεί υπέρ της άποψης να επιδείξει διάθεση συμφωνίας η Ν.Δ. σε ζητήματα που αφορούν την επιβίωση της χώρας, ώστε να σταλεί η εικόνα «αρραγούς μετώπου» στο εξωτερικό.
Ερήμην των αντιπροέδρων του κόμματος η απόφαση για τη «σκληρή στάση» στη συνάντηση των αρχηγών!
    Προβληματισμός όμως επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο για την ουσία της στάσης που κράτησε η ηγεσία στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και για τον τρόπο που λαμβάνει τις αποφάσεις.
    Το γεγονός και μόνον ότι ο κ. Σαμαράς έλαβε τις τελικές αποφάσεις για τη στάση της Ν.Δ. την Πέμπτη, σε κλειστή σύσκεψη με στενούς συνεργάτες και συμβούλους του (Γ. Μιχελάκης, Χρ. Λαζαρίδης, Δ. Σταμάτης, Γ. Χαρβαλιάς) χωρίς τη συμμετοχή των αντιπροέδρων Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα, όπως και άλλων με κεντρικό ρόλο στο κόμμα, όπως ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Α. Λυκουρέντζος, θεωρείται ενδεικτικό επίσης του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται σήμερα οι αποφάσεις. Ειδικά μάλιστα το ότι δεν συμμετείχε στη σύσκεψη και ο αρμόδιος για την Οικονομία αντιπρόεδρος Στ. Δήμας προκαλεί πολλές απορίες. Μόνο τυχαίο όμως δεν θεωρείται ότι τόσο ο κ. Αβραμόπουλος όσο και ο κ. Δήμας, σε υπομνήματά τους προς την ηγεσία του κόμματος, έχουν επισημάνει τη διαφωνία τους με την αρνητική στάση για ένα μίνιμουμ συνεννόησης κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται να είναι εντονότατα δυσαρεστημένος τόσο για τους χειρισμούς όσο και για τη στάση απέναντί του και να μην το κρύβει  πλέον. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και με σημείωμά του προς τον κ. Σαμαρά κατά την ομιλία του προέδρου του κόμματος την Πέμπτη σε εκδήλωση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Μια δυσαρέσκεια που έρχεται σε συνέχεια άλλων χειρισμών με τους οποίους επίσης διαφωνούσε και η οποία εάν παγιωθεί, εξυπακούεται ότι λαμβάνει άλλη διάσταση, καθώς ο πρώην υπουργός και προσωπικό μηχανισμό διαθέτει και πρόσωπο «κλειδί» θεωρείται για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.
    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εξυπακούεται ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σήμερα γίνεται στη σκιά της «γκρίνιας» κορυφαίων στελεχών του κόμματος, αν και μέχρι στιγμής, η απουσία τοποθετήσεων από άλλα στελέχη (με εξαίρεση μια και μοναδική συνεδρίαση) δεν έχει επιτρέψει τη διατύπωση διαφωνιών στις ίδιες συνεδριάσεις, που είχαν «εθιμοτυπικό» περισσότερο χαρακτήρα.
   
Το 44% θέλει Οικουμενική και οι επτά στους δέκα καταδικάζουν και Παπανδρέου και Σαμαρά για τη στάση τους
    Την στάση της κοινής γνώμης, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, αποτυπώνει με εντυπωσιακό τρόπο η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο «Βήμα της Κυριακής».
    Στο ερώτημα συγκεκριμένα «τι από τα παρακάτω θα αποτελούσε κατά τη γνώμη σας την καλύτερη λύση για τη χώρα σε περίπτωση διενέργειας εκλογών;», το 44% επιλέγει την «οικουμενική κυβέρνηση» και ακολουθούν η «αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» (10,5%), η «κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ» (9,0%), η «κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων» (8,6%) και μόνο με… 7,5% η «αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ.»! Οι πολίτες, επίσης, απάντησαν στην ίδια δημοσκόπηση «αποδοκιμάζω» και «μάλλον αποδοκιμάζω», σε ποσοστό 72,5% στο ερώτημα για το έργο του Πρωθυπουργού και σε ποσοστό 73% για το έργο του κ. Σαμαρά!
    Πρώτη τη Ν.Δ., για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, φέρνει μία άλλη δημοσκόπηση, της «Παλς» για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», με ποσοστό όμως μόλις… 19,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 19%. Ακολουθούν με ποσοστό 9% το ΚΚΕ, με 5,5% ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4% ο ΣΥΡΙΖΑ, με 2,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι και με το ίδιο ποσοστό (2%) η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμμαχία και το Άρμα Πολιτών.
    Σε μια άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας «Άλκο» για την εφημερίδα «Πρώτο θέμα», το ΠΑΣΟΚ προηγείται με διαφορά μόλις 0,4% της Ν.Δ. Στην αναγωγή που γίνεται επί των εγκύρων, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 27,9%, η Ν.Δ. 27,5%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 7,5%, 4,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, 3,5% η Δημοκρατική Συμμαχία, 3,1% η Δημοκρατική Αριστερά, 2,7% οι Οικολόγοι Πράσινοι και 1,5% το Άρμα Πολιτών.

Θα είναι υποψήφιος ο κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη
    Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος συμφωνεί πάντως με την τακτική της μη χορήγησης «συναίνεσης» στην κυβέρνηση από τη Ν.Δ., αλλά χωρίς να εμπλέκεται σε λεπτομέρειες των συνεννοήσεων, ετοιμάζεται να είναι υποψήφιος για μια ακόμη φορά στη Θεσσαλονίκη (χωρίς φυσικά να χρειάζεται σταυρός προτίμησης), όποτε και εάν διεξαχθούν οι εκλογές, διαψεύδοντας δημοσίευμα για το αντίθετο. Συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή επαναλαμβάνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ενεργός πολιτικά και θα στηρίξει τη Ν.Δ. στην εκλογική της προσπάθεια.

Τους χώρισε η κρίση 
Διαφοροποίηση Αβραμόπουλου από τους χειρισμούς Σαμαρά
    Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται από χθες, πολιτικά και ιδεολογικά, για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η διαφωνία τους που σιγόβραζε εδώ και πολύ καιρό για το θέμα της «εθνικής συνεννόησης», εκδηλώνεται τώρα που ο κόμπος έφθασε στο χτένι, οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι ραγδαίες και ο καθένας τοποθετείται για την επόμενη μέρα.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος δεν εκλήθησαν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος
    Ο αντιπρόεδρος του κόμματος γνωστοποίησε λεπτομερώς τις θέσεις του στον Αντώνη Σαμαρά πριν από την κρίσιμη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Συγγρού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε και σημείωμα στον πρόεδρο με τις θέσεις του. Αυτό ωστόσο διαψεύδεται από τους συνεργάτες του αντιπροέδρου οι οποίοι λένε πως όλα ειπώθηκαν προφορικά σε καλό κλίμα – άλλωστε οι απόψεις του αντιπροέδρου είναι πασίγνωστες και καταγεγραμμένες. Στη σύσκεψη πάντως δεν εκλήθησαν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος. Ούτε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ούτε ο Σταύρος Δήμας ήταν εκεί. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε τις τελικές του αποφάσεις για τη στάση που τήρησε χθες στο καθοριστικό για την πορεία της χώρας Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με τους στενούς του συνεργάτες. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως και ο Πρωθυπουργός απέφυγαν να συγκαλέσουν τα θεσμικά όργανα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη. Συνομιλούσαν με εκείνους που θεωρούν δικούς τους ανθρώπους», έλεγε χθες βουλευτής που συνομιλεί συχνά με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ωστόσο ο αντιπρόεδρος του κόμματος απέφυγε να αποκαλύψει δημοσίως τη γνωστή σε όλους ενόχλησή του. Οι συνεργάτες περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι «οι θέσεις του αντιπροέδρου είναι γνωστές».
    Η διαφωνία του αντιπροέδρου του κόμματος δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Με συνεντεύξεις, παρεμβάσεις και δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα επισημαίνει την ανάγκη για εθνική συνεννόηση. «Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν σηκώνει τώρα σημαία ευκαιρίας, αυτή είναι εδώ και μια 10ετία η στάση του για τα πράγματα. Πριν ακόμη η χώρα φτάσει στην κατάσταση που είναι σήμερα επισήμαινε την ανάγκη ότι πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος για την επίλυση με συναίνεση όλων των καυτών προβλημάτων», λένε τακτικοί συνομιλητές του αντιπροέδρου.

Θα μείνει μεταξύ τους
    Όσοι γνωρίζουν καλά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και συνομιλούν μαζί του, επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στον Αντώνη Σαμαρά ούτε να εκφράσει δημόσια διαφωνία. «Το κόμμα πρέπει να πορευθεί ενωμένο ώστε να είναι χρήσιμο για τόπο. Άλλωστε οι κρίσιμες αποφάσεις είναι αρμοδιότητα του προέδρου», λένε συνομιλητές του αντιπροέδρου.