Υπερχρεωμένοι δήμοι μπαίνουν σε επιτήρηση

Θα πρέπει να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους μέχρι το 2014

Στο «κόκκινο» 24 δήμοι

Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Βιάνου, Βύρωνος, Τροιζήνας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης, Σιθωνίας.

Σε πρόγραμμα αυστηρής οικονομικής «δίαιτας» με στόχο να γίνουν υγιείς οργανισμοί αναμένεται να μπουν εντός του καλοκαιριού οι 24 πιο υπερχρεωμένοι δήμοι της χώρας, ενώ πιθανότατα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν άλλοι 34 δήμοι οι οποίοι δεν βρίσκονται μεν στο «κόκκινο», αλλά δεν απέχουν και πολύ από αυτό. Από τα στοιχεία της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων προκύπτει ότι σε 58 από τους 325 δήμους της χώρας τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα τακτικά τους έσοδα. Οι 20 από τους πλέον χρεωμένους δήμους βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής, με τη Φυλή, το Μαρούσι, το Πέραμα, τις Αχαρνές και τον Πειραιά να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ανήκουν στην «πράσινη» ζώνη, αλλά όχι στο πιο υγιές τμήμα της. Συγκεκριμένα εντάσσονται στην υποκατηγορία των 45 δήμων των οποίων τα χρέη κινούνται στο 80 – 100% των τακτικών τους εσόδων.
Όσοι δήμοι ενταχθούν στο «πρόγραμμα εξυγίανσης» θα πρέπει μέχρι το τέλος αυτής της θητείας (2014) να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους ακολουθώντας ένα αυστηρό… μενού πειθαρχίας, το οποίο περιλαμβάνει απαγόρευση και περιορισμό προσλήψεων και συμβάσεων, κατάργηση ή περιορισμό εγγεγραμμένων κονδυλίων για δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις, ταξίδια, αλλά και πάγωμα αναπτυξιακών έργων. Εξαιρούνται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευών, ενώ θα υπάρχει το παράθυρο για νέα έργα μόνο μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ και ΕΛΛ. Α.Δ.Α. Οι υποχρεώσεις αυτές μπορεί να αφορούν είτε όλο τον δήμο είτε μια δημοτική ενότητά του, εφόσον αυτή είναι ο φορέας των χρεών. Σε αντιστάθμισμα των «θυσιών» οι δήμοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έως και 25 χρόνια, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Αλ. Αντωνόπουλο, αυτό πρακτικά συνεπάγεται μείωση της τοκοχρεωλυτικής τους δόσης κατά περίπου 55%. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει και από τις τράπεζες που έχουν συνάψει δάνεια με δήμους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να δοθούν ευνοϊκότεροι όροι για την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ραγκούσης η ένταξη στην «κόκκινη» ζώνη δεν συνεπάγεται απαραίτητα κακή και λανθασμένη διαχείριση, καθώς η υπερχρέωση μπορεί να συνδέεται π.. με δανεισμό για μεγάλο αναπτυξιακό έργο.
Ένα είδος «τρόικας», αλλά ελληνικής, θα αναλάβει σε τακτική βάση τον έλεγχο για την τήρηση του προγράμματος. Πρόκειται για τριμελή επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον γενικό διευθυντή Τοπ. Αυτοδιοίκησης του υπ. Εσωτερικών και εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ.
Πάντως, όπως εξήγησαν στελέχη του υπ. Εσωτερικών, η προσφυγή κάθε δήμου στον «μηχανισμό εξυγίανσης» θα εξεταστεί ξεχωριστά.
Στο μεταξύ, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της τρόικας με τα στελέχη του υπ. Εσωτερικών. Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης οι εκπρόσωποι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι, χαρακτηρίζοντας το έργο που έχει γίνει «πέραν πάσης προσδοκίας».