Νέες «φαμίλιες» στα τσιγαράδικα


Διπλάσιες οι κατασχέσεις
λαθραίων φορτίων το 2010

Οι λιμενικές αρχές εκτιμούν ότι έγινε ξεκαθάρισμα μεταξύ των λαθρεμπόρων, με την τωρινή γενικά να προέρχεται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

«Δυναμική» επιστροφή στο Αιγαίο κάνουν τον τελευταίο χρόνο οι νέες «οικογένειες» που ελέγχουν το «χρυσοφόρο» λαθρεμπόριο τσιγάρων.
Η σύλληψη του.. Μιθριδάτη ήταν το πρώτο «χειροπιαστό» δείγμα για τους έμπειρους άνδρες της Διεύθυνση Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος ότι τα «πατατάδικα» - όπως λέγονται στην «πιάτσα» τα μικρά λαθρεμπορικά πλοιάρια – βάζουν, ξανά, πλώρη για το Αιγαίο, λόγω των αυξήσεων της φορολογίας στον καπνό.
Η μόνη διαφορά από το παρελθόν είναι ότι ο έλεγχος της παράνομης αγοράς έχει περάσει, πια, σε μια νέα «γενιά» λαθρεμπόρων, με «ρίζες» στο Καζακστάν και σε άλλες παρευξείνιες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Οι διεθνείς διωκτικές αρχές θεωρούν ότι κάθε «οικογένεια» διαθέτει 40-45 μέλη, με ίσα δικαιώματα μεταξύ τους, και πήραν τον έλεγχο ύστερα από ένα αιματηρό «ξεκαθάρισμα» με τις παλιές «φαμίλιες» που είχαν 3 ή 4 αφεντικά ή καθεμία και συνήθως είχαν έδρα την Ελβετία.
Έτσι, μετά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του με σημαία Τόνγκο φέρει μπόουτ «Mitridat», με 11 Ρώσους ναυτικούς ως μέλη του πληρώματος, που έγινε στις 4 Ιανουαρίου 2010 ανοιχτά της Εύβοιας και κατασχέθηκε μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων (3.950.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, με διαφυγόντες δασμούς άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ), μια σειρά «χτυπημάτων» στη «διεθνή» του λαθρεμπορίου τσιγάρων έφεραν στο «φως» τη «χρυσοφόρο» επιστροφή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του 2010 υπερδιπλασιάστηκαν τα κατασχεθέντα από το Λιμενικό Σώμα πακέτα τσιγάρα και έφτασαν στα 11.064.883 εκατομμύρια έναντι 5,8 εκατομμυρίων πακέτων που είχαν κατασχεθεί το 2009, ενώ στους ίδιους αυξημένους «ρυθμούς» κινείται και το πρώτο δίμηνο του 2011.
Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος, φαίνεται ότι το 90% των λαθραίων τσιγάρων φορτώνεται πλέον από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου, εκτός από αποθήκες αφορολόγητων, εικάζεται βάσιμα πως υπάρχουν και ανεξέλεγκτα παράνομα εργοστάσια παραγωγής τσιγάρων.
Παλαιότερα σημαντικό μέρος των λαθραίων τσιγάρων φορτωνόταν στη Μερσίνα της Τουρκίας. Όμως, τον τελευταίο χρόνο, έπειτα από μια «εσωτερική» επιχείρηση, ξεκαθαρίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, το «κύκλωμα» των εμπλεκόμενων στη γειτονική χώρα.
Τα μικρά λαθρεμπορικά συνήθως έχουν πλαστά έγγραφα ναυσιπλοΐας, αλλάζουν πολύ συχνά σημαίες και ονόματα και εμφανίζονται να ανήκουν σε ανύπαρκτες εταιρείες.
Στην πραγματικότητα ανήκουν στα «κυκλώματα» των παρευξείνιων περιοχών και γι’ αυτό τα πληρώματά τους είναι κυρίως Ουκρανοί ή Ρώσοι.
Επίσης, τελευταία φροντίζουν να εμφανίζουν παραστατικά για το φορτίο. Ωστόσο, ύστερα από προσεκτική έρευνα λιμενικών σε 2-3 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες που εμφανίζονταν ως παραλήπτριες, μία στο Μπαρ του Μαυροβούνιου και μια στην Αλβανία, δεν γνώριζαν το παραμικρό και δεν είχαν ως αντικείμενο την πώληση τσιγάρων.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στα 78 εκατ. ευρώ ο παράνομος τζίρος τον χρόνο
           
«ΧΟΡΟΣ» εκατομμυρίων ευρώ κρύβεται πίσω από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. «Είναι τόσο μεγάλο το οικονομικό κίνητρο, που γίνεται εξαιρετικά ελκυστικό για τη μαφία του λαθρεμπορίου τσιγάρων», μας έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματικός του Λιμενικού, που παρακολουθούσε συστηματικά τη δράση των «κυκλωμάτων». Μάλιστα, όπως αποτυπώνεται σε διεθνείς εκθέσεις, λόγω του χαμηλού κόστους του λαθραίου τσιγάρου διευρύνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον, αν και οι καταναλωτές δείχνουν να μη λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία τους, αφού κατά κανόνα αυτά τα τσιγάρα παρασκευάζονται σε παράνομα εργοστάσια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, οι δασμοί, που αναλογούσαν στα κατασχεθέντα τσιγάρα στη διάρκεια του 2010, ξεπερνούσαν τα 17,9 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι κατασχέσεις τελωνειακών και αστυνομικών. Να σημειωθεί ότι ο ετήσιος τζίρος του λαθρεμπορίου τσιγάρων στη χώρα μας υπολογιζόταν ότι έφτανε πριν από τις τελευταίες αυξήσεις στη φορολογία σε 78 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,03% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζόμενων στις καπνοβιομηχανίες, πριν από μερικά χρόνια το λαθραίο τσιγάρο είχε μερίδιο αγοράς της τάξης του 10%, που αντιστοιχούσε σε περίπου 150.000.000 πακέτα, με διαφυγόντες δασμούς άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πάντα με την παλαιότερη τιμή φορολόγησης. Πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν την περσινή χρονιά οι αποκαλύψεις στη Βόρεια Ελλάδα και στο Μενίδι «εργοστασίων» παραγωγής παράνομων τσιγάρων. Μάλιστα, στο Μενίδι είχε διαπιστωθεί ότι τα πακέτα ετοιμάζονταν με σημάνσεις στα αγγλικά και τα γερμανικά, που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι θα διοχετεύονταν σε Αγγλία και Γερμανία.
Κατασχεθέντα τσιγάρα 2009-2010
ΕΤΟΣ
2009
2010
Υποθέσεις
                  23
                 25
Κατασχεθέντα
τσιγάρα
        5.871.720
               (πακέτα)
     11.064.883
              (πακέτα)
Κατασχεθέντα πλοία
             1 φορτηγό
        6 φορτηγά και
         ένα αλιευτικό
Διαφυγόντες
Δασμοί
        5.261.283,34€
     17.974.757,79€*

* Για τις υποθέσεις του 2010 δεν έχει ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των διαφυγόντων δασμών.
Πηγή: Διεύθυνση Ασφάλειας/Λιμενικό Σώμα