Κατέθεσαν στην ειδική επιτροπή οι εμπειρογνώμονες του ΣΔΟΕ

Δόθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για έργα που δεν εκτελέστηκαν
    
Σημαντικές αποκλίσεις, τόσο στην υλοποίηση του έργου των αντισταθμιστικών προγραμμάτων όσο και στα φορολογικά στοιχεία, διαπίστωσε το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με όσα φέρονται να κατέθεσαν στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, οι δύο εμπειρογνώμονές του, Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, καθώς οι συνεδριάσεις είναι κλειστές.    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι από τον έλεγχο που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και είναι ακόμα σε εξέλιξη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά, διαπιστώθηκε ότι 250 εκατ. ευρώ είναι «ορφανά», καθώς φαίνεται να έχουν εισπραχτεί, αλλά δεν υπάρχουν παραστατικά για να γίνουν γνωστοί και οι αποδέκτες του ποσού.
    Πηγές από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες του ΣΔΟΕ, τα αντισταθμιστικά συμφωνήθηκαν και εξελίχθηκαν κυρίως μετά την υπουργία Άκη Τσοχατζόπουλου, με κορύφωση την περίοδο 2006-2007, ενώ φαίνεται να ολοκληρώνονται μέχρι και το 2009.
    Από την πλευρά της Ν.Δ., υποστηρίχθηκε ότι οι δύο εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ ανέφεραν στην Επιτροπή ότι, από τον Αύγουστο του 2010 που ξεκίνησαν την έρευνα, το υπουργείο Άμυνας δεν συνεργάζεται καθόλου. Σύμφωνα με τη Ν.Δ., όπως είπαν, ούτε το 20% από τα στοιχεία που ζητήθηκαν, δεν τους έχουν δοθεί, ενώ λείπουν έγγραφα, ακόμα και από την αρχική σύμβαση για την αγορά των υποβρυχίων, την οποία το ΣΔΟΕ παρέλαβε με καθυστέρηση και αφού είχε απευθυνθεί στην εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, Πόπη Παπανδρέου.
    «Δεν μας παραδόθηκαν στοιχεία παραλαβής των υποβρυχίων. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 300 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν για έργα που δεν εκτελέστηκαν. Δεν υπάρχει κανένα πρακτικό παραλαβής σε όλες τις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ενώ όλες οι διαδικασίες έγιναν εκτός προεδρικών διαταγμάτων», φέρονται να έχουν καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή, σύμφωνα με τη Ν.Δ., οι εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ.
    Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ φέρεται να έκαναν λόγο για «περίεργη διαδρομή» Αθήνα – Λονδίνο – Γερμανία, 65 εκατ. ευρώ, που εκταμιεύτηκαν από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
    Φέρεται δε να καταθέτουν ότι το ποσό αυτό κατέληξε τελικά στην Αθήνα και η ανάληψή του έγινε από φορέα, την ταυτότητα του οποίου, όμως, δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν.
    Στην Προανακριτική Επιτροπή κατέθεσε και ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος, σύμφωνα με τη Ν.Δ., όταν ρωτήθηκε αν προέκυψαν αποδείξεις για άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, απάντησε ότι «αν είχα στοιχεία που θα οδηγούσαν σε «μαύρο» χρήμα θα τα έστελνα στον εισαγγελέα».
    Η Ν.Δ. υποστήριξε ακόμα ότι ο κ. Νικολούδης, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν στοιχεία για τον ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Κρήτη, απάντησε ότι ανήκει σε «οφ σορ» εταιρεία, που βρίσκεται στην Κύπρο.
    Να σημειωθεί ότι στην Προανακριτική δεν παρέστη χθες για να καταθέσει ο επιχειρηματίας, Μιχάλης Φιλιππίδης, με το αιτιολογικό ότι είναι μόνιμος κάτοικος Λιβάνου και την κλήση παρέλαβε η κόρη του, η οποία και θα τον ενημερώσει.

Καταθέσεων συνέχεια
    Σήμερα κατέθεσε στην Προανακριτική, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος, τη δε ερχόμενη Τρίτη έχει κληθεί στην Προανακριτική Επιτροπή το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που έχει ασχοληθεί με τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου.
ΠΗΓΗ: secretnews2011.blogspot.com